Intr-un moment foarte sensibil pentru securitatea statelor UE si NATO, inclusiv Romania, cand terorismul, imigratia si agresivitatea militara a Rusiei creaza turbulente uriase, sentimentul anti-european devine un pericol continental.

Nici o tara europeana, inclusiv Romania, nu poate face fata singura unor mari crize economice sau de securitate ce pot aparea. Una din dovezile palpabile este ca Grecia a fost salvata de la colaps si disparitie de imprumuturile repetate, in valoare de 500 de miliarde de euro, in ultimii ani de criza grava.

Nici o tara europeana nu se poate apara singura in cazul unei agresiuni militare, nici o tara nu se poate salva singura in cazul unei prabusiri economice.

Bugetul anual de 1000 miliarde Euro al UE, forta militara a NATO – acestea sunt relevante doar in solidaritatea tuturor membrilor sai.

Rusia lucreaza de ani buni la slabirea solidaritatii in UE si NATO, la stimularea sentimentelor anti-europene, la disensiuni majore ce pot duce pana la rupturi teritoriale pe teritoriul UE.

Sub steagul independentei si al luptei antieuropene se ascund uriase interese ale Rusiei lui Putin de a domina ideologic, economic si daca e posibil militar teritorii cat mai vaste din Europa.

Rusia este printre putinele state din lume ce nu a cunoscut niciodata democratia in istoria ei.

Tirania este forma ei de control, dominatie si acaparare a teritoriilor ce nu-i apartin si la care ravneste de secole.

Iesirea din UE si secesiunile teritoriale pe criterii etnice merg mana in mana si pot ameninta Marea Britanie (secesiune Scotia), Spania (secesiune Catalunia), Italia (secesiune Regiunea Veneto) chiar si Romania (asa zisul Tinut Secuiesc).

26 COMMENTS

  • Bai nea Radule, gata ma nene cu anti-Rusia ca in primul razboi mondial ai fost aliat cu ei, ai luptat cot la cot cu ei pe linia frontului din Moldova impotriva nemtilor! Lasa-ne cu patosul asta anti-ceva ca deja am inteles, esti pro-american, pro-globalizare etc. Am inteles, nu e nevoie sa te mai straduiesti atat din rasputeri sa ne explici cat de nasoala este Rusia cu care am fost aliati in primul razboi mondial, atunci cand am infaptuit si noi Marea Unire, visul de veacuri al romanimii, dupa acel conflict mondial. E bine totusi sa zici ca rusii au avut ce au avut cu noi in ultimii 77 de ani pentru ca noi ne-am aliat cu nemtii si ne-am dus peste ei in al doilea razboi mondial pe care l-am si pierdut in final, cand rusii au strapuns linia frontului la 20 august 1944, Regele Mihai fiind fortat sa semneze capitularea de la 23 august 1944, dupa care maresalul Antonescu care tot sperase ca o sa recupereze Transilvania de Nord de la nemti intr-un final, a fost executat de rusi pentru ca fusese comandantul armatei care pierduse razboiul, ca fusese generalul armatei romane. Intr-un razboi nu intotdeauna adversarii care castiga razboiul te lasa in viata daca le-ai fost inamic. Unii te executa, pentru ca asa e la razboi, cine pierde poate sa isi piarda si viata, nu scapa neaparat. A la guerre, comme a la guerre, cum spunea Vicleanu Adriean, marele nostru general primar care smenuia bordurile in capitala cu propria lui firma de marmoseala.

   Bai nea Radule, te-am inteles cu rusii dar istoria e mult mai complicata si mai veche decat atat. Unii dintre noi poate o cunoastem, ti-am inteles punctul de vedere dar nu e loc sa dezvoltam sau sa dezbatem pe aici de unde vin o gramada de situatii din istorie care au determinat realitatile prezente.

   Tu oricum nu comentezi decat cel mult o fraza, asa incat prin exemplul pe care il dai in niciun caz nu e o incurajare a oamenilor inspre dialog sau dezbateri laborioase.

