Sondajul a fost prezentat în două variante: scorul ponderat al partidelor și scorul neponderat. Mai precis cifrele pe care le-ar obține partidele cu nehotărâți, dar și cifrele pe care le-ar obține cu cei care s-au decis 100% cu cine vor vota la aceste alegeri.
Cifrele sondajului care nu cuprind nehotărâții:
– PSD: 34%
– PNL: 28%
– USR: 5%
– UDMR: 5%
– ALDE: 4,2%
– PMP: 4%
***În această ecuație, la redistribuire vor rămâne 18-20%, procente care se vor redistribui între partidele intrate în Parlament. Dezastrul ar fi pentru PSD, care s-ar vedea în Parlament fără ALDE, principalul partid alături de care au explicat că vor face alianță.
Cifrele sondajului care cuprind și nehotărâții:
– PSD: 41%
– PNL: 33%
– USR: 7%
– UDMR: 5%
– ALDE: 5%
– PMP: 4%
***Aceste cifre ne arată procentul nehotărâților care nu au o opinie cristalizată, dar au totuși o preferință pentru unul dintre partide și așteaptă până în preajma alegerilor pentru a se decide dacă acordă sau nu votul.
Scorurile partidelor depind foarte mult de prezența la vot. O prezență scăzută avantajează PSD și dezavantajează PNL, dar lovitura cea mai grea va fi pentru USR.
Cifrele care sunt luate în considerare de analiștii partidelor sunt cele care includ și nehotărâții, pentru că sociologic este imposibil ca partidul să nu convingă măcar o parte dintre nehotărâți să vină totuși la vot.
Astfel, cu un PSD aflat la 41% și cu un ALDE intrat în Parlament, dar fără PMP și alte partide mai mici, asta înseamnă că vor fi multe procente la redistribuire, iar partidul aflat pe primul loc, în această situație PSD, își va tăia cea mai semnificativă parte. În schimb, problemele pentru PSD apar dacă obțin un scor de sub 40% și ALDE nu intră în Parlament, pentru că atunci PNL și aliații au potențialul să facă peste 50%.
La PNL scorul ideal este de peste 30% și cu un USR aflat cât mai sus. În schimb, un scor de sub 30% este mortal pentru PNL și nu lasă liberalilor nicio șansă să mai facă 50% împreună cu aliații.
Bătălia foarte mare se dă între cele trei partide care se zbat să facă pragul electoral: USR, ALDE și PMP. Dacă unul dintre aceste trei partide nu intră în Parlament, toate calculele dinainte de alegeri se schimbă și jocul se resetează.