Progresul accelerat al tehnologiei medicale, din ultimii ani, a dus la îmbunătățirea continuă a imagisticii medicale, cu dezvoltarea unor tehnici speciale de imagistică funcțională, precum scintigrafia și PET. Astfel, pe lângă informațiile despre structura și localizarea organelor și a țesuturilor obținute prin metodele imagistice convenționale (CT, RMN, radiografii), la rândul lor tot mai performante, prin intermediul imagisticii funcționale putem obține informații privind activitatea metabolică specifică a unor formațiuni, țesuturi și celule. Metodele moderne de imagistică nucleară – SPECT-CT, PET-CT – combină cele două tipuri de imagistică, structurală și funcțională, pentru a obține o imagine complexă și completă, extrem de utilă pentru diagnostic.

Scintigrafia de tip SPECT-CT este o investigație de medicină nucleară care combină informațiile scintigrafice cu cele structurale, furnizând o hartă tridimensională a activității metabolice cercetate, cu o localizare deosebit de precisă a zonelor cu activitate crescută.

Investigația presupune injectarea unor substanțe radiofarmaceutice – izotopi radioactivi legați de molecule transportor, care este captat preferențial în țesuturile cu metabolism ridicat. Țesuturile neoplazice au un metabolism mult crescut față de normal, astfel încât vor capta radiotrasorul și vor fi bine evidențiate de rezultatul investigației.

SPECT-CT are un rol important în diagnosticul oncologic, semnalând precoce apariția formațiunilor tumorale. Totodată, investigația evaluează  agresivitatea tumorilor și diseminarea la distanță (apariția metastazelor), deci este foarte utilă pentru stadializarea bolii înainte și după administrarea unor tratamente oncologice și/sau chirurgicale. Indicațiile acestei investigații se extind și dincolo de patologia oncologică, în ortopedie (pentru scintigrafia articulară, pe lângă cea osoasă), în cardiologie (pentru defecte de perfuzie ale miocardului), în neurologie (pentru diagnosticul demențelor), în nefrologie (pentru evaluarea funcției renale), dar și în endocrinologie (tiroidă, paratiroide). P

Investigația SPECT-CT se utilizează poate înlocui complet scintigrafiile clasice, pentru identificarea zonelor cu metabolizare celulară modificată, dar poate fi efectuată și pentru detalii suplimentare, la nivelul zonelor indicate de scintigrafia standard, pentru a construi o imagine 3D a metabolismului celular din zona vizată. SPECT-CT garantează o acuratețe net superioară în vederea stabilirii diagnosticului, comparativ cu celelalte investigații imagistice.

În cadrul Centrului Oncologic SANADOR funcționează un departament modern și complet de medicină nucleară. Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR realizează scintigrafii tridimensionale de tip SPECT-CT la cele mai înalte standarde datorită echipamentului avansat Siemens Symbia Intevo Bold.

 

Leave a Reply