Jurnalistul si fostul senator PNL Sorin Rosca Stanescu a lansat ieri o teorie putin credibila, bazata pe informatii venite la autor pe surse. Astazi Sorin Rosca Stanescu insista pe corectnews.ro cu ipoteza sa : Kovesi ar urma sa demisioneze. Voi credeti? Kovesi se confrunta azi cu probleme serioase, dar cu sprijinul de la cel mai inalt nivel din Romania si cu cel extern, e foarte putin probabil sa fie vorba despre vreo demisie.

Iata textul : 

Negocierea pe capul Laurei Codruța Kovesi

Marți seară am anunțat că Laura Codruța Kovesi își scrie demisia. Care va deveni publică în cursul acestei săptămâni. Protejându-mi sursa, am oferit totuși o informație. Despre iminenta demisie am aflat din direcția Ambasadei Germaniei la București. Și iată că acum, chiar când dictez aceste editorial, ambasadorul Germaniei, eminența sa Cord Meier-Klodt, se află de câteva ore bune față în față cu ministrul Justiției Tudorel Toader. O audiență neobișnuit de lungă. Îmi permit să fac afirmația că în cabinetul Ministrului Justiției are loc o negociere amplă și dură pe legile Justiției, la pachet cu demisia șefului DNA Laura Codruța Kovesi.

Conform unei expresii jurnalistice, eu scriu acum în orb. Nu am încotro. Nu am cum să știu cu exactitate care sunt termenii dialogului de la Ministerul Justiției. Nici nu vom afla vreodată. Indiferent de ce aranjamente se fac acolo, vom beneficia cel mult de unul sau două comunicate evazive. Sau poate doar de una sau două declarații. Poate că nici cu atât nu se va alege opinia publică. Și oare de ce?

Pentru că îi este peste mână Ministrului Justiției Tudorel Toader să recunoască faptul, că e pus  în situația de a negocia cu reprezentantul unei terțe puteri, e drept, aliată și prietenă, schimbările în legislația penală pe care le intenționează. La fel, nici în ruptul capului nu ar putea să recunoască oficial că asemenea negocieri se poartă la pachet cu scoaterea din post a Laurei Codruța Kovesi. Cu atât mai mult, ambasadorul Germaniei la București nu poate nici el devoala conținutul negocierilor cu ministrul român al Justiției. În consecință, nu-mi rămâne decât să ignor pur și simplu precizările care oricum nu se vor face, sau care vor fi extrem de evazive și să pun cap la cap ceea ce știu.

Laura Codruța Kovesi ca persoană și DNA ca instituție au beneficiat de-a lungul întregii cariere personale și existențe instituționale de întreg sprijinul statului german. Laura Codruța Kovesi și DNA au fost susținute de câte ori a fost necesar de către ambasadorii Germaniei la București. Chiar dacă toată lumea este conștientă că o direcție națională anticorupție este un experiment la nivel european efectuat în România. Partizanii insttiuției afirmă că experimentul a fost și este de succes. Contestatarii susțin că a fost un eșec, întrucât DNA s-a transformat într-o armă politică. Și prin diferite excese a încălcat mult prea mult nu numai drepturile și libertățile fundamentale ale omului, ci și granițele dintre puterile constituționale ale statului.

Cert este însă că în schimbul susținerii, chiar și logisice, DNA  a protejat interesele capitalului german în România. Nu se cunosc anchete efectuate împotriva unor oameni de afaceri germani ori a unor firme cu capital german. Poate cu excepția afacerii EADS, care și ea a fost omorâtă în fașă. Așa a funcționat până în prezent acest parteneriat.

Dar noul ambasador al Germaniei, sosit în România în plin scandal al ordonanței 13, într-o capitală luată cu asalt de cele mai puternice demonstrații din ultimii 25 de ani, a moștenit o situație destul de complicată. Chiar incendiară , dacă ne gândim la presiunile repetate, care au stârnit contra-reacții pe măsură ale unui alt ambasador, cel al Statelor Unite la București. Care este succesorul a doi ambasadori acuzați de fostul Ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, de trafic de influență în beneficul Microsoft, prin fraudarea statului român și obligarea Guvernului României să facă plăți în valoare de 50 de milioane de euro în contrapartida unor servicii neefectuate și a unor produse nelivrate. Dată fiind această vulnerabilitate a partenerului din Statele Unite, este de înțeles de ce ambasadorul Germaniei a decis să intervină personal.

