Guvernul britanic nu va declanşa la acest moment Articolul 50 privind ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat luni, în Parlament, premierul David Cameron, după referendumul de joi la care britanicii au votat pentru părăsirea blocului comunitar, scrie stiripesurse.ro.

El a atras totodată atenţia că decizia privind momentul declanşării procedurii prevăzute de Articolul 50 aparţine exclusiv Marii Britanii, potrivit Reuters.

“Guvernul britanic nu va declanşa Articolul 50 în această etapă. Este decizia noastră suverană şi doar Marea Britanie este cea care poate să o ia”, a evidenţiat el.

Cameron a mai spus că el şi cabinetul pe care îl conduce au transmis clar că votul în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană trebuie să fie acceptat.

“Nu mai pot exista dubii în legătură cu rezultatul (la referendum – n.r.). Am transmis clar – iar cabinetul a convenit în această dimineaţă – că decizia trebuie acceptată”, a afirmat el, în discursul susţinut în faţa parlamentarilor.

În acelaşi timp, şeful executivului de la Londra a subliniat că va implica pe deplin administraţiile din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor în pregătirea negocierilor asupra Brexit-ului.

El a declarat totodată că Banca Angliei şi Trezoreria nu vor ezita să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza pieţele financiare dacă va fi nevoie.

“Marea Britanie îşi doreşte cele mai bune legături economice posibile cu vecinii săi europeni după Brexit”, a adăugat Cameron.

Premierul britanic a mai spus că indiferent de natura viitoarei relaţii a ţării sale cu UE, îşi doreşte ca actualele aranjamente privind securitatea să continue.

7 COMMENTS

  • Exemplificarea expresiei ” a sters-o englezeste”… Stiu ei ce stiu. Vor strange si mai mult relatia cu SUA si vor fi feriti de deciziile paguboase ale lui Merkel. Intr-un cuvant le va fi mai bine.

 1. O greseala mai mare nu puteau s-o faca decat britanicii. Pana si ei sunt surprinsi de tampenia facuta. Ce isi face omul cu mana lui, lucru manual se numeste.

  • De ce “mai mare” ?! Ca nu le-a placut sa se mute Londra la Bruxelles ?!
   Vad ca “carmenOLT” (scuze, da’ n-aveam “alta rima”) e cu ratingu’… cred ca Ochi ager e mai la subiect : se lipeste mai bine engleza de americana vorbita, decat de germana mascat rusofila….
   Viitorul urmeaza !

 2. o stire pe care asa-zisa presa romaneasca nu o va da niciodata:
  statement by European Parliament Martin Schultz: “The British have violated the rules. It is not the EU philosophy that the crowd can decide its fate”.

