Ministrul Comunicaţilor, Marius Bostan, face o serie de declarații revoltătoare la adresa profesorilor, umilindu-i din nou. Ministrul Bostan este de părere că gratuitatea sistemului educaţional nu oferă calitate. În opinia sa, părinţii ar trebui să plătească pentru educaţia copiilor lor, “100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”.”Eu văd părinţii la şcoală. Eu sunt părinte. Jumătate dintre ei nu se interesează, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici în partea cealaltă nu se cere calitate. Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că <am salariu mic> e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...”, a spus Bostan, citat de Agerpres.

În opinia sa, gratuitatea este o reminiscenţă a anilor de comunism.

“Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie”

“Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12,00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul <să se dea>. Nu avem în partea cealaltă <de unde>. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism“, a mai afirmat ministrul Comunicaţiilor.

Acesta a precizat că munca ar trebui legată de performanţă şi a subliniat că nu este de acord cu sistemul de salarizare existent în prezent în Educaţie.

“Ar trebui legată cumva munca de performanţă. Eu nu sunt de acord cu sistemul de salarizare existent în acest moment (în sectorul Educaţiei n.r.). Bugetul nostru nu ţine (la mărirea salariilor n.r.). În momentul de faţă deficitul bugetar prognozat este de 3%, anul viitor este o prognoză care spune că e undeva de 3,6%, cu toate măririle date de Parlamentul actual, care a tot dat, ceea ce înseamnă posibilitatea intrării României într-o procedură de deficit bugetar excesiv. O mărire de salarii în zona asta de Educaţie nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poţi recupera”, a spus Bostan.

Învăţământul gimnazial este obligatoriu şi gratuit, în România, potrivit Constitutiei.

 

 

20 COMMENTS

  • Reminescenta sistemului communist e tocmai faptul ca nu cerem nimic. Nu cerea nimeni nimic in communism ca n-avea curaj.
   Si n-a luptat nimeni pentru invatamant gratuit sau sanatate gratuita cum au luptat in alte tari. Daca lupta cineva acum erau revoltati ca pierd niste drepturi zi de zi. Si-ar fi adus aminte de greve de demonstratii. De ce sa-si aduca aminte acum? De tacere?
   A venit comunismul a luat niste propietati a dat niste gratuitati si lumea a acceptat. Si acum accepta la fel orice ii se intampla.

 1. Gratuitatea? Pai s-au abolit taxele pe venit in Romania si noi nu stim?
  —–
  Hei, ministru tehnocrat de dreapta , bucurati-va de el ca e prea greu sa intri in greva.
  El vrea sa ia nu sa dea, pai nu-i asta filozofia de dreapta securista lansata de basescu si continuata de ioahnnis-codrutza-florian-ciolos?
  —–

 2. Individul asta este prost rau grav, nu statul de drept, ci capitalismul care functioneaza pe bani si pe profit obtinut din performanta! Asta nu stie sa vorbeasca, este retardat mintal!

 3. Dnu’ Bostan poate spune orice atata timp cat profesorii nu reactioneaza, adica o greva, un protest legal la guvern, inghetatarea anului scolar pt a obtine drepturile lor. Am enumerat modalitatile de protest la care recurg toti in lumea civilizata. Daca stai si te vaiti in baie sau in familie nu te aude nimeni, trebuie sa faci lucruri sa te faci auzit…Ca sa nu mai pun ca te jigneste fiecare cum vrea…

  • Dragalsi foc securistii astia rasfatati. Fac ce vor ca nu-i trage nimeni de urechi. Uite ce frumos a scuipat Bostanu peste toti de la profesori la parinti si elevi. Si-a plecat acasa linistit. pai nu-i adorabil ? Cum ii cresti asa ii ai.