Scandalul legat de DNA este cât casa și se desfășoară pe cel puțin două fronturi importante. Pe de-o parte, alianța PSD plus ALDE a decis să promoveze o reformă în sistemul de Justiție, însărcinându-l pe Tudorel Toader să elaboreze un pachet de legi în acest sens. Aceste pachet de legi schimbă, în viitor, raporturile de putere între instituțiile statului. Unele dintre aceste schimbări sunt considerate inadecvate de către Kaus Iohannis, de către Opoziție dar și de către CSM și un număr însemnat de magistrați, dintre care cei mai mulți sunt procurori. Ambasadele statelor partenere din Uniunea Europeană și NATO își exprimă și ele reticența. Majoritatea parlamentară dorește însă să meargă înainte, astfel încât propunerile lui Tudorel Tader sunt pe țeavă pentru a intra în dezbaterea parlamentară. Făcându-se purtătorul de cuvânt al contestatarilor, ambasadorul Germaniei la București vrea să îndoaie această țeavă. Și să obțină în urma negocierilor cu Tudorel Toader, care, iată, sunt fără precedent ca durată, renunțarea la câteva dintre măsurile preconizate.

Al doilea front este cel legat de persoana din ce în ce mai contestată din interiorul instituției, din Parlament, din mass-media, din rândul populației, dacă luâm în calcul sondajele de opinie și rezultatul ultimului scrutin electoral dar și din exteriorul României. Este limpede că identificarea doamnei Laura Codruța Kovesi cu DNA, în condițile în care imagnea ei s-a uzat galopant, poate aduce prejudicii extrem de mari instituției. Și ar putea conduce într-o bună zi la sistarea acestui experiment. Este un alt capitol la care, în mod logic, aliații noștri intervin, chiar cu riscul de a încălca grav suveranitatea României.

Laura Codruța Kovesi, asaltată din toate direcțiile dar mai ales din interior, dinspre Curtea Constituțională a României și dinspre Parlament, este gata ca, în anumite circumstanțe,  să cedeze. Cu alte cuvinte, să demisioneze.

Ca să se întâmple acest lucru, are însă nevoie de o parașută de salvare. De ceea ce se numește în limbaj diplomatic o aruncare pe horn. Are nevoie de sprjin al autorităților statului român pentru a fi plasată într-o poziție onorabilă într-o instanță la nivel european. Se știe că la Bruxelles este extrem de avansat proiectul noului Parchet european. Dacă Guvernul României și europarlamentarii români se împotrivesc unei asemenea numiri, Laura Codruța Kovesi nu are nici o șansă de-a ocupa o poziție atât de importantă. Este, ca atare, necesară o negociere și la acest capitol.

Și așa se face că cele două negocieri, inițiate și purtate la pachet, sunt complementare. Tudorel Toader și, respectiv, Guvernul, versus majoritatea parlamentară, pot renunța la trei-patru măsuri preconizate și contestate de cei pe care i-am enumerat, în schimbul unei unde verzi pentru restul pachetului de reformă și pentru o schimbare majoră în conducerea DNA. O schimbare care, însă, ar urma să fie în continuare asistată în forță de președinte, de ambasadele statelor aliate și de Opoziție.

De aceea aștept în cursul acestei săptămâni o demisie onorabilă și stategică a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

http://www.corectnews.com/politics/negocierea-pe-capul-laurei-codru-kovesi

 

28 COMMENTS

 1. Singurii contestatari ai lui Kovesi sunt infractorii si tonomatele lor! Germania, SUA, Olanda, Marea Britanie si-au consolidat democratia si au ajuns la performante economice extraordinare nu prin punerea in fruntea institutiilor cheie a unor condamnati si urmariti penali. Acolo televiziunile infractorilor nu au putut manipula prostimea, DEMOCRATIA SI PROSPERITATEA SE BAZEAZA PE PROMOVAREA OAMENILOR CINSTITI CORECTI SI INTEGRI, NU PRIN PROMOVAREA INFRACTORILOR!

  • Sigur, dora kovesi. Pe femeia de 90 de ani au chemat-o la audieri, dar kovesi nu merge la audierile comisiei. Mai mult, dna amesteca si copiii in jocurile lor murdare. Esti bine, dora kovesi ?

