Azi, 20 august, se implinesc 150 de ani de la nasterea unuia din cei mai importanti oameni politici ai tuturor timpurilor.

IonelBratianu3b40761r

Ionel IC Bratianu, figura legendara a liberalismului romanesc, de cinci ori prim ministru al Romaniei, a fost un personaj providential pentru natiunea romana.

Devine membru al PNL încă din 1895. În același an candidează la Colegiul I, fiind ales deputat de Gorj. Susține acceptarea în partid (februarie 1889) a foștilor lideri ai Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România (C. Stere, V.G. Morțun, dr. I.G. Radovici, I. Nădejde) creat în anul 1893.

La Congresul P.N.L. din ianuarie 1909, I.I.C. (Ionel) Brătianu este ales președinte al partidului, funcție politică pe care o va păstra până la sfârșitul vieții sale.

La 2 octombrie 1913, Comitetul Executiv al P.N.L. acceptă propunerea înaintată de Brătianu privind reforma agrară (exproprierea parțială a marii proprietăți) și electorală (colegiu electoral unic). Aceste propuneri ale liderului liberal sunt susținute și de o importantă parte a oamenilor de stat ai vremii: Regele Carol I, conservatorii democrați (care susțin însă niște modificări – două colegii electorale și expropiere prin cumpărare) și chiar conservatorii “bătrâni” (expropiere in extremis și în plan electoral acceptă doar o lărgire a bazei colegiilor existente).

A fost conducătorul delegației române la Conferința de Pace de la Versailles. În această calitate i-a revenit obligația de a răspunde reproșului semnării de către România a unei păci separate cu Puterile Centrale în 1918 (Pacea de la Buftea). Abilității sale diplomatice i se datorează lămurirea acestui punct, precum și convingerea aliaților cu privire la justețea revendicărilor teritoriale ale Regatului Român.

Aceasta importanta aniversare a nasterii lui Ionel IC Bratianu are loc pe fondul unor tensiuni, rupturi si renuntari doctrinare in liberalismul romanesc.

Nici un om politic liberal n-a reusit pina in prezent sa atinga macar pentru o zi statura impozanta a marelui om de stat Ionel IC Bratianu.

Citate din Ionel IC Bratianu :

„Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi.”

„Adevărata democraţie înseamnă cârmuirea poporului prin sine însuşi. Orice democrație, îşi află, desigur, în fruntaşii săi o călăuză binefăcătoare, dar tot reazimul şi toată nădejdea nu poate s-o aibă decât în propria-i înţelepciune şi propria-i energie. Căutaţi şi îndemnul şi puterea de a înfăptui în voi, şi numai în voi înşivă!”

„În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt şi sigur al principiilor.”

 

 

 

 

26 COMMENTS

  • CITITI SCRISOAREA LUI ANTONESCU SI PE URMA STABILIT CARE AU FOST CEI MAI MARI VANZATORI DE TARA… ADUCETI-VA AMINTE DE 1907, 1929-33 , SI CHIAR MAI INAINTE … IN 1918 AU DAT TEZAURUL LA RUSI SI ACUM VREM SA -L LUAM…..PACAT CA ROMANIA ARE O ISTORIE CUNOSCUTA PRIN INTERPRETARI UMANE ALE ADEVARURILOR SI MAI PUTIN PE REALITATI….

  • Si iata ce avem acum: petrache, orban, atanasiu…. De-aia zic:mai bine se desfiinteaza acest partid si sta la pastrare pana cand se gaseste cineva capabil de a reface cu adevarat acest partid.

 1. Asa persoana politica as vota si eu . Din pacate astazi sunt numai clone virusate.
  Exceptie Mircea Diaconu…..as vota cu el fara sa stau pe ganduri, pacat ca nu doreste sa candideze.

 2. alte vremuri….. respect pentru Bratieni!! Ca si pentru mai toata clasa politica romaneasca ante-comunism…

 3. Nu se mai “fabrica” asemenea oameni. Ramanem tot noi cu ai nostri de acum, si cu un gust amar pentru ceea ce ar fi putut fi.

 4. Cum Domnule Radu Tudor, cel mai mare si mai tare nu e Ponta? Eu cred ca Bratianu era un umil mancator de seminte pe langa mare om mare character cum e Ponta.

 5. Era viaţă demnă cît de cît, în comparaţie cu actualitatea noastră viaţă. În vremurile noastre, după anul 1990, nu se mai practică ,,principalul om de stat”, e principiul statului de geaba al oricărui om de stat şi încasarea veniturilor pe spatele celor care nu stă!