   Asa incat, te-am inteles ca esti cu rusii si atat. Stam la povesti… Sal

 1. Corect.Asa gandesc si eu.Punand in balanta beneficiile si dezavantajele UE consider ca ramanerea noastra in UE ne va costa mai putin , la acest moment , decat iesirea.
  Nu ne vom mai primi inapoi niciodata terenurile cumparate de altii, nici padurile, nici fabricile distruse, din pacate.Dar impreuna, prin reprezentatii nostri, vom putea renegocia niste clauze.Poate se vor regandi niste reglementari ale unor situatii socio -politice comunitare gresite.

 2. D-le Radu Tudor, are si UE vinile ei. Sa fim cinstiti, nu rusii i-au fortat pe oameni sa gandeasca intr-un anume mod. Ei si-au format parerile in functie de situatia tarii lor in raport cu U.E. Aici ma refer de exemplu la centralizarea si birocratizarea excesiva a structurii europene. Dumneavoastra sunteti un om tanar si poate nu stiti dar pe vremea lui Ceausescu exista in orice intreprindere o categorie de personal deasupra celorlalte : tesa. Da, chiar asa se numeau functionarii respectivi, personal tesa. Ei de astia nu se atingea nimeni din cei mici. Cu cei mai mari ca ei era alta poveste, aceia promovau proprii oameni, inclusiv rude, in aceasta categorie. Ei, dupa mine, actualii functionari europeni sunt un fel de tesa ai UE. Si hotararile si masurile care se iau sunt de multe ori in contradictie cu mandatul dat prin vot. Cu alte cuvinte, una votam in campanie una suntem nevoiti sa facem la UE. Ei rusii DOAR AU PROFITAT DE ACESTE ERORI NU LE-AU CREAT EI !!! Si eu, in locul lor as fi facut-o…De multe ori s-a pus problema unei reformari necesare a UE dar …cei care detin controlul au intors privirile intr-un “lasa ca merge si asa” perfect balcanic ( ca sa nu spun romanesc ! ) In acest mod s-a ajuns la Brexit…Daca UE nu va gasi o modalitate sa se reformeze, sa se reinventeze in noua conjunctura inseamna ca si dvs. si eu asistam la inceputul prabusirii acestei structuri. Cat despre rusi as vrea sa adaug un singur cuvant : se inteleg destul de bine cu Germania, ba sunt voci care clameaza si renuntarea la sanctiunile economice…Practic avem Rusia si Germania care isi disputa controlul asupra UE. Anglia a iesit din acest joc deci raman ei doi. Avem o Ungarie care sprijina activitatea unor structuri extremiste revendicand prin intermediul lor “Tinutul Secuilor” ( ???? ) Mie imi aminteste de al doilea razboi mondial cu o Anglie retrasa si o Europa intre doi mari…Sa dea Dumnezeu sa ma insel !

  • veti gasi aici pe blog si critici destule la UE, cu siguranta nu sunt nici perfecti nici prea inspirati. dar intre democratie si dictatura sa vad pe aici postaci pro bolsevici, e …interesant