   • Dl Stan Petru,
    CSM și Inspecția judiciară ar trebui să cenzureze derapajele unor procurori.
    Dacă aceste instituții nu funcționează nu cred că mediatizarea în exces a presupuselor abuzuri o să consolideze statul de drept.
    Din păcate, mult discutatul proiect al dl Tudorel Toader nu stopează abuzurile / mă tem că fugim după fentă.

   • Vezi cum ai cazut in capcana hotilor: bătrână putea o declarație simpla fără să fie obligată să fie adusă personal la DNA, dar hoata de nepoata-sa a facut senzatie ca Kovesi ” poartă batranii pe drumuri” Avocatul hoatei a raspuns ” ca nu a avut timp de redactare a declaratiei ” si de-aia au adus-o pe batrana 400km. Vedeti asa joaca hotii! Trecand averile pe numele strabunicilor, soferilor apoi prin manipularea milei cu ajutorul tonomatelor infractorilor se cere demisia lui Kovesi!

    • Aiurea,de unde ai scos tampenia asta cu redactarea unei declaratii si transmiterea ei de la distanta?.Asa va dat de la Partid,tema de propaganda?Declaratiile se dau in prezenta si la interogarea organului,organ care isi putea deplasa basssul cel pretios la adresa persoanei care este in starea care este.

  • Dora ,
   saraca de tine…

   probabil din generatia care sta cu ochii in telefoane si nu citeste decat titlul de la articole…si niste slogane cu “anti-coruptia”.
   —————-
   Dar minunata ta Codruzza ce cauta in seara alegerilor prezidentiale la Oprea acasa impreuna cu sefii SRI cu politicieni si un consiler presidential ? Aud ?

   Hai raspunde cu un slogan ca atata poti.

  • “Acolo” este justitie corecta,pentru ca daca aia aveau in justitie specimene de care avem pe la noi,astia care au comis si comit in continuare abuzuri evidente,dar si musamalizari scandaloase,zburau demult direct la puscarie.Astia si nici voi broastele baso-iohaniste nu aveti nicio credibilitate sa spuneti voi care sunt infractorii, atata vreme cat niste plagiatori si falsificatori dovediti stau cocotzati in functii si nu au dosare,iar altii de-ai vostri,praduitoare vechi si imbuibate din distrugerea tarii,umbla liberi pana la prescriere ciordelilor lor si nu au nicio treaba cu puscariile prin grija Preacuvioasei Plagiatoare pe care o pupati voi in fiecare zi.

 2. speculatii ieftine, denota superficialitate si obsesia deciziilor care se iau “inafara” sau sunt influentate “de straini”.
  in realitate, e vorba de un singur lucru: cum iti asterni, asa dormi.

 3. Sa zicem ca el…Ce mare smecherie s-ar intampla ? In afara satisfacerii unor orgolii mai mult decat bolnave care vad in plecarea ei expresia razbunarii celor cu dosare de parca ea le-a facut din burta nu domniile lor prin faptele comise.De acord,faptul ca o vreme figura a mers si puteai sa sterpelesti linistit negandindu-te ca va veni si ziua in care ti se va intampla,instrumentarea dosarului,asta produce o frustrare,un fel de depresie,vei face absolut totul sa te razbuni,cum sa indrazneasca asa ceva una ca ea ? Dar cand si-au ascuns banii prin strainatate la ce s-au gandit ? Daca va pleca Kovesi va merge intr-un loc mult mai bun pentru ea,dosarele vor ramane,anchetele vor ramane.Sigur,daca PSD si ALDE nu vor numi un smecher de-al lor acolo si atunci s-a rezolvat cazul,infractorii vor zburda si mai si prin banul public.Vor cadea in plasa un alt Remes,un alt Pinalti,poate si vreun baronas local al PSD unul de mana a 3-a…Va fi bine ? Va fi un DNA de Partid si de Stat,ca pe vremea lui Nastase si Basescu.Eu chiar mi-as dori sa plece ea ca sa vada lumea cum e cu un DNA “lasa-ma sa te las” ori unul cu o “kovesi” din Teleorman,poate mai are Dragnea vreo colaboratoare apropiata ramasa fara post in Olimp.

