Dupa atacul devastator pe plan mondial de la finalul saptamanii trecute, Serviciul Român de Informaţii (SRI) organizează în premieră, de luni până miercuri, un exerciţiu de securitate cibernetică, pentru a vedea cum răspund instituţiile de stat şi private la un atac cibernetic, datele obţinute urmând să fie folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la astfel de incidente.
“Exerciţiul va contribui la conştientizarea nivelului de pregătire al entităţilor implicate, în situaţia unui eveniment ce va afecta spaţiul cibernetic la nivel naţional, precum şi la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu”, spun reprezentanţii SRI.
SRI a precizat că exerciţiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidente/atacuri cibernetice.
Exerciţiul de securitate cibernetică este organizat de SRI în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Informaţii Externe, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
Peste 200.000 de victime, mai ales instituţii, din cel puţin 150 de ţări au fost afectate de un atac cibernetic masiv la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se vor întoarce la muncă şi îşi vor porni computerele.
Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.
Una dintre ţinte a fost şi Ministerul român al Afacerilor Externe. SRI a anunţat, vineri, că Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, fiind vizată o instituţie guvernamentală.
Potrivit SRI, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va creşte semnificativ în perioada imediat următoare, astfel că este “imperios necesară” implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional, scrie news.ro.
Astfel de atacuri se intampla periodic. Nu e nimic nou sub soare. O parte din atacurile cibernetice de amploare din trecut au avut ţinte precise, cum ar fi cel asupra Sony Pictures din 2014 şi cele din 2016 prin care s-au furat 81 de milioane de dolari din depozitul băncii centrale a Bangladeşului constituit la New York Fed şi 31 de milioane de dolari de la banci ruseşti, inclusiv de la banca centrală a Rusiei.
Oare ne mai amintim ”gogoşile” goale de conţinut din anumite perioade când TOTUL ERA SIGUR… când fuse vorba de fonduri bugetare şi afaceri cu bazele în bugetul statului!?
Alergaţi după fonduri buzunariceşti şi în rest…baubau rusia cu de toate!
In acest secol intram in contact cu noi razboaie care nu se desfasuara neaparat pe campul de lupta. Acest camp este din ce in ce mai diversificat. Tehnica digitala isi arata si reversul medaliei, de aceea tehnologiile si tehnica traditionala nu trebuie uitate.
Tatae spuneti cine e responsabil de atac lasati sfatu pt noi si ocupati-va conret de apararea tarii sau faceti ca meseriasii microsoft lasa vulnerabilitati pt ce?linux de ce nu lasa?
Apolodoare vorbesti in vant, cui te adresezi ?
Cand era epoca veselor cu paze, erau piratii. Ba chiar au ramas pana in zilele noastre, doar ca si-au schimbat metodele: inainte jefuiau, acum acapareaza pt rascumparare. Asa si cu hacherii. Fiecare epoca isi are piratii ei, cu acelasi trend catre schimbarea tacticii: la inceput jefuiau (devalizau), acu blocheaza (fisiere, computere etc) pentru rascumparare.
Nimic nou sub soare. C’est la vie, nu exista securitate perfecta decat in sclavie perfecta. Sa ne hotaram ce vrem:)
Ne plangem de insecuritate da vrem si sa fim liberi si sa nu ne atace nimeni:)
prefer sa ne atace si sa fim mai liberi decat siguri (oricum, o iluzie) de securitatea noastra dar sclavi.
Asta e fratilor, va luati servere si hdd externe pe care le conectati doar din cand in cand. Securitatea costa.
Si sincer, mie ce s-a intamplat nu mi se pare un atac GLOBAL al hackerilor (dib cate ce sa vezi, au obtinut cam 30.000 eur doar). Mi se pare mai degraba ca s-a testat o noua arma a cuiva.
Bine, n-o sa confirme cineva stirea asta
Pt ca ce sa vezi, cand agentiile guvernamentale, secrete reactioneaza cibernetic la o “momeala”, e f important pt atacator sa studieze cum reactioneaza adversarul la un posibil atac (eficienta, arme, mobilizare, resurse, know-how, putere de riposta, de trasabilitate etc)
N-am auzit niciun politician ministru al învățământului sau de aiurea să propună dezvoltarea unei distribuții de Linux pe care s-o folosească tot aparatul bugetar român. Mi-e și frică să fac un calcul cât plătește statul român gigantului Microsoft licențe pentru mizeria numită Windows. Cu purcoiul ăla de bani economisiți dai de lucru Universităților, IT-știlor români, programatorilor de drivere pentru diversele divaisuri, nici nu vreau să mă gândesc câte avantaje am avea ca țară dacă am adopta open source. Am înțeles că India a adoptat ceva de genul ăsta, Germania are dezvoltată o parte însemnată de open source, LibreOffice oricum este o alternativă mai mult decât viabilă la Microsoft Office. Oricum, din câte știu cele mai sigure servere sunt cele pe care rulează Linux. Și NASA tot servere pe Linux are.
Dar o să-mi sară-n cap domnul Tudor, că sunt bolșevic vândut lui Putin și nu vreau să mai dau bani partenerului strategic, că ce spun eu este o utopie și să mai las drogurile că-mi dăunează grav sănătății.
Deducem de aici ca toate statele alea 150 care au fost infestate, sunt idioate ca nu au Linux. Hmmm… nu stiu pe cine sa cred… pe tine sau pe alea 150 de state… grea decizie ;p:)
sau obligam si partenerii externi din ue sa-si puna Linux. Eu zic ca e fezabil, daaa;)
Ne mai trebuie volan pe dreapta la Salvari si creca ne-am emancipat:))