   • Mi-a placut democratia, in”89… am inghetat de frig pentru ea, nu m-a intrebat nimeni daca-mi place sa inghet, da’ simteam ca “neproductibilu'” se produce !
    Imi place democratia si acum, profit cat pot si cat ma pricep de ea (in sensul economic, social).
    Nu-mi place, insa, sa inlocuiesc o vrajeala cu alta ! Am crescut afland (prin natura meseriei de urma s-o fac… pe care, in conditii de piata, o fac acum) despre CAER; despre Tratatul de la Varsovia… Dupa “90, impresia e ca s-au schimbat termenii : se numeste NATO, se numeste UE….
    Nu m-ar fi deranjat; macar acum, spre deosebire d-alea cu “CAER”-u’, astea cu Bruxelles sunt cu “bubuiala de informatii”, macar am di ce discerne, nu se dau cu lingurica !
    Pana in 2012, eram convins ca UE e miezul dodoastei… chit ca dispareau fabrici, se vindeau pamanturile… Dupa, am inteles ca, rusi sau europeni, tot p-acolo : vor graul, vor padurile….Si, pentru astea, au cozi de topor (din padurile alea : un bassescu, salvat “de clopotel”, sigur se gaseste, oa orice popor, oricat de mioritic sau nu se manifesta !
    Concluzionand, d-le Tudor : nu-mi plac rusii (cu atat mai putin sovieticii… si, nicidecum bolsevicii – pe care, Dvs. ii evocati spre “uite bau-baul” ! Ca nu mai sunt nici rusii chiar atat de “bolsevici”, au, probabil, ca si noi, urmasi d-ai d-alora, mari liberali acum… Petrica Roman-gen !); da’ nu-mi place nici Merkel…
    Imi plac, in schimb, englezii… cu sau fara “Brexit”…
    E cam ca la aia cu basssescu – Nastase : nu mi-a placut ala cu “numaratu’ oualelor”, da’ nici ala, cu “tiganca-mputita” n-aveam cum sa-mi placa !
    Nu ma inchin, deci, nici spre rasarit… da’, cu siguranta, nici spre Vest n-am a ma-nchina…
    Pe d-alta parte, avand in vedere panslavismul (ca bolsevismul, repet, e cam istorie, sigur-sigur n-o sa vina astia de la Est c-o ciorba reincalzita !), sa-ti vina dusmanu’ la gard, si tu sa pui floricele !? Tu toata dragostea, intre dominatie ruseasca si dominatie germana, am intrebare existentiala : hammm ?!? Care o fi mai naspa !?
    S-o lasam, deci, cu bolsevismu’, ca suna ca dracu ! Nici “davai ceas”, da’ nici “du biz vezuviu”….
    Despre fratii de ginta (francezii, in principal) n-am concluzii clare, da’ dupa “Hagi-tigan”, si dupa ce si-au luat-o si ei cu “migratorii” de-i “oprimam” noi, ca nu le faceam palate cu turnulete (le-au facut ei, din cersetorie/alba-neagra/suteala la transport in comun, in Franta, Suedia, Anglia…), mi-e ca si-aia sunt, asa, cam de lasat in plata Domnului !
    (PS : bruxelezii nu numai ca nu sunt perfecti, sau inspirati… sunt chiar penibili ! Dupa 2012, a murit si mitu’ Occidentului eliberator…)

 3. Interesanta pozitie a fostului premier grec Yanis Varoufakis:

  «This is why I am pleading with you to stay in our terrible EU. Europe’s democrats need you. And you need us. Together we have a chance of reviving democratic sovereignty across Europe. It won’t be easy. But it is worth a try.»

  «Please stay in the EU with enthusiasm for our common cause: to take arms against a sea of troubles, and, by opposing, end them. »

  Dear Britain,

  Last year I tried, and failed, to convince the EU top brass to behave humanely toward my long-suffering country. Now, I am writing to you with an odd plea: that you stay in this same EU – yes, the one that crushed our Athens spring and has been behaving abominably ever since.

  Some will deploy tabloid logic to explain my plea (“Varoufakis wants the UK to stay in to pay for Greece’s bailouts”). Others will accuse me of abandoning the fight for restoring democracy. Yet I trust that your Pythonesque appreciation of paradox will pierce through the seeming contradiction.

  The reason I want you to stay in is that voting to leave will not get you “out”. Rather than escaping the EU, Brexit will keep you tied to a Europe that is nastier, sadder and increasingly dangerous to itself, to you, indeed to the rest of the planet.

  The masters of the City will never allow a new Boris Johnson government to even think of leaving the EU’s single market, despite Michael Gove’s musings. Which means that all the gadgets sold in your shops will have to abide by standards made in Brussels, your environmental protection rules will be drawn up in Brussels, and market regulation will be (yes you guessed it) determined in Brussels.

  So, even after Brexit, the majority of your laws will be written in the same dreary Brussels corridors as now, except you will have no say in their shaping. With your democracy as truncated as it is now, you will remain stuck, albeit less powerful, in a Europe whose fragmentation Brexit will accelerate.

  The EU is undoubtedly bureaucratic, opaque and contemptuous of the parliamentarianism that you and I cherish. You may, therefore, conclude that speeding up the EU’s fragmentation is not such a bad idea. Think again! Will its disintegration cause progressive democrats to rise up across Europe, empower their parliaments, usher in the forces of light and hope, and foster harmonious cooperation on the continent? Not likely.