 4. Stiti ce mi se pare mie infiorator? Ca raspunsurile noastre legate de soarta unui inalt oficial al statului Roman vin de la ambasadele Germaniei si SUA. Se pare ca nimeni nu ia in considerare aceasta problema. Bogdan Chirieac era asa de mandru cand a dezvaluit aseara la Sinteza Zilei ca sursele lui sunt cele 2 ambasade, in timp ce eu imi faceam cruce. Acum ne-am resemnat? Am acceptat statutul de colonie, sau ce se intampla cu tara asta? https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/

  • In momentul in care condamnatii si penalii stau in functii si fura nestingherit prefer ca tara mea sa ramana colonie. Nesimtitii astia de infractori escortati de clanuri mafiote nu au ce cauta in functii publice. Partenerii nostri nu doresc sa incheie acorduri cu astfel de indivizi de asta se opun in modul cel mai bun. Dar tu postac platit ai fituica ta scrisa de la centru sa zici ca Romania este colonie!

  • Si mie mi se pare infiorator ca puterii PSD+ALDE nu i se poate impune opozitia si societatea civila si sindicatele si presa cu vorba buna. Avem nevoie de UE si ambasade ca sa ii oprim pe nemernicii astia !

 5. Dora!AndreeaFlocirelDemisiocaculmovenpick… Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați, ce mama naibii, tot nu ați învățat?

 6. Pana sa plece Luluta din fruntea dna cea cu mari handicapuri psihice, este chemata o femeie in varsta de 90 de ani la audieri. Poate va suparati pe mine d-le Tudor dar, toate astea sa intampla sub inalta obladuire marelui nostru aliat care tacit incuvinteaza practici staliniste ai anilor ’50, deci aceeasi Marie cu alta palarie si unde mai punem ca in incinta dna din cate stiu functioneaza un birou de legatura al FBI.

  • Tu ca tolomac atât ai vrut sa înțelegi… hoața putea sa redacteze declaratia batranei si sa o duca la DNA. Dar a preferat sa adune corul tonomatelor si sa o demonizeze pe Kovesi. Avocatul a raspuns ca de ce nu au adus declaratia decat sa o transporte pe sarmana batrana 400 km iar răspunsul halucinant ” nu au avut timp” . Voi ăștia postacii de partid o tineti langa cu Kovesi cand hotii ne joacă pe degete.

   • Auzi bai tolomaco ?! Ce-ai sarit asa ca arsa ? Ai primit ordin ? Tu care traiesti in alta dimensiune, poate-n aia virtuala, mai bine ai iesi pe strada, sa te lovesca realitatea cotidiana si poate te trezesti si lasi elucubratiile pentru alta data. Ia-te de mana cu Luluta.

   • O fi aia hoatza sau nu,dar tu care vorbesti prostii ca toti basistii vostri, crezi ca va aparati infractorii stalinisti,care EI isi puteau misca ciolanele la domiciliul femeii aceleia ca sa-si ia declaratia,asa cum au stiut sa umble odinioara cu Biblia pe capota.Insa ei folosesc metode ticaloase securiste de intimidare pana si a martorilor si membrilor de familiie cu care cred ei ca ii aduc pe toti la scenariul pe care l-au fixat ei dintr-un inceput cu care sa raspunda la ordinele date de capeteniile lor.Plus ca au convocat-o pe urmarita ,terorizandu-i si copilul.In spatele acestor represalii evidente,oare ce se afla,ce nu a executat Ana Maria Patru cand era pe functie,ce stie incat se incearca sa o si compromita,dar si sa o terorizeze incat sa nu vorbeasca?

 7. Toti ce care au jefuit tara asta, toti care au furat de la noi de fapt, de aceea romanii o duc atat de “minunat” cu salariile si pensiile, TOTI sunt OK. Toate tunurile si furaciunile MASIVE nu au fost recuperate. Banii sunt la hoti, la toti in continuare.
  Puscarie? hahaha, o gluma ieftina, circ pt. fraieri. Toti sunt bine-merci si cu conturile, averile lor in siguranta.
  Deci nu ma intereseaza DELOC ca e Kovesi sau altcineva la DNA.