 6. e bun si exercitiul de adulatie la adresa lui i.c. bratianu, insa nu trebuie sa uitam ca din cauza lui, inca de la debutul statului roman, banca nationala a romaniei este infiintatat ca o structura cu capital majoritar privat, pe actiuni anonime, fapt care nu a facut decit sa aserveasca tinara formatiune statala, intereselor bancilor straine, aici , http://www.bnr.ro/Inceputurile–1053.aspx mai multe date istorice.
  faptul ca bratianu a fost principalul promotor al constituirii leului ca datorie, fara acoperire in aur, si ca din cauza lui statul roman isi pierde de la inceput capacitatea de a emite moneda proprie, drept pe care il cedeaza unei structuri private, cu capitalizare straina, ma face sa cred ca sintagma “mare om de stat” masoara nefericit, dimensiunea tradarii interesului national de catre i.c. bratianu.

 7. Ionel IC Bratianu o figura emblematica a politicii si liberalismului romanesc.
  Ducem o mare lipsa de asemenea personalitati in politica acestor ani.
  si
  off topic
  Domnule Tudor, al cui este ziarul Puterea ?
  Ataca indirect trustul din care faceti parte, niste vanduti regimului actual, niste balerini in ale curvasariei. Pacat, fac parte din aceeasi breala cu dvs.
  Foarte ciudat, pana acum toti au tacut malc, iar la un semn au scos de la naftalina afaceri vechi, cu iz de razbunare.

 8. Dacă respectivu trăia şi astăzi, la punctul forte al vieţii politice pe care a avut-o şi atunci, eu cred cu sinceritate că Maior sau ălălalt, de la STS, l-ar fi şantajat.

  Părerea mea sinceră…

 9. Bratianusau Brancoveanu nu ar fi coabitat cu Basescu . Prea multa lasitate a politicienilor de astazi plecati ambasadei SUA precum fanariotii .

 10. Ce bine ar fi!
  De curand am fost intr-un periplu prin tara, incepand cu Sinaia, Bran, Zarnesti, tinutul Fagarasului, Sibiu, Alba-Iulia, Turda, Valea Ariesului, Scarisoara, Abrud, Sramisegetuza Traiana, Valea Oltului, Cozia…!
  Ce sa spun, o minunatie de petec de pamant, cu oameni din toate conditiile !
  M-am bucurat grozav, ca suntem vii, ca acel fluid invizibil inca curge in natia asta, fata toate cele prin care am trecut si vom mai trece!
  Ce bune ar fii niste minti luminate la Cotroceni, in Pralament si in toate celelalte ! Ce bine ar fi !

 11. Din păcate, românul are o zicere păguboasă: Despre morţi numai de bine. Dacă mortul este un om de rând, trecerea cu vederea a umbrelor din viaţa sa nu generează efecte importante pentru societate, însă când vorbim despre cineva care a hotărât viitorul unei naţiuni situaţia se schimbă.

  Ionel Brătianu a fost, fără doar şi poate, o figură legendară a liberalismului din România cu merite incontestabile. Domnul Tudor a evocat corect realizările omului politic, dar a trecut cu vederea umbrele din viaţa sa. Dacă nu vrem să repetăm, nu trebuie să uităm. Pentru acest motiv vreu să aduc aminte două mari păcate ale lui Ionel Brătianu:
  1. În timpul Răscoalei din 1907 era ministru de Interne. Nici nu mai are rost să comentez…
  2. Pacea de la Buftea. Spune domnul Tudor că a trebuit să răspundă reproşului semnării de către România a Păcii de la Buftea… Păi a fost principalul vinovat pentru faptul că România a ajuns să semneze acea pace.Între 1914 şi 1916 a fost premier şi ministru de Război, cum a pregătit armata română pentru război s-a văzut la Turtucaia… După dezastrul de la Turtucaia a fugit la un laş la Iaşi, lăsând România pradă inamicului. A trebuit să vină conservatorul Alexandru Marghiloman ca să rezolve situaţia, atât cât s-a putut, în condiţiile date. Prin Pacea de la Bufte (de la Bucureşti, de fapt) a fost salvată eticheta de România, a fost oprită înaintarea trupelor inamice spre Iaşi, au fost salvate câteva vagoane cu muniţie şi a fost păstrată o mică armată. De asemenea, în timpul Guvernului Marghiloman s-a realizat unirea Basarabiei cu România, ce mai rămăsese din ea. Mai mult, Marghiloman a refuzat să-l extrădeze pe Brătianu. Că dacă-l extrăda, la Versailles ajungea altcineva…

  Pentru a nu mai repeta greşelile trecutului este absolut necesar să cunoaştem istoria CORECTĂ a României. Însă trebuie să o scrie cineva.

 12. Din păcate, românul are o zicere păguboasă: Despre morţi numai de bine. Dacă mortul este un om de rând, trecerea cu vederea a umbrelor din viaţa sa nu generează efecte importante pentru societate, însă când vorbim despre cineva care a hotărât viitorul unei naţiuni situaţia se schimbă.

