Opt cetățeni irakieni și două călăuze, una din Kenya și cealaltă din Albania, au fost prinși de polițiștii de frontieră din Sânnicolau Mare, județul Timiș, în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera dintre România și Ungaria, informează un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

“În jurul orei 01.00, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare, județul Timiș, au declanșat o acțiune specifică pe linia combaterii migrației ilegale, în urma căreia au observat, în apropierea localității de frontieră Cenad, la aproximativ 800 m de linia de frontieră, în interior, un grup de opt persoane, care se deplasa pe jos, pe câmp, spre frontiera cu Ungaria. De asemenea, la o distanță de câteva sute metri, a fost depistat un cetățean străin, care nu își justifica prezența în zonă. Polițiștii de frontieră au extins cercetările în zonă și au descoperit, în apropierea localității Cenad, un autoturism marca Alfa Romeo, înmatriculat în Germania, abandonat pe marginea drumului, iar la aproximativ 300 m de graniță a mai fost depistat un bărbat care nu își justifica prezența în zonă”, precizează sursa citată.

Toate persoanele în cauză au fost duse la sediul poliței de frontieră pentru cercetări, stabilindu-se că erau irakieni cu vârste cuprinse între 6 și 34 de ani.

“În cadrul verificărilor preliminare, s-a stabilit că cele opt persoane depistate sunt cetățeni din Irak, șase adulți cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani și doi minori de 6 respectiv 11 ani. O parte dintre ei sunt solicitanți de azil și au declarat că intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei. În ceea ce privește cele două persoane reținute ulterior, de naționalitate albaneză și kenyană, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că încercau să faciliteze trecerea ilegală a celor opt migranți, pe la frontiera verde, în statul vecin, iar autoturismul marca Alfa Romeo le aparținea”, se mai arată în comunicat.

Cetățeanul albanez și cel kenyan sunt cercetați penal pentru trafic de migranți, fiind reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, iar cei opt irakieni sunt cercetați pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.


 

Situatii de-a dreptul dramatice

Un grup de 12 migranţi, aparent nord-africani, ce au reuşit să se strecoare la bordul unui feribot danez la Istanbul, sunt închişi de şapte săptămâni în cabine ale acestei ambarcaţiuni ce face curse tur-retur către Odesa, atât Turcia cât şi Ucraina refuzând să-i primească, relatează agenţia Reuters

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene, ei intenţionau să ajungă în România, dar nu şi-au dat seama că respectivul feribot avea ca destinaţie Ucraina.

Migranţii nu au acte, sunt violenţi şi au ameninţat chiar că se vor sinucide aruncându-se peste bord, prin urmare echipajul feribotului de decis să-i izoleze în cabine încuiate.

Societatea daneză DFDS, care deţine feribotul, a chemat poliţia turcă şi reprezentanţi ai ONU să discute la bordul vasului cu cei 12 migranţi, despre care se crede că 6 sunt marocani, 4 algerieni, naţionalitatea celorlalţi doi fiind şi mai neclară.

Ministerul de Externe danez a iniţiat negocieri pentru soluţionarea acestui caz cu Turcia, Ucraina şi cu Lituania, întrucât feribotul navighează sub pavilion lituanian.

În opinia responsabilului ucrainean care a declarat că migranţii doreau să ajungă în România normal ar fi ca ei să fie debarcaţi în Turcia, întrucât conform acordurilor bilaterale dintre Kiev şi Ankara astfel de persoane trebuie preluate de ţara de unde au plecat.

Întrebat de acest caz, un oficial al Ministerului de Externe turc a declarat că de el se ocupă ‘toate instituţiile abilitate’.

În opinia operatorului navei, cea mai bună soluţie ar fi ca Turcia şi Ucraina să se înţeleagă unde vor fi debarcaţi migranţii, sau să clarifice naţionalitatea lor şi să-i repatrieze. ‘Este complet absurd ca noi să ne ocupăm de acest lucru (…) Este o situaţie pe care trebuie să o gestioneze autorităţile de frontieră, nu o companie de transport’, a declarat un reprezentant al companiei DFDS, potrivit AGERPRES.

4 COMMENTS

  1. 🙂 🙂 🙂 ne apara NATO de imigranti! Nu sunt plantati destui americani in romanica? 🙂 🙂 🙂 sau ei au venit pentru prostituate racolate si trimise cu avionul de guvernul meu sri-sie 🙂 🙂 ca in dubai,racolate din egipt si platite bine,cu dedicatie pt.americani sa iasa totul pe aceeasi linie si palma batuta in 2-3 natiuni, se poate si mai bine 🙂 🙂 🙂

  2. N-am putea sa trimitem si noi la turci in sistem barter niste ambarcatiuni cu politicieni gen Palada si in genul acestora care ne seaca an de an bugetul public cu nimicuri si bunastarea proprie ?!? Cred ca poporul roman i-ar da cu cea mai mare placere,sa ramana cu 10% din cei care sunt acum,ne-am descurca f.bine cu ei.

  3. La naiba cu shengenul lor,am scris din 2013 ca nu vom fi acceptati si nu a crezut nimeni. Cat despre cele 3+ care se opun:situatia e mai grava decat se crede,nu numai ca vor sa-si mentina afacerila prin santaj,vor mai mul si nu prea mai au de unde! Paremi-se ca leaganul muncii la negru si a furaciunilor este introdus in forta prin santaj exact cum e in marea parte vestica-occidentala. Totul e bazat pe manipulare si santaj si cum scaunarii sunt specialisti la pupat orice…e succes garantat!
    Apropo,isarescu spusese ca baga moneda euro in 2019,nu suntem in europa,nu shengen dar se baga ilegal moneda euro cum s-a intamplat cu francul elvetian,ca asa vrea isarescu?! Ce mai inseamna si porcaria asta? Fiecare face ce il duce capul sau ce viseaza noaptea? Halal stat serios….dar mafiot!
    Sa se stearga la gura toti guristii.

Leave a Reply