Cum văd românii viitorul actualei coaliții de guvernare, după prima criză majoră generată de demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății? La întrebarea cât credeți că va rezista actuala coaliție de guvernare, 32% cred că doar câteva luni, 11% până în 2022, 3% până în 2023 și 22% până la alegerile din 2024, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde. De notat că 29% spun că nu pot aprecia iar 3% nu știu sau nu răspund, scrie g4media.ro
Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă foarte prost și 10 foarte bine, ce notă ați acorda premierului Florin Cîțu pentru activitatea sa? 47% dintre cei care răspund la această întrebare l-ar lăsa corigent pe Cîțu. 20% îi acordă note între 5 și 7 și 26% îi pun note între 7 și 10.
În ce privește modul în care s-a decantat criza politică generată de demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății, la întrebarea cine a pierdut și cine a câștigat, PSD pare să fie marele câștigător (46% cred că partidul a avut de câștigat), urmat de AUR cu 31%. Cel mai mult pare să fi avut de pierdut USR/PLUS (52% cred că a avut de pierdut), urmat de PNL (45% cred că partidul a avut de pierdut) și de UDMR (36%).
La întrebarea dacă președintele Klaus Iohannis a procedat corect că nu a intervenit public în nici un fel pentru soluționarea crizei politice, 40 % cred că nu a procedat corect, 35% cred că a procedat corect iar 25% nu știu sau nu răspund.
La întrebarea ”Cine/ ce l-a schimbat pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al sănătății”, 26% cred că propriile greșeli politice, 14% cred că mafia din sănătate, 6% indică PNL iar 37% cred că toate la un loc au contribuit la demiterea sa.
56% apreciază că reacțiile lui Vlad Voiculescu după demiterea sa de către premierul Florin Cîțu au fost incorecte, 16% cred că au fost corecte iar 28% nu știu sau nu răspund.
51% cred că Vlad Voiculescu nu mai are viitor politic după demiterea din guvern, 24% cred că mai are iar 25% nu știu sau nu răspund.
Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 1 – 8 mai, pe un eșantion de 900 de subiecți, intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice). Sondajul are o marjă de eroare de 3, 2%., scrie g4media.ro