  Ionel Brătianu a fost, fără doar şi poate, o figură legendară a liberalismului din România cu merite incontestabile. Domnul Tudor a evocat corect realizările omului politic, dar a trecut cu vederea umbrele din viaţa sa. Dacă nu vrem să repetăm, nu trebuie să uităm. Pentru acest motiv vreau să aduc aminte două mari păcate ale lui Ionel Brătianu:
  1. În timpul Răscoalei din 1907 era ministru de Interne. Nici nu mai are rost să comentez…
  2. Pacea de la Buftea. Spune domnul Tudor că a trebuit să răspundă reproşului semnării de către România a Păcii de la Buftea… Păi a fost principalul vinovat pentru faptul că România a ajuns să semneze acea pace.Între 1914 şi 1916 a fost premier şi ministru de Război, cum a pregătit armata română pentru război s-a văzut la Turtucaia… După dezastrul de la Turtucaia a fugit ca un laş la Iaşi, lăsând România pradă inamicului. A trebuit să vină conservatorul Alexandru Marghiloman ca să rezolve situaţia, atât cât s-a putut, în condiţiile date. Prin Pacea de la Bufte (de la Bucureşti, de fapt) a fost salvată eticheta de România, a fost oprită înaintarea trupelor inamice spre Iaşi, au fost salvate câteva vagoane cu muniţie şi a fost păstrată o mică armată. De asemenea, în timpul Guvernului Marghiloman s-a realizat unirea Basarabiei cu România, ce mai rămăsese din ea. Mai mult, Marghiloman a refuzat să-l extrădeze pe Brătianu. Că dacă-l extrăda, la Versailles ajungea altcineva…

  Pentru a nu mai repeta greşelile trecutului este absolut necesar să cunoaştem istoria CORECTĂ a României. Însă trebuie să o scrie cineva.

  • Noi comentam astzi,asezati in fata PC-ului, la aproape un secol,evenimentele complicate de atunci.I.C.Bratianu nu a luat deciziile de unul singur si nu este cazul sa-i culpabilizam! Nu aveau de ales!Au riscat,au judecat corect si finalizat interesul major, Romania Mare 1 Decembrie 1918, chiar daca a costat viata a 220000 de romani!
   Va rog vedeti textul:
   La 24 aprilie/7 mai 1918, are loc semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti dintre România pe de o parte şi Germania, Bulgaria, Austro-Ungaria, Turcia pe de altă parte. Pacea de la Bucureşti încheie participarea României în cadrul Primului Război Mondial şi vine ca un acord final al Armistiţiului de la Focşani (26 noiembrie / 9 decembrie 1917) şi păcii preliminare de la Buftea (20 februarie / 5 martie 1918).
   Confrom Tratatului de Pace de la Bucureşti, România este nevoită să cedeze Dobrogea către Bulgaria, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi (cedînd teritorii 5 600 km2 către Austro-Ungaria), să accepte instituia un monopol asupra petrolului românesc pe 90 de ani, a comerţului cu cereale, a exploatării şi prelucrării lemnului, căilor ferate române, etc către Germania.

   Din partea română tratatul a fost semnat de prim-ministrul Alexandru Marghiloman, cea mai potrivită persoană pentru a semna un acrord de pace cu germanii, acesta fiind un germanofil. Totuşi soarta a făcut ca, Tratatul de Pace de la Bucureşti nu a fost niciodată ratificat de Parlamentul României sau promulgat de Regele României Ferdinand I, dispoziţiile sale nu au intrat în vigoare decît timp de şase luni, iar cînd Puterile Centrale au început să dea semne de epuizare la rîndul lor în octombrie 1918, înţelegerile au fost anulate de guvernul Marghiloman, România reluînd ostilităţile împotriva lor, cu ajutorul armatei franceze condusă de generalul Berthelot. Urma să înceapă Războiul româno-ungar de la 1919 care sa soldat cu înfrîngerea Austro-Ungariei şi destrămarea ei precum şi cu Realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

 13. In asteptarea Punctului de intilnire de duminica, va multumim d-le Radu Tudor pentru acest portret magistral inchinat lui Ion C. Bratianu, un mare lider liberal care a avut o contribuţie decisivă în evoluţia către modernitate a societăţii româneşti. Mulumim de asemenea pentru interventia fericita a dvs. in cadrul emisiunii Sinteza Zilei pentru a sublinia inca odata mostenirea de exceptie pe care a lasat-o posterităţii. Ramine insa liberalilor de astazi sa-i urmeze misiunea, să o refacă şi să-i dea din nou strălucire…

 14. Acest om ar fi fost facut anti-democratic, anti-sistem si chiar nebun in zilele noastre, de toata mass-media si toata clasa politica momaie care impute acum Parlamentul de extremism strain.

Leave a Reply