Şeful Direcţiei Analiză din SRI Adrian Părăluţă afirmă, referindu-se la informaţiile privind ascultarea a 6 milioane de români, că SRI nu are nici resurse şi nici nevoia operativă pentur o asemenea acţiune, precizând că în perioada, 2004 – 2016 Serviciul a solicitat şi primit 9000 de mandate pe securitate naţională vizând interceptarea a 16.000 de cetăţeni, scrie news.ro.

Întrebat dacă a putut asculta SRI 6.000.000 de români, conform informaţiilor din spaţiul public, Părăluţă a răspuns: “Nu avem, nici pe departe, resursele şi nici nevoia operativă de a urmări atâta lume, aşa cum se prezintă uneori în spaţiul public. În realitate, intre 2004 si 2016, SRI a solicitat şi obţinut un pic peste 9000 de mandate de securitate naţională, care au vizat interceptarea comunicaţiilor unui număr de aproximativ 16.000 de cetăţeni. Unele dintre mandate pot fi, conform legislatiei în vigoare, prelungite sau extinse. Cifra de 6 milioane de oameni urmăriţi în România, vehiculată în media, nu doresc sa o comentez. SRI a dat un comunicat de presă pe acest subiect, în care sunt prezentate situaţiile statistice exacte”.

În prezentarea cu tema “Raţiunea de a fi a serviciilor de informaţii”, din cadrul evnimentelor organizate cu ocazia Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2018, şeful Direcţiei Generale Analiză din SRI a precizat că “SRI nu interceptează niciun fel de comunicaţii, inclusiv comunicaţii transmise prin platformele de mesagerie din social media, fără mandat de securitate naţională”.

“Vă asigurăm că ne consultăm cu Departamentul Juridic din cadrul Serviciului, pe fiecare măsură relevantă pe care o luăm”, a afirmat el.

Preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare.

“Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât. După 2016 şi în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenţi, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizaţii”, a mai explicat Manda.

viewscnt


PS 1 : Ca sa lamurim deplin subiectul, reiau o postare cu cifre oficiale :

https://radu-tudor.ro/in-atentia-sri-si-a-senatorului-manda-cifrele-reale-pe-interceptari/

NUMARUL REAL DE MANDATE DE INTERCEPTARE
2005: 6.370 de mandate
2006: 8.693 de mandate
2007: 10.272 de mandate
2008: 15.170 de mandate
2009: 22.176 de mandate
2010: 30.624 de mandate
2011: 35.678 de mandate
2012: 36.085 de mandate
2013: 38.884 de mandate
2014 : 44.759 de mandate
(Sursa : Rapoartele anuale de control SRI depuse in Parlament)

PS 2 : Daca in 10 ani, doar 9000 de mandate din peste 300.000 au fost pe siguranta nationala (si nu se poate pune la indoiala afirmatia SRI), restul pe ce au fost? Cine le-a cerut? Baza legala a restului interceptarilor a fost in regula?! Sau mandatele au devenit in mod abuziv de siguranta, pe cu totul alte incadrari legale?! Sper ca CSM sa verifice acest fapt. Adevarul spus de SRI e prea important sa ramana, doar asa, o declaratie la “si altele”.

 

 

14 COMMENTS

 1. In ce hal au ajuns sa gandeasca si sa prioritizeze cetateanul roman orice inaintea familiei, a persoanei lui!
  https://www.libertatea.ro/auto/o-alta-masina-cu-mesaj-anti-psd-intra-in-romania-2346245
  La fel si cel cu “Mu.e PSD” sau cei care au insemnat campul cu invective!
  Oameni buni, de ce nu va alegeti ca prioritate persoana fizica, familia, copii si va intoxicati cu facerile voastre care va pot imbolnavi!?! Asta nu e ironie, e autodistrugerea creativității voastre productive, e strict prioritatea vietii voastre, e prioritatea urii fata de voi si fata de ceilalti! Nu dau lectii de viata, dar veti simti pe pielea voastra bumerangul!