  The EU’s fragmentation will divide the continent in at least two parts, the major fault line running down the Rhine and across the Alps. In the north east, deflation will rule, with millions of working poor Germans, Poles and so on becoming unemployed. In the Latin part, the order of the day will be inflation with unemployment. Only political monsters will crawl out of this fault line, spreading xenophobic misanthropy everywhere and ensuring, through competitive devaluations, that you will also be drawn into the ensuing vortex.

  This is why I am pleading with you to stay in our terrible EU. Europe’s democrats need you. And you need us. Together we have a chance of reviving democratic sovereignty across Europe. It won’t be easy. But it is worth a try.

  When I was student, a close friend who hated parties nevertheless never missed one just so that he would have something to bitch about the day after. Please do not be like him. Please stay in the EU with enthusiasm for our common cause: to take arms against a sea of troubles, and, by opposing, end them.

  https://yanisvaroufakis.eu/2016/06/07/zizeks-varoufakis-dear-britain-letters-capturing-diem25s-key-message/#more-14099

 4. Merkeleasa a declarat ca vor initia noi “impulsuri ” in domeniul apararii si economiei.
  Iar au uitat de social.! Sa nu regrete mai tarziu.

 5. Ce agresiune militară a Rusiei ? În Europa , pe timp de criză economică , europenii ne-au impus măsuri de austeritate și ni s-a impus să rămână Băsescu președinte după ce a fost demis de popor
  Uniunea Europeană a fost o decizie politică ,oarecum obligată , impusă fără ca noi oamenii chiar să votăm dacă dorim să fim cetățeni europeni.
  Îmi doresc să ai dreptate domnule Radu , ca Uniunea Europeană să se prăbușească iar Rusia să cucerească din nou planeta ! Poate așa , mai scăpăm de teroriștii pe care SUA și Europa i-au creat !
  Mai bine un singur tiran mondial decât să se mai taie salarii și pensii în numele europeanismului și stabilității economice europene

  • waw, serios? europenii ne-au impus masuri de austeritate? nu stiam ca basescu e european, eram sigur ca dupa mutra si comportamnent e din Turkmenistan. Tiran mondial? wow, succes, ce sa zic

   • lasă partea cu Rusia , să vorbim de Băsescu și Europa ! Când am încercat să scăpăm de el prin DEMITERE , europenii au zis , să rămână ! Că e lovitură de stat.

    • de acord cu tine. europenii au si fost mizerabili mintiti si manipulati de romani ca monica macovei, care i-a mintit ca e lovitura de stat si nu exista in constitutie suspendarea presedintelui. macovei si o sleahta de alti comunisti vopsiti in “dreapta”

     • D-le Tudor, fiindca va respect inteligenta, imi inchipui ca la comentariul de l-ati pus n-ati avut timp sa dezvoltati; ca “europenii” aia stiau ca sunt 7,4 milioane (saptevirgulapatru !). Iar comunistii aia “in dreapta” de ziceti erau cam aliatii lor, p-acolo, pe la Bruxelles !
      Ca m-am saturat, dracu’, s-o credem pe coana “m10” vreo Mesia contemporana, la care aia au stat cu gura deschisa, sa cunoasca “adevaru'” ! Aia au avut interese sa ramana ala din curticica, n-au luat “lumina” de la macovei !
      Suntem oameni inteligenti; daca aia de la “brucsel” pun botu’ la ce spune o baba lauza (“douamilioane de fraude”), sunt prosti; eu nu-i cred chiar atat de prosti; mai degraba, sunt ticalosi ! d-aia, de si-or lua-o in viata asta, pe principiul biblic, ma bucur sa-i doar si pe ei dintii…. sau ochii !
      (daca eu sunt prost, mi-o fur; in vreun fel sau altul ! daca aia au fost prosti, sa plece… sau s-o lase mai moale cu “democracy”, ca bassescu n-a ramas fiindca a zis “cecere”-u’, a ramas fiindca s-a intors Ponta cu coada intre picioare, d-acolo, de la Inalta Poarta !

