Cel puţin şase mercenari suspectaţi de implicare în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise ar fi foşti militari columbieni, a declarat joi ministrul columbian al Apărării, Diego Molano, relatează vineri AFP.

”Informaţiile iniţiale indică faptul că sunt cetăţeni columbieni, foşti membri ai armatei. Am dat instrucţiuni… poliţiei şi armatei să coopereze imediat în această anchetă pentru a clarifica aceste fapte”, a menţionat ministrul într-un mesaj video transmis presei.

Grupul de comando responsabil de asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise era format din 26 de columbieni şi doi americani originari din Haiti, a declarat joi seară poliţia haitiană.

“A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni care au efectuat operaţiunea de asasinare a preşedintelui”, a declarat Léon Charles, director general al poliţiei haitiene, într-o conferinţă de presă, precizând că cei doi americani şi 15 columbieni au fost arestaţi, trei ucişi şi alţi opt sunt căutaţi.

Preşedintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia, în cartierul Pelerin din capitala Port-au-Prince, a informat premierul interimar Claude Joseph, transmit agenţiile de presă internaţionale.

În atacul care a avut loc în jurul orei locale 01:00 (05:00 GMT) a fost rănită de glonţ prima doamnă, Martine Moise, care primeşte îngrijiri medicale, indică un comunicat de presă semnat de premier.

”Preşedintele a fost asasinat la el acasă de străini care vorbeau engleză şi spaniolă. Aceştia au atacat reşedinţa preşedintelui Republicii”, a precizat Claude Joseph.

La începutul lunii februarie, autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise, însă opoziţia politică a susţinut că a fost vorba pur şi simplu despre un scenariu imaginar prezentat de autorităţi.

Provenit din mediul de afaceri şi până atunci aproape lipsit de experienţă politică, Jovenel Moise (53 de ani) a fost ales preşedinte în anul 2016, el promiţând dezvoltarea economiei ţării sale foarte sărace.

Haiti este de asemenea o ţară în care domneşte insecuritatea, fiind remarcate în special bandele care comit răpiri în schimbul unor răscumpărări şi acţionează aproape în totală impunitate. De la începutul lunii iunie, confruntări între grupuri rivale la vest de Port-au-Prince paralizează circulaţia între jumătatea de sud a ţării şi capitală. Pentru această situaţie de insecuritate a fost făcut responsabil şi premierul interimar Claude Joseph, acuzat de pasivitate.

Într-un asemenea context ce stârneşte temeri privind riscul unei anarhii generalizate, Consiliul de Securitate al ONU, SUA şi UE au cerut organizarea unor alegeri prezidenţiale şi legislative libere şi transparente până la sfârşitul anului.

Jovenel Moise anunţase luni nominalizarea unui nou prim-ministru, Ariel Henry, al şaptelea de când este preşedinte, căruia urma să-i încredinţeze sarcina de a organiza noi alegeri.

Guvernând prin decrete din ianuarie 2020, fără parlament, şi cu un mandat a cărui durată era contestată, preşedintele a iniţiat şi o reformă constituţională. Un referendum constituţional, prevăzut iniţial pentru aprilie, amânat prima dată pe 27 iunie şi apoi amânat din nou din cauza pandemiei, este programat pentru 26 septembrie. Obiectivul acestei reforme este sporirea prerogativelor parlamentului.


Taiwanul a anunţat vineri că 11 suspecţi căutaţi în ancheta asupra asasinării preşedintelui Republicii Haiti, Jovenel Moise, au intrat prin efracţie în perimetrul ambasadei sale din Port-au-Prince, înainte de a fi arestaţi de poliţia haitiană, informează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe taiwanez, Joanne Ou, a explicat că ambasada a fost închisă miercuri “din raţiuni de securitate” în urma asasinatului.

“În zorii zilei de 8 (iulie), securitatea ambasadei a descoperit că un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat prin efracţie în curtea ambasadei. Personalul de securitate a informat imediat personalul ambasadei şi poliţia haitiană”, a spus ea. “La cererea guvernului haitian şi pentru a ajuta la arestarea suspecţilor, ambasada a acordat poliţiei haitiene autorizaţia de a intra în perimetrul ambasadei”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei taiwaneze.

Într-un comunicat postat pe site-ul său, ambasada Taiwanului de la Port-au-Prince îi descrie pe bărbaţii înarmaţi drept “mercenari” şi suspecţi în asasinat.

“Poliţia a lansat o operaţiune în jurul orelor 16:00 (20:00 GMT joi) şi a reuşit să aresteze 11 suspecţi”, explică ambasada în comunicatul său. “Operaţiunea a fost încheiată”, a mai informat ambasada, calificând de asemenea asasinatul drept “crud şi barbar”.

Ambasada Taiwanului în Haiti se află nu departe de reşedinţa unde Jovenel Moise a fost asasinat.

Haiti este una dintre cele 15 ţări ale lumii care continuă să nu considere Taiwanul parte a Chinei populare şi să-l recunoască diplomatic.

Leave a Reply