La reuniunea Comitetului Militar al NATO, structura ce reuneşte toti şefii Apărării din statele aliate, Amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar, a declarat ca “NATO intră în noua eră a apărării. (…) Vom discuta despre dezvoltarea Planurilor Regionale. Acestea sunt planuri specifice din punct de vedere geografic, care descriu modul în care vom apăra locuri cheie și relevante din Alianța noastră împotriva celor două amenințări descrise în Conceptul Strategic și Strategia Militară NATO : Rusia și grupurile teroriste. Planurile regionale vor necesita un Model de Forță NATO îmbunătățit, pentru a produce mai multe trupe de înaltă pregătire în toată Alianța noastră”.

On 10 May 2023, NATO’s highest Military Authority, the Military Committee, meet at NATO Headquarters in Brussels. NATO Secretary General Jens Stoltenberg joined the meeting’s first session to address the Alliance’s key priorities and challenges ahead of the Vilnius Summit.

Iata mesajul Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg :

Dle Amiral Bauer, dragă Rob, ai menționat că am intrat într-o nouă eră a apărării colective. Datorită muncii acestui Comitet și a liderilor noștri militari din întreaga Alianță, NATO este pregătită.

De fapt, transformarea Alianței noastre în ultimul deceniu a fost remarcabilă:

De când Rusia a anexat Crimeea ilegal și a intrat în estul Ucrainei în 2014, am sporit pregătirea forțelor noastre, am desfășurat trupe pregătite pentru luptă la estul Alianței pentru prima dată în istoria noastră, iar aliații europeni și Canada au cheltuit încă 350 de miliarde de dolari în plus pentru apărare.

Când președintele Putin și-a lansat invazia deplină împotriva Ucrainei în 2022, eram așadar pregătiți.

În câteva ore, ne-am activat toate planurile de apărare, am pus 40.000 de militari sub comanda NATO, susținuți de o putere aeriană și maritimă semnificativă și ne-am întărit apărarea înainte de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Aceste acțiuni reduc riscul de calcul greșit și escaladare dincolo de Ucraina, arătând clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Așa că acesta a fost un deceniu decisiv pentru descurajarea și apărarea noastră datorită vouă, șefi ai apărării aliați.

Așa că permiteți-mi să vă mulțumesc tuturor pentru serviciul dumneavoastră, pentru conducerea dumneavoastră și, de asemenea, dumneavoastră, Amiral Bauer, pentru că ați condus Comitetul în vremuri foarte solicitante și provocatoare, cu o mulțime de hotărâri decisive.

Pe măsură ce ne pregătim pentru un viitor mai periculos, trebuie să ne dublăm eforturile pentru a menține un miliard de cetățeni în siguranță și pentru a menține ordinea internațională bazată pe reguli.

Războiul de mare intensitate revine în Europa.

Concurența globală este în creștere, regimurile autoritare ne contestă valorile, interesele și securitatea, iar alte amenințări se înmulțesc și ele:

de la terorism la atacuri cibernetice

de la proliferarea nucleară la schimbările climatice

Așadar, trebuie să facem un pas pentru această nouă eră a competiției strategice, iar NATO face față provocării.

Prin munca comandanților noștri strategici, generalul Cavoli și generalul Lavigne, ne vom asigura că Alianța rămâne pregătită să protejeze fiecare centimetru din teritoriul Aliat și să abordeze amenințările multiple din mai multe domenii.

Pachetul de propuneri al SACEUR include planuri regionale consolidate și actualizate care detaliază modul în care vom descuraja și apăra aliații NATO împotriva oricărei agresiuni.

Ele oferă o cerință mult mai precisă pentru ceea ce este necesar pentru a ajuta la transformarea armatelor noastre, astfel încât Aliații să știe exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să desfășoare.

Ne vom antrena și ne vom exercita mai mult împreună, vom pune mai multe forțe cu o pregătire mai mare prin Noul nostru Model de Forță și ne vom consolida structura de Comandă și Control – coloana vertebrală a Alianței noastre.

Mă aștept ca Aliații să sprijine aceste planuri, forțe și structuri regionale la Summitul de la Vilnius din iulie. Și pentru asta avem nevoie de resursele potrivite.

Așadar, mă aștept, de asemenea, ca atunci când șefii noștri de stat și de guvern se vor întâlni la Vilnius în iulie, vor conveni un nou angajament de investiții în apărare, cu două procente nu ca plafon pe care ne străduim să-l atingem, ci cu două procente din PIB ca minim pe care îl avem, să investim în apărarea noastră.

De asemenea, mă aștept ca liderii să susțină un nou Plan de acțiune NATO pentru producția de apărare pentru a se asigura că NATO continuă să aibă capacitățile de care avem nevoie. Avem nevoie de această investiție și capacitate de producție acum și pe termen lung.

Ne îndreptăm în direcția corectă, dar nu la fel de repede cum o cere lumea periculoasă în care trăim.

Toate acestea necesită curaj politic și angajamentul continuu al colegilor noștri militari.

Contez pe toți pentru a susține propunerile SACEUR și a pregăti terenul pentru un Summit de succes în iulie.

Avem o agendă încărcată și o responsabilitate pentru a menține un miliard de oameni în siguranță într-o lume mai periculoasă.

NATO ne-a asigurat securitatea de aproape 75 de ani.

Și împreună cu tine și conducerea ta vor continua să facă acest lucru și în viitor, Amirale Bauer.

#NATO
#planuri
#aparare

Leave a Reply