Persoanele cu cancer își doresc în proporții tot mai mari acces la metode de tratament eficiente, minim invazive, lipsite de durere și cu cât mai puține efecte secundare, care să le permită să-și continue activitățile cotidiene și să își reia viața normală cât mai rapid și mai facil.

Printre metodele inovatoare de tratament al cancerelor disponibile în momentul actual în medicina modernă este stereotaxia, o tehnică avansată de radioterapie externă, cu aplicabilitate în numeroase domenii oncologice, fiind cotată ca una dintre cele mai performante metode de tratament. Radioterapia stereotaxică acționează prin administrarea unei cantități semnificative de radiații, cu o precizie extremă, într-o singură ședință sau seriat, la nivelul formațiunilor tumorale de mici dimensiuni, cu scopul de a obține distrugerea celulelor prin necroză.

Indicațiile acestei forme de tratament includ: metastazele cerebrale, osoase, pulmonare, hepatice, ganglionare, ale glandei suprarenale, ale țesuturilor moi, tumorile pulmonare, hepatice, pancreatice, prostatice, mamare.

Radiochirurgia este tehnica de stereotaxie prin care radiațiile se administrează într-o singură ședință și are indicație în cazurile de tumori cerebrale sau vertebrale. Utilizarea acestei metode de tratament este recomandată de medicul specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, după o consultație în cadrul căreia se efectuează analiza amănunțită a anamnezei, a tuturor datelor clinice și paraclinice, dar și a riscurilor și beneficiilor terapiilor propuse.

La Centrul Oncologic SANADOR, inițierea tratamentului prin stereotaxie este precedată de o simulare CT folosind este primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie, Philips CT 4D Big Bore. Procedurile de radioterapie externă se realizează cu acceleratoarele liniare Varian TrueBeam STX High Definition și TrueBeam, aparate de ultimă generație produse de liderul mondial în domeniu.

Leave a Reply