     • Imi place ca “europenii” au fost manipulati cand cu “lovitura de stat” din Romania, dar nu au sesizat-o pe cea din Ucraina (ori s-au facut ca nu o vad): standarde duble, de…

     • Domnule Radu Tudor, asta cu “europenii au fost mintiti si manipulati de romani” chiar e de noaptea mintii! Cine sa creada, dom’le, asa ceva?
      “Europenii” au bagat doar niste pretexte ieftine si imputite care sa poata justifica, IN OCHII PROSTILOR, niste decizii mizerabile prin care ei si-au vazut mai departe de interesele meschine, iar poporul roman a fost pus la colt, pe coji de nuci, fiindca a crezut in minciuna numita DEMOCRATIE!
      Niste dusmani ai democratiei din Romania sint niste dusmani ai Romaniei, MULT MAI DUSMANI DECIT Rusia pe care ne-o filfiiti prin fata ochilor ca sa ne prostiti inca o data!
      Scuzati, nu mai tine!
      Am inteles ca propaganda, fie ea albaneza, germana, sovietica sau americana, tot propaganda se cheama. Adica un set de minciuni, fluturate obsesiv si persuasiv, in scopul indobitocirii popoarelor si atingerii unor obiective meschine, straine sau chiar opuse intereselor noastre.

     • pai cum cine sa creada? cine a vazut-o pe macovei in parlamentul european, cine a vazut articolele comandate, cine a vazut cum a preluat philip gordon minciunile lui basescu si intoxicarile lui macovei cu 2 mil de voturi fraudate. astea nu le-ati vazut? acum inteleg mai clar : destestati democratia, o spuneti explicit. din pacate pt dvs, a murit ceausescu…

   • Cu ironie, sau fara, asta cu bruxelu’ e falimentara; nu numai la Brexit; eu, romanu’ de rand, vad ca aia imi dau “directii”, si ma invinuiesc ca nu fac autostrazi (sau, cand le fac cu italienii lor, tot eu sunt de vina !). Vad ca sunt vinovati romanii pentru “maicrosoft”, da’ nu exista mituitoru’… vad ca mi-l pun pe basssescu, dupa, pe iohannis…
    Da, d-le Tudor, europenii zic cu “austeritatea” (si-au zis-o si cu drepturile omului, pana omu’ ala si-a facut cort la marginea Parisului… si-a inceput “jmecheria”)….
    E bassescu cu trasaturi mongoloide, da’ nu rusii l-au sustinut in 2012…Poate istoria ne va spune altceva, da’ noi, astia d-am trait vremurile, stim cum a fost… asa cum le-am trait si p-alea din “89…Direct, afara, nu in fotoliu, la TV (si, nicidecum, ca amprente pe scrisori de dragoste !).
    Si, ca sa spunem cea adevar, cat putem, pana la capat : basssescu tocmai de diversiune d-asta cu “bolsevicii” se foloseste din plin… diversiune la care, gusteru’ de internet, sare ca stiuca la lingurica ! Nu spune insa ca Merkel (mama europenismului, s-a vazut !) l-a sustinut , cu Barosso si cu toti aia platiti bine, ca sa faca ceva praf !
    Personal, stau linistit : sigur, Rusia e naspa, ne-a aratat-o in istorie oricand a putut ! Da’ nici de la Merkel n-am asteptari….Imi vad, deci, linistit, de statutului de contribuabil in tara in care se duce pe copca totu’ (teren, padure… uitand industria, c-aia, dupa cum zicea Petrica, era morman e fiare vechi… asa cum, la fratele basssesc, mormanu’ era d-altceva….si noi murim de grija “brexit”ului ! Ca pe Titanic : canta fanfara, chit ca se scufunda corabia !

