Fonduri în valoare de peste 10 miliarde de euro ce aparţineau apropiaţilor fostului dictator libian Muammar Gaddafi şi care au fost blocate în Belgia din ordinul ONU au dispărut din conturile bancare în care erau depuse, scrie joi cotidianul belgian Le Vif, citat de agenţia EFE.

Banii se aflau în conturi deschise la Euroclear Bank de către Arab Banking Corporation din Bahrain şi HSBC Securities Services pentru entităţile Libyan Investment Authority (LIA) şi filiala acesteia, Libyan Foreign Investment Company (LAFICO).

Pe 29 noiembrie 2013 în acele conturi erau circa 16,2 miliarde de euro, din care la finele anului 2017 mai rămăseseră mai puţin de 5 miliarde. Conform cotidianului menţionat, autorităţile belgiene nu au aprobat nicio operaţiune cu aceşti bani, blocaţi în anul 2011 de către Consiliul de Securitate al ONU şi care ar fi trebuit păstraţi pentru proiectele de reconstrucţie a Libiei.

În plus, autorităţile belgiene şi-au dat seama de dispariţia banilor abia în toamna anului 2017. Când au constatat că banii s-au evaporat, au crezut că fondurile erau imobilizate de către bancă, întrucât aceasta a refuzat să le transfere Organului de verificare şi confiscare a activelor (OCSC).

Dacă dispariţia acestor bani se va confirma, atunci Belgia ar risca să fie acuzată de încălcarea directivelor Uniunii Europene şi cazul ar putea ajunge în atenţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE), întrucât, în urma deciziei ONU, statul belgian avea obligaţia să garanteze că respectivele conturi rămân blocate.

Şi banca Euroclear Bank, unde erau depuşi acei bani – şi care încă nu a comentat informaţia – ar putea în acest caz să fie vizată de acţiuni legale, mai scrie cotidianul Le Vif.

 

4 COMMENTS

  • Iete ca sunt unii mai banditi si teroristi ca Gaddafi !

   Patru ani n-a vaut nimeni nimic !!!
   O suspiciune rezonabila mi-a soptit ca trebuie sa fie tot aia care impun “anti-coruptia” si statul “de drept” in Romania si Polonia.

   Jos coruptii din Romania !

 1. Ha,ha,ha! Cu ce era sa plateasca antrenatii sa ucida la comanda? Cu ce fonduri putea sa ii intretina pe atacatori in siria/turcia si prin romanica?! Cu ce era sa sponsorizeze viitoarea capitala a israelului?! Atentie:e capcana perfecta in care cad prostanacii care pupa poalele apuse de tembelitate! Acum cativa ani,parca se mai auzise ceva dar s-a pus batista pe tambal rapid(alungati din zurich ca nu s-au achitat de datorii,apoi furaciunea din cea mai mare banca,turistata in scop de antrenati in,afara elv.). Sa fim seriosi,si in rep.moldova a pierit un milion,s-a gasit?! Nicicand!
  Hotii striga hotii!

 2. O fi trecut piratul pe la Anvers. El este specialist in disparitii misterioase. Sa caute pe insula piratilor K (insula fericirii) sau in Costa Rica 🙂

Leave a Reply