Ziarul Armatei Americane, celebrul Stars and Stripes, scrie intr-un articol despre faptul că NATO a pus avioanele de luptă în alertă intensă, după ce un avion de război rusesc și o aeronavă poloneză aproape s-au ciocnit deasupra Mării Neagre.
Stars and Stripes
Încidentul a implicat un avion al poliției de frontieră poloneze, care efectua o misiune în legătură cu o inițiativă a agenției de frontieră Frontex a Uniunii Europene.

Un avion rusesc Su-35 a zburat la aproximativ 15 metri de avionul polonez, efectuând „manevre agresive și periculoase” determinând echipajul aerian polonez să piardă pentru scurt timp controlul asupra aeronavei, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră poloneză, Anna Michalska, într-un comunicat.

Un oficial NATO a declarat că alianța este foarte vigilentă după episodul de agresiune din partea Rusiei.

Astfel de incidente au mai avut loc din Țările Baltice până în Siria, unde piloții americani au avut numeroase interactiuni apropiate cu avioane rusești.

Episodul din apropierea României urmează un model de acțiuni în Marea Neagră și în alte părți ale piloților ruși, pe care oficialii militarii americani le consideră periculoase.

În urmă cu două luni, un avion de luptă rus a lovit în mod intenționat o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea aeronavei fără pilot.

NATO are o misiune permanentă de poliție aeriană, care cere ca avioanele aliate să se ridice în aer atunci când există semne că avioanele rusești operează în moduri imprevizibile de-a lungul Flancului Estic.

Drept consecință, un contingent de avioane de luptă F-22 ale Forțelor Aeriene ale SUA a fost trimis în Estonia pentru o desfășurare cu reacție rapidă, ca să susțină eforturile de poliție aeriană ale NATO în zona baltică.

În timp ce România servește ca un hub pentru acele eforturi din sudul NATO, aliații au o misiune similară care acoperă țările baltice.

Transferul de avioane în Estonia evidențiază pregătirea operațională a aliaților NATO, au declarat luni Forțele Aeriene ale SUA din Europa și Africa într-un comunicat.

Ministerul român al Apărării a declarat că incidentul de săptămâna trecută s-a petrecut la 40 de mile de spațiul său aerian și a implicat „manevre agresive și periculoase” ale pilotului rus, care sunt „total inacceptabile”.

Citat de Stars and Stripes, ministrul român al apărării a criticat „abordarea provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”.

Leave a Reply