  • Felicitari domnule Helvig…

   Cand erau gata sa explodeze protocoalele secrete in presa pentru ca f multi stiau de ele (Basalau, Udrea ,Bica, Dragomir, si multi procurori) ati luat initiativa. Acum multi cred ca sunteti reformator…ha, ha…ha buna.

   Acum ati pasat pisica in gradina …nu stim dar banuim ca a DNA-ului.

   Ati scapat SRI si de sintagma binomului scapand de Florian. E adevarat si copiii de gradinita stiau cine-i binomul deci nu da bine asta la servicii.

   Deocamdata raman sceptic in privinta dvs….ca doar v-a numit Iohannis si oamenii din spatele lui.

    • Domnule Tudor, sinteti confuz: Helvig l-a inlocuit pe Maior, nu pe codlea! Iar schimbarea e mai mult de fatada, decit de substanta.
     Daca SRI-ul isi facea pe deplin datoria, indivizi de teapa lui malin bot, sandy si cei din formatiunea lor erau acum istorie. Asta ca sa dau un singur exemplu!
     Sigur, SRI-ul lui Helvig a facut citiva (prea) mici pasi, dar mai mult in planul imaginii, ceea ce denota mai mult o abilitate a comunicarii, decit o democratizare reala si efectiva. E cam ca si cei 20 de kilometri ai PSD-ului 🙂

    • Nu-l regret pe Florian unde am zis eu ca-l regret ?

     Am zis ca e bine ca a scapat de el. Si subliniam ca arata tare nasol concubinajul asta servicii-justitie in opinia publica asa ca trebuia ca SRI sa fie scos din scena mediatica.

     Dar idea era ca miscarile facute de Helvig denota inteligenta dar nu neaparat si reforma sau dragoste de libertati cetatenesti.

     Altfel nu ar fi atat de prieten cu Realitatea Tv ca sa dau asa un exemplu…

 2. Și deși este zilnic la tv, nimeni nu-l face pe Manda mincinos…dragnea a spus cifra asta de nenumărate ori…eu înțeleg că politica este mincinoasă,dar chiar sa iti bati joc de minciuna in halul ăsta…

 3. Este normal ca sa existe “mandate pe securitate naţionala” emise de SRI. Gravitatea consta in numarul mare de mandate emise “pe securitate nationala” si usurinta cu care au fost date. De aici s-ar trage concluzia ca cetatenii Romaniei sunt neam de nelegiuiti. Adevarul nu este departe insa, “mandatele pe securitate naţionala” trebuie sa-si faca simtite efectele punctual in alta parte, acolo unde banuim cu totii ca se infaptuie actuni contra statului roman, nu la nivelul cetateanului de rand onest si cinstit. Astept ziua in care SRI va pune pe tapet, transparent, pe “mandat de siguranta nationala”, tot ceea ce s-a intamplat in toti acesti ani de dupa ’89, cand economia nationala a fost devalizata, muntii au fost goliti de aurul verde, din mari producatori in domenii de nisa si agrozootehnie, nu stiu daca astazi mai producem banalele cuie.

 4. PSD dovedeste constant ca o problema de “siguranta nationala” e si coruptia si faptele asimilate coruptiei!

  Numai Ciuvica si Codrin Stefanescu inteleg prin “siguranta nationala” ca tre’ sa fi intrat vreun terorist cu bomba in Romania!

 5. Intrebarea e alta, cate dintre aceste mandate au fost date pentru posibil teroristi si cate au fost date pentru politicieni?
  Cate dintre mandatele date si nu a fost intreprinsa nici un fel de actiune au fost sterse din baza lor de date, sau sunt stocate pentru viitoare actiuni?
  Nevinovatii au fost instiintati de respectivele mandate odata ce s-a descoperit ca nu erau un pericol public?

Leave a Reply