 3. In ziua votului de iesire sau nu a Marii Britanii din Uniunea Europeana jurnalistul Radu Tudor ne-a spus ca trusturile media britanice nu fac exit-poll-uri pentru ca nu vreau sa influenteze votul alegatorului, si pentru ca credibilitatea si onestitatea care i-a consacrat ar fi greu de redobandit in cazul in care exit-poll-ul n-ar fi in conformitate cu realitatea. Dar totusi, au existat vreo cateva institute de sondare a opiniei publice la iesirea de la urne care aratau ca britanicii au votat in proportie de 52% pentru ramanerea in UE. Prostituata mass-medie nationala si externa au facut front comun pe durata intregii zile spunand si scriind ca britanicii au votat in favoarea ramaneri in UE. In dimineata zilei de 24 iunie aceeasi prostituata mass-medie ne informeaza ca votul a fost contrar asteptarilor, pentru ca britanicii au votat in favoarea parasirii UE in proportie de 52%. Acesta este unul din lucrurile care ma face sa cred ca poporul britanic a votat in proportie mult mai mare in favoarea retragerii din Uniunea Europeana.
  Mai mult – Un membru al armatei britanice a declarat ca 90% dintre soldatii din unitatea sa au votat in favoarea parasirii Uniunii Europene. Ei au votat pentru parasirea UE, deoarece ei nu cred ca trebuie sa fie implicati in razboaile Washingtonului. El a spus ca unitatea sa este de acord ca razboaiele sunt dictate de Washington, via Bruxelles, si nu de catre poporul britanic. El a mai spus ca soldatii au folosit “propriul stilou” la urna de vot, deoarece “ei folosesc creioane la urne, care poate fi sterse si votul lor schimbat”.
  Am numai motive de satisfactie, vazand burghezia si a sa propaganda aberand cu tot felul de lucruri trasnite in speranta ca pot prosti cetateanul in al convinge ca a facut o alegere gresita. Poporul britanic a facut exact ce i-a dictat constiinta. Mizeria in care clasa muncitoare se zvarcoleste de o buna bucata de vreme a fost factorul determinant in alegerea poporului britanic de a parasi Uniunea Europeana. In aprilie 2013 The Guardian scrie ca 20,3 milioane de familii britanice primesc ajutor social. Ceea ce inseamna 64% din totalul familiilor, dintre care 8,7 milioane sunt familii de pensionari. Pentru 9,6 milioane de familii ajutorul social constituie mai mult de jumatate din totalul venitului lor, dintre care 5,3 milioane sunt familii de pensionari. La care se mai adauga intre 1 – 2 milioane de familii pentru care ajutorul social a fost anulat. Vezi aici – http://www.theguardian.com/politics/2013/apr/06/welfare-britain-facts-myths
  Nici apartenenta la piata unica a UE nu creeaza avantaje pentru muncitorul britanic, asa cum apologetii burgheziei improasca cu aceasta minciuna in stanga si dreapta. Anglia inregistreaza un deficit comercial substantial cu Uniunea Europeana. Asta inseamna ca UE vinde mai mult pe piata engleza decat cumpara de acolo. Exporturile britanice la sfarsitul anului 2015 catre cele 28 de natiuni din UE a fost de 32,7 miliarede de lire sterline, cea mai mica valoare a exporturilor UK din 2009 pana acum. “Datele de la Biroul National de Statistica a arata un deficit de 8,1 miliarde de lire sterline (11,7 miliarde dolari), in ianuarie, si 23 de miliarde de lire sterline in ultimele trei luni ale lui 2016.” Vezi aici – http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-11/u-k-s-trade-deficit-with-european-union-widens-to-a-record
  Cu toate acestea burghezia ataca furibund spunand neincetat ca noi, clasa muncitoare, suntem problema si nu burghezia conducatoare. Prea slavitul presedinte german, Joachim Gauck, aprig luptator anti-comunist spune: “elita nu este problema, populatia este in momentul de fata problema, cu care cautam neincetat dialog”. Vezi aici – http://alternative-news.tk/en/german-president-the-elites-are-not-the-problem-the-populations-are-the-problem/
  Un lucru este cert, Uniunea Europeana si NATO sunt institutii demonice. Ambele institutii sunt mecanisme create de Washington in scoplul distrugerii suveranitatii popoarelor europene. Aceste doua institutii dau control Washington-ului asupra lumii occidentale si servesc ca acoperire si catalizator al agresiunii Washington-ului. Fara UE si NATO, Washingtonul nu ar fi putut obliga Europa si Marea Britanie sa intrein conflict cu Rusia, si nu ar fi putut distruge sapte tari musulmane in 15 ani, fara ca guvernul SUA sa nu fie izolat si judecat pentru crime de razboi.
  Actul de iesire a Marii Britanii din UE inseamna libertate si sansa de redobandire a suveranitatii nationale pentru statele din Uniunea Europeana.

 4. “poporul britanic a votat in proportie mult mai mare in favoarea retragerii din Uniunea Europeana”
  da, foarte posibil sa fi fost un 56-58% pentru OUT, posibil ca erau pregatiti sa intoarca un 2-3% diferenta dar cind au vazut dimensiunea n-au mai putut face nimic.

  Cr ca a fost si ultimul referndum organizat in UE. Presedintele Parlamentului European, Schultz, zice ca ‘englezii au incalcat regulile. nu este in filosofia UE ca masele sa fie lasate sa-si hotarasca soarta’ ! Omul o zice clar, pe fata.
  Acum e mai clar de ce conducatorii UE nu sunt alesi si nu raspund in fata nimanui.

Leave a Reply