Miniștrii apărării din Uniunea Europeană participă joi, în premieră, la o simulare de război cibernetic menit să pună la încercare capacitatea blocului de a reacționa la un potențial atac al hackerilor împotriva uneia din misiunile sale militare din străinătate, relatează Reuters preluata de Agerpres.

Scenariul unui razboi cibernetic asupra spatiului UE este profund justificata de actiunile agresive si extrem de periculoase ale gruparii ruse de trolli Fancy Bear, formata din mii de militari rusi specialisti in IT coordonati de GRU in scopul atacurilor cibernetice in Europa si SUA.

 

Scenariul fictiv presupune sabotarea misiunii navale a UE din Marea Mediterană de către niște hackeri care blochează facilitățile terestre de comandă ale misiunii și lansează o campanie în social media pentru a discredita operațiunile Uniunii și a genera proteste. Scenariul mai cere ca fiecare dintre miniștrii apărării din bloc să încerce să pună capăt crizei, pe parcursul celor 90 de minute ale exercițiului care are loc în spatele ușilor închise la Tallinn, capitala Estoniei, care deține președinția semestrială prin rotație a UE.

“Dorim să le arătăm miniștrilor ce impact au campaniile din spațiul cibernetic”, a declarat Tanel Sepp, director adjunct pentru planificare informatică în Ministerul Apărării eston. “Cibernetica a devenit un instrument convențional în războiul modern”, a menționat Sepp, unul dintre organizatorii exercițiului denumit “EU CYBRID 2017”, în referire la combinația de tehnici de război cibernetic și hibrid pe care o propune.

Simularea are loc în contextul în care în acest an o serie de atacuri informatice la nivel global au afectat la un nivel fără precedent operațiunile unor companii multinaționale, transporturile și serviciile publice, iar acum guvernele caută metode de a-i opri pe hackeri să blocheze funcționarea unor elemente critice ale infrastructurii sau ale rețelelor corporatiste și guvernamentale.

Securitatea cibernetică este una din prioritățile președinției estone a UE, fosta republică sovietică baltică fiind preocupată mai ales de Rusia, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. În 2007, Estonia a fost ținta unor atacuri informatice asupra unor site-uri de internet particulare și guvernamentale care au înregistrat un vârf după decizia autorităților de a muta o statuie din epoca sovietică dintr-o piață din Tallinn, ceea ce a generat proteste de stradă ale etnicilor ruși și o dispută diplomatică cu Moscova.

Estonia este una din cele mai avansate țări ale lumii în ce privește utilizarea internetului, 95% din serviciile guvernamentale se desfășoară online și a înființat un comandament cibernetic separat în cadrul forțelor sale armate.

Anul trecut, NATO a recunoscut ciberspațiul ca domeniu militar și a declarat atacurile de acest gen drept suficient de grave pentru a declanșa clauza de apărare colectivă a Alianței. În ce o privește, Uniunea Europeană și-a intensificat schimbul de informații la nivel guvernamental și se pregătește să prezinte un nou plan de apărare cibernetică.

1 COMMENT

  1. In aceasta aplicatie, cine va actiona pe postul hackerilor rusi? Niste hackeri englezi? Francezi? Americani stim ca nu vor fi, ca aia n-au, saracii, nici de saminta!!! 🙂 Nici nu stiu de ce folosim un termen englezesc si nu termenul original, din rusa 🙂

Leave a Reply