Analiza publicata pe stiripesurse.ro arata o crestere spectaculoasa pentru Calin Popescu Tariceanu in intentia de vot la prezidentiale.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 37%, urmat la mare distanță de PNL cu 22%, pe locul al treilea ALDE cu 9% și USR cu 8%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale Pro România cu 6%, Mișcarea România Împreună cu 5%, PMP 5%, UDMR 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral.

Conform sondajului CURS, din luna iulie (vezi AICI), PSD a pierdut două procente față de luna mai, a aceluiași an. Astfel, în mai PSD avea 39%, în timp ce în sondajul pe luna iulie are 37%. În septembrie a rămas la 37%, ceea ce înseamnă că avem a face cu o stabilizare în ciuda conflictului intern.

Liberalii par să nu se regăseacă. Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%.

ALDE a urcat un procent în septembrie față de luna iulie. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9%.

Numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare a ajuns la 67% din repondenți (cu 15% mai puțin față de precedentul studiu).

Se poate observa că deși domină copios clasamentul, avem a face cu o ușoară scădere în dreptul președintelui Klaus Iohannis. El scade față de precedentul studiu cu trei procente și ajunge la cota 40% (scădere cu trei procente față de iulie, dar o creștere de un procent față de aprilie.

El este urmat la distanță de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 29%. De remarcat creșterea spectaculoasă din dreptul președintelui Senatului României (de la 22% în iulie, la 29% în septembrie), un scor mai bine de trei ori mai mare ca propriul partid (vezi AICI) – ceea ce înseamnă că ALDE reprezintă în opțiunea electoratului pur și simplu persoana lui Călin Popescu Tăriceanu.

În cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, deși se înregistrează o ușoară creștere (de doar 3 procente față de studiul din luna iulie – vezi AICI, dar mult sub cota de 22% cât a înregistrat în aprilie – vezi AICI). De remarcat că se află la o cotă de sub jumătate din cât întregistrează aliatul său din ALDE și de mai mult de 3 ori mai puțin decât scorul partidului pe care îl conduce autoritar.

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

5 COMMENTS

 1. Concluzie: PSD + ALDE = Iohannis (in intentia de vot). Adica panica in PSD pt ca nu mai pot face majoritate. Defapt asta e stirea.
  Adica Tariceanu degeaba o sa fie declarat (ipotetic) candidat unic PSD + ALDE ca tot cat Iohannis singur e.
  Nu-l simpatizez pe neamt da parca mai rau e Daddy cel care vrea familie traditionala dand divort si umbland cu teenagera pe la congres

 2. E bine, dupa cifrele din sondajul asta PSD e de fapt undeva pe la 27%, PNL tot pe undeva pe acolo (nu degeaba multi spun “USL traieste”). Singura speranta raman cei noi, USR, Ciolos, Demos. Nu sunt “stangist”, niciodata nu am votat stanga si nici nu cred ca o voi face, dar admir tot mai mult calitatea celor din Demos si pozitionarile lor concise si argumentate.

 3. Cu sondaj sau fara, daca PSD il sustine pe dl Tariceanu, acesta ar avea sanse sa castige vs dl Iohannis; daca PSD va urma linia anterioara, recte de a merge la prezidentiale cu un candidat propriu, sansele sa piarda / dl. Iohannis sa ia un nou mandat sunt aproape certe – indiferent de numele candidatului PSD.
  …parerea mea.

  • Aaaa, si inca ceva… daca PSD NU il sustine pe dl Tariceanu sunt destul de convins ca nu va mai avea cu cine sa inchege o noua majoritate la urmatoarele parlamentare sau, daca o va face, va fi una foarte fragila, cu UDMR si minoritati, in conditiile in care PMP nu cred ca va mai trece pragul de 5%. Dar hei, poate ii reevalueaza USR-ul :))

Leave a Reply