România are în continuare una dintre cele mai mici mase salariale din rândul statelor Uniunii Europene, în ciuda faptului că angajaţii români au avut parte de majorări salariale semnificative în ultimii ani.

În 2017, potrivit datelor publicate de Eurostat, masa salarială din România (formată din totalitatea salariilor din economie şi a taxelor şi contribuţiilor aferente acestora) a ajuns la 35,8% din PIB, în creştere uşoară faţă de nivelul de 34% din PIB din 2016, dar la un nivel mai redus decât în 2008, când a fost de 36,5% din PIB.

La nivelul statelor UE, masa salarială reprezintă 47% din PIB în 2017. Cum poate recupera România acest decalaj?

„O parte dintre măsurile care să conducă la creşterea masei salariale au început să fie luate, iar câtă vreme guvernul a lansat un plan de creştere a salariului minim cu un calendar bine stabilit, acest lucru nu dă nicio şansă opoziţiei de a alege altă cale. Salariile mici reprezintă un atu competitiv pentru ţările din Est, însă atâta vreme cât ele rămân mici, economia nu se poate ridica, iar un alt efect este plecarea oamenilor din ţară“, a explicat Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide, companie care controleză producătorul de materiale de construcţii Megaprofil din Buziaş (judeţul Timiş). El a adăugat că majorările de salarii pentru medici reprezintă un pas hotărât în acest sens, scrie Mediafax.

 

 

5 COMMENTS

  1. Este un adevar trist. Atat timp cat nu exista productie, motorul unei adevarate economii functionale si salariile vor fi la un nivel scazut, de aici si lipsa acuta de forta de munca. Nimeni nu-si mai pune pielea la bataie pentru un salariu de mizerie din care nu se poate subzista.

  2. Sa vedeti circ pe micile ecrane intre vosganian si orban! In iulie si august va fi jale dar si in decembrie daca nu se abtin. Posibil sa fie stransi cu usa,cum e posibil sa fie liberi amandoi. Vedem cine pupa raza de soare,dar,mai e si bula aruncata in eter pentru acoperirea subiectelor actuale si cele care se desfasoara pe ascuns de ochii cetatenilor(gazele pt.ungaria,curentul electric,salarii-pensii,Ilmanariile capilor si a robotului).

  3. Minune! În sfârșit, un privat care spune lucrurilor pe nume! Numele Adrian Porfir este de ținut minte!

  4. Nu Romania da bani putini pentru salarii! Romania ofera toate conditiile de trai decent iar romanii sunt oameni harnici si cuminti dar gastile postdecembriste continuatoare a gastii lui ceausescu au supt averea tarii si au acumulat averi nebanuite. Ei au platit ieftin functionarimea ca sa le legalizeze furaciunile si sa-i culpabilizeze pa romani. S-au imprumutat in numele Romaniei ca sa isi asigure lichiditatile usor de sifonat indatorand doua trei generatii. Acum gasca haremului de la belina imparte trei paie la cinci magari din care patru magari fac parte din gasca. Gasca asta este atat de salbatica si violenta ca se mira si cei din PSD pe cine aplauda si urmeaza. Au reusit sa transforme un partid cu nume social democrat intr-unul uzurpator si delicvent. Doctrina de partid este una pentru toate partidele din Romania,, totul pentru noi pentru voi doar munca”

Leave a Reply