Experiența primului an de pandemie a demonstrat că riscul de a dezvolta sechele sau simptome persistente post-COVID există și la pacienții cu forme ușoare, care au fost în autoizolare la domiciliu, nu la cei cu forme severe, care au avut nevoie de asistență în unitățile de terapie intensivă pentru perioade mai îndelungate.

Principalele simptome care pot determina pacientul care a avut COVID să ajungă la medic pentru evaluare sunt: oboseala accentuată, disconfortul toracic, durerile articulare sau musculare, insomnia, scăderea poftei de mâncare. Pacientul poate acuza și o serie de afectări psihologice și cognitive: tulburare de stres, memorie deficitară, concentrație slabă, anxietate sau depresie. Simptomele pot persista chiar și la 4–5 săptămâni după infectare.

Pentru a veni în întâmpinarea necesităților medicale ale acestor pacienți, specialiștii SANADOR au creat un pachet complet și complex pentru evaluarea post-COVID. Astfel, eventualele deficite funcționale rămase după boală pot fi diagnosticate corespunzător și pot fi eliminate prin programe de recuperare și tratament.

Pachetul de evaluare post-COVID-19 disponibil la SANADOR cuprinde CT toracic, consulturi de cardiologie și pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), dozarea anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, analiza cantitativă a anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgG (anti-spike RBD), teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de markerii de inflamație și de hemoleucogramă.

Screeningul cardiologic de rutină este, de obicei, recomandat pacienților cu forme medii și severe ale bolii, care necesită internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace cauzate de afectarea directă a inimii, dar și de o stare de coagulare accentuată a sângelui. În unele forme de COVID-19, se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente. Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseală, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă o electrocardiogramă alături de ecocardiografie.

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare, în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Descoperă pachetul de evaluare post-Covid-19 disponibil la SANADOR aici. SANADOR rămâne un partener medical de încredere în lupta cu noul coronavirus, punând la dispoziția pacienților toate facilitățile existente pe piața medicală internațională: testări pentru identificarea virusului de tip RT-PCR, testări de screening al mutațiilor, testări pentru anticorpi, pachet complet de evaluare post-COVID, dar și un centru autorizat de Ministerul Sănătății pentru vaccinare împotriva COVID-19.

 

Leave a Reply