Potrivit publicatiei Lumea justitiei, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), condusa de judecatoarea Natalia Roman, a prezentat o rezolutie adoptata in 23 mai 2015, la Atena, de asociatia profesionala a judecatarilor si procurorilor europeni MEDEL, in care se atrage atentia ca presedintele Klaus Iohannis, Comisia Parlamentara de control a SRI si Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa intervina si sa “restabileasca credibilitatea ca judecatorii romani sunt independenti”. Rezolutia vine in contextul scandalului declansat de afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava, directorul Directiei Juridice a SRI, potrivit caruia instantele sunt un “camp tactic”, iar serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva, dar si in contextul declaratiilor fostului presedinte Traian Basescu privind existenta acoperitilor in Justitie.

Potrivit rezolutiei, posibila implicare a Serviciului Roman de Informatii in procesul judiciar, dincolo de limitele legii, a generat o profunda ingrijorare in legatura cu independenta Justitiei in Romania. Membrii Medel (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés) considera ca imixtiunea SRI in actul de justitie este profund incompatibila cu standardele europene comune privind independenta justitiei.

Asociatia MEDEL ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa intervina in aceasta problema, avertizand ca Romania risca sa faca “enormi pasi inapoi de la standardele democratiei si a statului de drept spre care tinde”. Totodata, magistratii europeni asteapta ca CSM, dar si Parlamentul, prin Comisia de control a SRI, sa ia masuri astfel incat sa restabileasca credibilitatea judecatorilor.

MEDEL este o asociatie profesionala a judecatorilor si procurorilor europeni, ce are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului.

Prezentam, in continuare, rezolutia adoptata in unanimitate de membrii asociatiei MEDEL:

MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – impartaseste aceleasi preocupari profunde pe care le au judecatorii si procurorii din Romania care au luat pozitie impotriva implicarii ilegale a Serviciului Roman de Informatii (SRI) in procesul de justitie. Aceasta situatie este o amenintare la adresa democratiei din Romania, de aceea facem apel la toate autoritatile romane sa ia masuri imediate pentru protejarea independentei sistemului judiciar si restabilirea statului de drept, astfel incat fiecare roman sa aiba incredere ca are parte de un proces just si echitabil.

Afirmatiile facute de generalul Dumitru Dumbrava, directorul departamentului juridic al SRI, cu privire la faptul ca instantele sunt un ‘camp tactic’ in care acest serviciu secret efectueaza operatiuni secrete ‘pana cand fiecare caz este finalizat’, a aratat ca SRI este implicat in procesul judiciar al procurorilor si judecatorilor, fapt profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenta justitiei.

De asemenea, afirmatia facuta de generalul Dumbrava referitoare la faptul ca SRI actioneaza proactiv in categorizarea si crearea de profile judecatorilor dupa ‘pattern-uri’ infractionale, operatiune utilizata pentru identificarea suspectilor de terorism, arata ca judecatorii sunt pusi sub presiune si sunt intimidati de aceasta agentie de informatii.

Suntem, de asemenea profund tulburati de faptul ca, potrivit celor spuse de fostul presedinte roman, Traian Basescu, au fost agenti SRI sub acoperire infiltrati printre magistratii romani si ca, de 10 ani, nimeni nu a verificat daca acestia au fost eliminati din sistemul judiciar sau nu.

Fiecare institutie care face parte din sistemul judiciar, judecatorii si procurorii au un rol unic in asigurarea justitiei si trebuie sa li se permita sa isi indeplineasca indatoririle fara niciun amestec din afara, pentru ca, in caz contrar, notiunea si procesul de ‘dreptate’ sunt compromise.

Aceste declaratii pun sub indoiala independenta intregului sistem judiciar romanesc, si, prin urmare, este necesar ca toate autoritatile romane sa actioneze imediat, cu scopul de a restabili credibilitatea ca judecatorii sunt independenti si ca oamenii au parte de un proces just si echitabil.

Vom urmari indeaproape derularea situatiei si asteptam ca CSM, care este garantul independentei justitiei, sa fie ferm si sa faca toate demersurile necesare pentru a clarifica aceste afirmatii si pentru a reasigura faptul ca judecatorii sunt independenti de orice influenta.