 6. UE impune regulamente ; nu esti in grila nu existi ca afacere UE a fost construita special de corporatisti pentru corporatisti afacerile mici n-au nici o sansa sunt prea multe reguli (birocratie) din Brexit se pare ca cel mai castigat a iesit Soros ;UK are spate sa faca astfel de arogante UE noi nu stim nici macar sa ne protejam resursa umana ajunsa in tarile UE unde ajuta la dezvoltarea acestora taxam p-ai nostrii in loc sa-i tragem de guler pe straini sa plateasca resursa umana ;niste incompetenti care se dau mari conducatori toti sunt zero barat totul tinde spre dezmembrarea UE s-a terminat flacai cu Romania urmeaza pactul Ribentropp – Molotov partea a 2 a cu noi si polonezii in linia intai; cei mai trist ca astia din Uk votand pentru ieisrea din UE practic au sters cu buretele sacrificiile soldatilor britanici (prostimii) din cele 2 razboaie mondiale ca pentru piata de desfacerea s-au luptat de fapt iar nivelul de trai este in concordanta cu puterea economica nu cu povesti cu eroi si fapte de vitejie sub arme Cameron trebuia sa explice idiotilor de britanici ca ei platesc acum de fapt linistea care au avut-o cand altii stateau sub talpa sovietica 50 de ani alta era fata tarilor care din disperare au aderat la UE cu speranta ca vor reveni unde ar fi trebuit sa fie dar au fost tradat de aliati gratie intelegerii de la Yalta Cameron trebuia sa specifice chestiunea asta plus faptul ca dimpotriva statele din est membre trebuiesc sustinute mai mult si intarite ai nevoie de aliati cati mai multi si puternici si UK avea forta asta asa prin retragere arunca Europa in haos cu siguranta vor urma alte tari care vor vrea sa iasa bazandu-se initial pe puterea lor economica toate gandindu-se doar la ziua de maine ignorand faptul ca poimaine vor deveni pe rand vasali

 7. Sentimentul anti-european este cel mai mare pericol in momentul de fata poate mai periculos decat miile de migranti, “amenintarea” rusa care fie vorba intre noi a fost alimentata de ani buni de forte anti-europene, iar daca Monica a mintit si a manipulat ce mai cauta in fotoliul europarlamentar ? Ori suntem tampiti, ori suntem tampiti, pe principiul ori bem bere, ori … bem bere.

 8. aha, deci asta e partitura urmatoare: zici ceva naspa de UE, esti antieuropean, esti cu rusii, esti potential terorist deci Statul are dreptul sa-ti inchida netul, sa-ti ia banii din banca, sa te inchida…. Statul are dreptul orice.
  E cam ca in Rusia, unde daca zici ceva naspa de Putin cam la fel patesti. Si comunistii, la noi pe vremuri, dadeau voie la critica, dar numai in cadru organizat (sedintele cu activul de partid) sa fie constructiva (niciodata Partidul sau Cirmaciul nu pot gresi) sa fie generala (“tovarasi, mai sunt unele neajunsuri”) si sa contina angajamente de a munci mai mult pe bani mai putini.
  De unde si denumirea de Uniunea Sovietica Europeana.

 9. pentru romania cel mai mare pericol nu sunt nici rusii, nici isisul, nici papuasii sau mai stiu eu cine. pentru tara noastra cel mai mare pericol vine de la cotroceni si victoria. maretele realiari ale lui ciolanis si ale cetei lui de pupincuristi inseamna dezastrul economic si politic care a inceput sa apese din ce in ce mai greu pe tara asta. iata cum “guvernul meu” a reusit performsnta ca un numai 5 luni sa ne bage pe deficit!!!! si asta conform cifrelor oficiale oferite de ministerul de finante. ocupati atat cu “scarbele” astea de rusi se pare ca nu mai vedem dezastrul provocat de tehnobirocratii lui ciolanis. unde naiba sunt tinerii frumosi liberi si rasi pe creier de pe net care ne-au pricopsit cu cretinii astia care ne conduc acum? vorba lui gadea toti macovistii si, spun eu, sorosistii ong-isti au pus mana pe putere cu sprijinul feisbucistilor fara creier si ne toaca marunt marunt sprijinind interese care nu au legatura cu noi. si astia nu sunt rusi sau sun influenta ruseasca, ei sunt slugi abjecte ale unora de prin vest a caror singura idee e banul indiferent pe cine trebuie sa nenoroceasca pentru asta. si apropo de comentarii, ce tot vorbim de pdlisti acum? ei sunt penelisti destoinici, chiar numarul unu in acest jalnic partid daca ne uitam dupa rezultatele de la locale. fara basistii penelisti, fostul partid penelist ar fi acolo unde ii e locul mai precis langa pntcd!

Leave a Reply