  Oricum totul e un circ ieftin,ei smecherii raman cu averile lor, iar romanii cu pantalonii rupti in cur si burta goala. Nimic nu s-a schimbat si nu se schimba. Dar vanzarea de iluzii e gratis, nu?. Se practica cu succes de 30 ani si inca merge!.
  Exemplul cel mai bun scumpirea utilitatilor, asa! fiindca vrea muschiul lor!- sa-i ia naiba pe romani, ce daca nu au cum plati, ce daca vor manca toata iarna coji de paine, ce daca vor sta in frig, ce daca nu se vor duce la spital si nici medicamente nu isi vor lua….. ce daca?. Ii pasa cuiva? nuuuuuu pentru ca nici in toti cei 30 ani nu le-a pasat.
  Aha, 72% la suta pensionari au pensia sub 1000 lei. Sigur astia se vor descurca “de minune” cu scumpirile astea. Daaaaa, categoric. Parca le si vad fetele luminoase, fericite, numai zambet si fericire!.
  Deci unde sunt banii furati de la romani? Ne-a lamurit Kovesi si DNA-ul!. Cum nu vedem noi, vaiiii suntem orbi, nu? sunt in buzunarul romanilor, in investitii, in drumuri, in sanatate, in x, y, z …….. da,da, da, Romania si romanii prospera EXTRAORDINAR- traiesc bine si decent, daaaaaaaaa! Noi suntem orbi, fraieri si nerecunoscatori ca nu ne dam seama ce trai bun avem si Romania e precum Franta sau Italia!. Aha, nu e nici ca Ungaria, Cehia, Grecia!.
  Dar nu conteaza, noi avem orbul gainilor!.
  Ce scarba imi e! Cata minciuna, ipocrizie, mizerie, bataie de joc la adresa noastra a tuturor.
  Nu ma intereseaza nici daca sunt 10 Kovesi, clonele ei la DNA tot AIA E!, romanii se chinuie sa supravietuiasca, romanii NU traiesc! ci se chinuie sa nu crape! asta e realitatea, da?. Zi de zi viata e un chin, nu o viata NORMALA. E o lupta ptr. supravietuire atat!.
  Asta e genocidul practicat sistematic de 30 ani impotriva romanilor.
  Paaaaaaa Romania!.Succes luptei pentru SUPRAVIETUIRE! Scapa cei care au sanatatea cat de cat buna. Atat!.

 8. Poate ca madam Koveși sa fie cuiul lui Pepelea in afacerea cu reforma justiției, nu zic ba, personal insa tind sa cred ca negocierile cu ambasadorul german au vizat scoaterea președintelui “neamt” din jocul numirilor de șefi de parchete prevăzută in proiectul Toader. Îngâmfarea insuportabilă a lui Johannis trebuie ca a acuzat lovitura mult mai tare decat se anticipase, “generalul” o fi facut vreo scenă lui Muți Merkel si Herr ambasador a alergat sa-l tragă de urechi pe ministrul insolent; in aceeasi ordine de idei, e foarte posibil ca ministrul sa fi prevazut sceneta si sa fi lansat propunerea ca momeală pentru prostul de la Cotroceni in scopul de a-l face sa-si consume trupele si muniția deodată, încercând sa răstoarne un punct minor din proiect. Una peste alta, Koveși poate fi sacrificată oricând, e doar o unealtă, tocită bine in ultimul timp, pe care n-are rost s-o ascuți mereu si mereu; Johannis evmult mai folositor; Johannis, si el o dezamagire pentru distinșii sponsori de la UE si, mai recent, WA , prezintă încă interes prin faptul ca e mai “nou” in politică si mai ieftin in pretențiile sale față de protectori–o bătaie pe spate, o lingușeală exagerată (vezi Orban si cântarea generalului) si face tot ce i se cere. Deci negocierile de la MJ de astăzi trebuie sa se fi învârtit in jurul numirilor de șefi de parchete, inalte curți , etc ca moneda de schimb promițându-se părții romane aruncatul lui Koveși odata cu zoaiele din copaia “justiției”; Dragnea dăduse deja semnale ca e de acord, probabil, Toader va ceda si el si gata: Koveși devine istorie iar Johannis rămâne sa se joace de-a Dumnezeu cu zeița oarbă de pe stema DNA. Absolut scârbos trocul dar, daca nu se poate schimba nimic fara el, e ok si asa.

 9. Eu pot sa dau un ex.concret cum DNA Ploiesti a trimis un judecator in instanta, pe bune ! Si au muncit profesionist.
  Sunt ferm convinsa ca sunt multi procurori DNA ,chiar si din ST Ploiesti , care fac dosare corecte.

Leave a Reply