De asemenea, facem apel la Parlamentul Romaniei pentru a investiga in detaliu declaratiile facute de generalul Dumitru Dumbrava cu privire la implicarea SRI in procesul judiciar. Daca ceea ce generalul Dumbrava a spus este adevarat, se face o grava incalcare a art. 6 din Conventia Europeana si orice implicare a unui serviciu secret in procesul judiciar trebuie sa fie oprita imediat, impunandu-se luarea masurilor adecvate pentru a garanta ca o activitate ilegala similara nu se va mai repeta in viitor.

De asemenea, cerem presedintelui Romaniei sa abordeze aceasta problema in CSAT si sa se foloseasca de puterea si autoritatea sa pentru a se asigura ca agentiile de informatii din Romania nu interfereaza cu procesul judiciar in niciun fel.

Romania a facut progrese importante, in ultimul deceniu, in construirea unui sistem judiciar sanatos, iar orice influenta sau implicare a unui serviciu de informatii secrete in procesul de justitie ar reprezenta enormi pasi inapoi de la standardele democratiei si a statului de drept spre care Romania tinde.

MEDEL va sprijini orice actiune viitoare ale judecatorilor si procurorilor romani in protejarea independentei sistemului judiciar si va prezenta aceasta situatie fara precedent din Romania oficialilor europeni”.

Pe plan intern, si Asociatia Magistratilor din Romania a emis un comunicat de presa in care condamna in termeni fermi imixtiunea SRI in justitie si declaratia profund ingrijoratoare a generalului Dumbrava.

 Ministrul Justitiei a vorbit si el ….

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, marți, că, în cadrul ședinței Plenului CSM, nu s-a dat o explicație noțiunii de “câmp tactic”, folosită de șeful Direcției juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, iar la acest lucru trebuie să răspundă Inspecția Judiciară.

Cazanciuc a afirmat totodată că orice suspiciune trebuie verificată, referitor la sesizarea CSAT pentru verificări în legătură cu posibili agenți acoperiți în rândul magistraților.

“Dacă sunt suspiciuni, trebuie verificate. Nu putem lăsa să planeze asupra magistraților asemenea tipuri de suspiciuni”, a punctat el.

 

 

5 COMMENTS

  1. O zicătoare din popor spune:”pentru o vacă cufureşti toată cireada”, cu scuzele de rigoare, din punctul meu de vedere este cea mai bună zicătoare(mai multe vaci cufuresc o cireadă) valabilă în toate domeniile de 25 de ani. Nu au nicio şansă de schimbare: e susţinere uriaşă de după uşă(complici şi interese).

    • SRI este o grupare de crima organizata platita regeste de la bugetul pentru a proteja averea statului si care in schimb a tinut de sase ca cohoarta de lacuste interne si externe de oameni de afaceri prosperi sa jefuiasca pana la blana Romania. Sefii si sefuti ei foarte multi sefi si sefuti si-n Securitate strang mega averi cu toate ca sunt bugetari la stat. Vilele, masinile si conturile lor prin banci neputand fi justificate chiar si cu lefurile foarte bune pe care le au. Averea lor prelungindu-se ca o mana cereasca si asupra neamurilor lor.

  2. Justitia nu este de multa vreme independenta. Cel putin la varf acest lucru poate fi vazut de la distanta. Desigur ca si tarile partenere si-au dat seama de asta…numai ca le-a convenit. Faptul ca printre” lingatorii de clante la ambasade” se afla si d-na Kovesy spune multe despre modul cum este vazuta justitia romana. Pe generalul Dumbrava l-a luat gura pe dinainte !!! Daca tacea…mai bine era pentru ei. Prin urmare i-a dat de gol pe “tovarasii” care sunt acoperiti prin justitie de multi ani, mai precis de 25. Chiar daca unii s-au pensionat altii sunt in plina “putere creatoare” ca sa nu mai vorbim si de lupii tineri care vin din urma…
    Cat despre apelul la presedintele tarii eu cred ca este egal cu zero. Mai precis lui Iohannis i se cere sa stea paravan, deoarece reputatia sa este inca buna, ca sa nu se vada mizeria din sistem, mai ales cea de la varf. Prin urmare cred ca schimbari mari nu vom vedea. Cat timp la varful justitiei romane se vor afla cei numiti de Basescu, pozand acum in luptatori anticorputie dupa ce zece ani au tacut malc, nimic nu se va rezolva. De ce au tacut atata vreme cei aflati in varful piramidei ? Daca a fost ordin…

Leave a Reply