In ultimii 6 ani, SRI a trimis 4  informari presedintilor Consiliilor judetene Cluj si Valcea, prefectului judetului Cluj, ministrului Sanatatii, care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectantilor utilizati in spitale, inclusiv a celor furnizati de Hexi Pharma. Dupa izbucnirea scandalului, SRI a mai transmis doua informari beneficiarilor la nivel central, informeaza Comisia SRI din Parlament citata de Hotnews, dupa analiza datelor transmis de SRI. Comisia mai precizeaza ca nu a identificat niciun fel de alte legaturi intre activitatea SRI si Hexi Pharma, respectiv administratorii si/sau actionarii acesteia.

In perioada 2011 – 2016, SRI a transmis in total 115 documente de informare catre presedintii Romaniei, prim-ministri, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministrii Sanatatii, alti ministri si responsabili din domeniul securitatii nationale in care era vizate infectiile intraspitalicesti sau care abordau si subiectul infectiilor nosocomiale. Totodata, au fost trimise 388 de astfel de informari catre prefectii si presedintii de consilii judetene din majoritatea judetelor.

Comisia comuna SRI citeaza documentele trimise de Serviciul Roman de Informatii pe tema infectiilor nosocomiale in urma controlului declansat de Parlament.

—————

“În prezent, SRI, prin autorităţile contractante (Direcţia Medicală şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu”), nu are raporturi comerciale cu operatorul economic SC Hexi Pharma SRL. În intervalul 2011 – februarie 2016, unităţile sanitare menţionate au efectuat achiziţii directe, concurenţial, prin catalogul electronic din SEAP de la această societate comercială (în cuantum de aproximativ 10% din valoarea totală a dezinfectanţilor achiziţionaţi) cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice şi a reglementărilor specifice unităţilor sanitare. Relaţiile contractuale s-au încheiat ca urmare a unor neconcordanţe pe care instituţia le-a identificat”, precizează comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Membrii comisiei mai spun că, în urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, “nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC HEXI PHARMA SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia”

“Având în vedere faptul că în momentul de faţă este în desfăşurare o anchetă penală şi, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI <<prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii>> există operaţiuni în desfăşurare, menţionăm, spre informarea opiniei publice, următoarele: conducerea SRI şi-a reiterat disponibilitatea de a oferi Comisiei amănunte suplimentare, după caz, despre problematica/subiectele supuse verificărilor Comisiei în condiţiile cadrului legal; comunicarea publică a Comisiei este supusă aceloraşi condiţionalităţi legale”, se mai arată în comunicat.

 

5 COMMENTS

  1. Eee ! Lasati-o asa.
    Apropos, SRI stie cate ha de padure dispar pe zi din Romania ? As mai avea cateva exemple, dar sunt putin stanjenit de tupeul unora. Astia ne cred tembeli pe toti, luati asa la gramada.
    Acum stim cu totii de ce unii se opereaza in strainatate, ei stiau.

  2. la toate televiziunile se tot discuta intoxicarea sri. si din anuntul comisiei tot nu se intelege daca sri ul a trimis informarile despre firma si la presedentie sau premieri. melescanu a precizat intr-o emisiune tv cum si in ce mod sunt trimise aceste documente cu regim secret dar mai ales cam ce volum de informari sunt trimise zilnic. e clar pentru orice om cat de cat zdravan la cap ca presedintele sau premierul, oricare ar fi el, ar trebui sa-si petreaca toata ziua doar ca sa frunzareasca acele documente. alta treaba au sau se ocupa numai de servicii? din pacate se cam ocoleste faptul ca au fost trimise sesizari exact acolo unde de fapt trebuia, la procuratura! surpriza, cine era sefa la procuratura? lulta, noua ioana d’arc a justitiei romanesti! si ce a facut luluta? nimic! oare de ce?

  3. Situatia putem s-o trecem la capitolul ”Culmea Intelligence-ului: ”Eu am o propunere ca activitatea care este fără doar și poate senzațională în interesul public a SRI să devină… fabuloasă, să se informeze și pe sine. Deci SRI-ul când îi informează pe președinte, pe miniștrii, pe Codruța, să se gândească SRI-ul că e intelligence să se informeze și pe sine. Pentru că dacă SRI-ul ar fi primit de la SRI cele 6 informări despre Hexi Pharma, n-ar mai fi luat la SRI dezinfectanți Hexi Pharma”, a afirmat Mircea Badea.

Leave a Reply