 4. Inca odata se dovedeste faptul ca ministrii cabinetului Ciolos nu cunosc realitatea. Cati dintre parinti isi permit sa plateasca 100 de lei,, nu mult , ceva simbolic” ? Si ce s-ar intampla cu copiii daca parintii nu platesc? Realitatea este ca cei mai multi dintre parintii si copiii acestei tari traiesc sub limita saraciei. 100 de lei reprezinta pentru multi un vis.Ar fi banii de paine pe o luna intreaga. Hai sa fim seriosi.
  In ceea ce priveste profesorii, ei nu au salarii mici.Ei au salarii foarte mici sub limita decentei. Nu isi permit nimic,iar daca au de dus o familie in spate , atunci intr-adevar e foarte greu.Ajung in situatia de a alege intre vocatie si supravietuirea familie lor. Domnul ministru poate fi fericit. Multi si-au dat demisia luand drumul strainatatii, iar locul lor a fost ocupat imediat de oameni fara chemare, de oportunisti, de tineri fara experienta ..intr-un fel tot supravietuitori. In Romania aproape oricine poate deveni profesor.
  Afirma dl. ministru ca,, ar trebui legată cumva munca de performanţă”. Definiti va rog performanta. Atat timp cat acesta este definita doar prin prisma rezultatele obtinute la concursuri..sau prin implicarea in anumite proiecte internationale.. nu vorbim de performanta . Ce facem cu profesorii care aleg sa stea la catedra si sa munceasca efectiv cu elevii pentru a-i pregati in mod real pentru viata?Ei nu ies in fata, nu acumuleaza premii, nu se evidentiaza prin participari si implicari in proiecte. Pentru ca vedeti dvs, si implicarea asta impune un anumit comportament fata de directorul scolii, fata de inspectorul scolar s.a.m d.
  Daca doriti performanta atunci ganditi ,, cumva” dl.ministru:
  – o solutie pentru pregatirea viitoarelor cadre didactice( modelul finlandez sau german);
  -o modalitate de promovare a celor care lucreaza efectiv la catedra, cu elevii. In invatamant exista astfel de profesori dar si profesori asa de prinsi in proiecte incat au uitat cum arata elevii lor si cum e sa scrii la tabla. Pentru ei leafa merge si merge frumos.Sunt promovati, au salarii de merit si sunt fruntea. I-ati intalnit cand v-ati propus sa realizati o noua reforma in invatamant. Cei din prima categorie nu sunt promovati, rar au acces la salariu de merit, rar primesc o apreciere, ei nu primesc ore in plus sau daca le primesc primesc doar ceea ce ,,crema,, a refuzat. ;
  – mariti salariile.Fiti creativ si gasiti o solutie.Ne-am saturat de aceasta sintagma,, nu exista bani” Dispuneti de fonduri europene .
  Acuzati parintii ca asteapta gratuitate in timp ce dvs. refuzati sa mariti salariile profesorilor si-i indemnati sa-si dea demisia pe ideea ca ,,la poarta asteapta multi sa-ti ia locul”

  Cumva, cumva nu e bine!..Asta nu-i gandire de tehnocrat.

  In concluzie: pregatiti profesorul,motivati-l coperspunzator si acordati-i incredere.

  Acordati de asemeni incredere si sprijin parintilor. Renuntati la prejudecata ca putin le pasa de copiii lor. Va spun din experienta ca ne pasa.

 5. Şocant pentru cel mai sigur aeroport din Turcia până la momentul de faţă!
  http://www.antena3.ro/actualitate/explozii-si-focuri-de-arma-pe-aeroportul-ataturk-din-istanbul-imagini-din-aeroport-364674.html
  A fost puntea de legătură între vest şi Egipt pentru turiştii care încă mai mergeau în vacanţă în acea zonă! Este ora la care ajung avioanele din Olanda, Elveţia, Marea Britanie, Franţa, cu oprire în Turcia-aeroport Ataturk, tur-retur şi continuau prin transfer spre Egipt sau în zona africană! Ce jale o să fie dacă sunt cetăţeni din vest! O să auzim! Sunt cetăţeni şi români care merg în vacanţă în zonă folosind traseul care era considerat cel mai sigur şi uman! Îmi amintesc de negoţul şi omenia de care dau dovadă angajaţii din aeroport(de la ai mei).
  Cred că vă amintiţi întrebarea pusă de mine cu ceva timp în urmă în legătură cu acest aeroport considerat cel mai sigur din lume!

