Anunț de ultimă oră de la Casa Albă. Joe Biden participă astăzi la summitul B9, organizat de Klaus Iohannis la București.

La reuniune mai vin reprezentanții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei și Ungariei.

Evenimentul este organizat la inițiativa președintelui Iohannis și se va desfășura cu prezența la București a președintelui Republicii Polone.

La discuții va participa și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Tema principală a summit-ului se referă la sprijinul pentru consolidarea capacităților de apărare în fața provocărilor actuale de securitate.
Concret, România și aliații NATO de pe frontul estic discută despre amenințarea pe care o reprezintă Rusia.O scurta analiza pentru Antena 3 facuta in aceasta dimineata :

https://www.antena3.ro/actualitate/joe-biden-prezent-summit-b9-organizat-klaus-iohannis-600898.html

”Confirmarea venită din partea președintelui Statelor Unite demonstrează faptul că cea mai mare putere a lumii validează acest format de cooperare regională. Faptul că președintele Joe Biden va interveni în timpul summit-ului B9 reprezintă, din punctul meu de vedere, un succes diplomatic foarte important al României. Se validează acest format, devine unul consacrat, iar dorința statelor din Europa de Est de a coopera mai strâns, de a avea inițiative împreună pentru securitatea la Marea Neagră, beneficiază de o intervenție și de o validare din partea președintelui Statelor Unite”, a declarat Radu Tudor la Antena 3.

Formatul „Bucureşti 9 – B9” a fost consacrat ca atare prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern desfăşurată la Bucureşti, la data de 4 noiembrie 2015, la iniţiativa Preşedintelui României, Klaus-Werner Iohannis şi a Preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, cu participarea Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Slovaciei şi Ungariei.

Administraţia Prezidenţială arată că agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, pe 14 iunie, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Principalul obiectiv al participanţilor la B9 îl reprezintă consultarea interaliată în vederea promovării unor poziţii comune în cadrul NATO, ţinând cont de interesele speciale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est pe linia asigurării securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în spaţiul cuprins de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Formatul B9 oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi, în vederea particularizării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii, unităţii, coeziunii şi al indivizibilităţii statelor membre NATO.

Ulterior reuniunii la nivel de şefi de stat şi de guvern din luna noiembrie 2015, au avut loc două reuniuni ale miniştrilor afacerilor externe (în noiembrie 2016, la Bucureşti şi în octombrie 2017, la Varşovia).

Formatul B9 nu este conceput ca o formulă alternativă de cooperare regională în materie de apărare şi securitate, ci se circumscrie şi susţine obiectivele asumate de ansamblul comunităţii euroatlantice şi care servesc interesul general al acesteia.

 

2 COMMENTS

  1. Radu, in Romania pute din ce in ce mai apasat a praf de tun. ‘Pare’ ca Romania este considerata daca nu chiar declarata deja pe ascuns, tara militarizata! Afirm asta din cauza ca toate declaratiile merg cu brio spre aceasta hotarate ascunsa de ochii lumii(am mai scris despre relocare pe baza de plasare din afganistat si nu numai anul asta, de cel putin 4-5 ani). In plus, vad la voi la tv, actiunea identica in parteneriat ca in anterioarele tari(irak, siria, afganistan plus destule), cand televiziunile pupici transmiteau live din orice colt al respectivelor tari precum spionii informatii pentru plasare, plantare si atac. De fapt, la ce bun sa ne mai asteptam, daca mai e putin pana in 2022-2023, daca iti amintesti interpretarea cod secret privind parcursul Romaniei(jale mare, catastrofe, golirea tarii 2022-2023), un nou inceput pentru cei care mai rezista si raman vii.

Leave a Reply