 6. Inca odata se dovedeste faptul ca ministrii cabinetului Ciolos nu cunosc realitatea. Cati dintre parinti isi permit sa plateasca 100 de lei,, nu mult , ceva simbolic” ? Si ce s-ar intampla cu copiii daca parintii nu platesc? Realitatea este ca cei mai multi dintre parintii si copiii acestei tari traiesc sub limita saraciei. 100 de lei reprezinta pentru multi un vis.Ar fi banii de paine pe o luna intreaga. Hai sa fim seriosi.
  In ceea ce priveste profesorii, ei nu au salarii mici.Ei au salarii foarte mici sub limita decentei. Nu isi permit nimic,iar daca au de dus o familie in spate , atunci intr-adevar e foarte greu.Ajung in situatia de a alege intre vocatie si supravietuirea familie lor. Domnul ministru poate fi fericit. Multi si-au dat demisia luand drumul strainatatii, iar locul lor a fost ocupat imediat de oameni fara chemare, de oportunisti, de tineri fara experienta ..intr-un fel tot supravietuitori. In Romania aproape oricine poate deveni profesor.
  Afirma dl. ministru ca,, ar trebui legată cumva munca de performanţă”. Definiti va rog performanta. Atat timp cat acesta este definita doar prin prisma rezultatele obtinute la concursuri..sau prin implicarea in anumite proiecte internationale.. nu vorbim de performanta . Ce facem cu profesorii care aleg sa stea la catedra si sa munceasca efectiv cu elevii pentru a-i pregati in mod real pentru viata?Ei nu ies in fata, nu acumuleaza premii, nu se evidentiaza prin participari si implicari in proiecte. Pentru ca vedeti dvs, si implicarea asta impune un anumit comportament fata de directorul scolii, fata de inspectorul scolar s.a.m d.
  Daca doriti performanta atunci ganditi ,, cumva” dl.ministru:
  – o solutie pentru pregatirea viitoarelor cadre didactice( modelul finlandez sau german);
  -o modalitate de promovare a celor care lucreaza efectiv la catedra, cu elevii. In invatamant exista astfel de profesori dar si profesori asa de prinsi in proiecte incat au uitat cum arata elevii lor si cum e sa scrii la tabla. Pentru ei leafa merge si merge frumos.Sunt promovati, au salarii de merit si sunt fruntea. I-ati intalnit cand v-ati propus sa realizati o noua reforma in invatamant. Cei din prima categorie nu sunt promovati, rar au acces la salariu de merit, rar primesc o apreciere, ei nu primesc ore in plus sau daca le primesc primesc doar ceea ce ,,crema,, a refuzat. ;
  – mariti salariile.Fiti creativ si gasiti o solutie.Ne-am saturat de aceasta sintagma,, nu exista bani” Dispuneti de fonduri europene .

  Acuzati parintii ca asteapta gratuitate in timp ce dvs. refuzati sa mariti salariile profesorilor si-i indemnati sa-si dea demisia pe ideea ca ,,la poarta asteapta multi sa-ti ia locul”.Cereti prea usor demisia.

  Cumva, cumva nu e bine!..Asta nu-i gandire de tehnocrat.

  In concluzie: pregatiti profesorul,motivati-l coperspunzator si acordati-i incredere!

  Acordati de asemeni incredere si sprijin parintilor. Renuntati la prejudecata ca putin le pasa de copiii lor. Va spun din experienta ca ne pasa.Ne pasa atat de mult incat renuntam la noi , la tot ce ne defineste, pentru a le darui un viitor.,,, Iar voi, guvernantii, nu ne ajutati deloc!

 7. Ii poate explica cineva imbecilului de ministru ca guvernul nu are banii lui picati din cer. Acest invatamant “gratis” NU este GRATIS! Este platit de la buget, adica din contributiile oamenilor. A dracu pielsa pe ei. Pai ce ar vrea nemernicii astia? Sa imparta bugetu’ pe salariile lor dupa care sa plateasca oamenii din buzunar pentru educatie, sanatate etc. Pentru paza noastra oricum trebuie sa ne facem abonament la una din firmele care chiar are si interventie rapida. Pai la ce mai dam bani de la buget pt politie? Niste nesimtiti cu aere de ministri. Scopul lor NU este sa INCASEZE un salariu!!! Ar trebui unsi cu seu si pudrati cu fulgi de gaina. In fine.

 8. un alt imbecil patentat care, intre doua drumuri la stapinii lui de la Bruxelles, constata ca ii e scirba de tara pe care o conduce si ca supusii lui sunt prea prosti si prea saraci pentru geniul unui asemenea specimen de politruc globalist.
  Ba boule, si in Danemarca sunt comunisti? Si in sistemul sanitar din Franta? Pentru ce iti dau 43% din salariul meu, 20% la tot ce cumpar plus mii de alte taxe si impozite pe care le maresti dupa cum ti se scoala sau ti se ordona? Daca nu mai dau nici un leu la statul vostru european de cacat atunci sunt de acord sa-mi platesc singur totul: scoala, spital, armata, judecatori, politie si guvernanti – dar pe baza de alegeri directe si referendumuri locale si nationale chiar si lunare (ca poate ai ceva conturi in Elvetia si oi fi fost pe acolo sa vezi cum e cu democratia adevarata…)
  E, te bagi? Ramii somer pe viata in prima zi…

 9. Bostane, atâta minte ai în cap câtă are şi bostanul…pleacă mizerabile până nu îţi iei nişte “şuturi populare” în dosul tău de tehnocrat idiot şi pus pe distrugere, nu pe construcţie. Suntem un popor educat şi trebuie să ne oprim?…Ţi-ar place nenorocitule o Românie în lumea a treia, căci departe nu suntem? Ştii tu cât analfabetism există în România din cauza sărăciei, generată şi de prosta gestionare a “treburilor ţării” de către unii ca tine, fiinţă neruşinată ce eşti? Tu ce venituri ai nisimţitule şi păduche al societăţii ce eşti tu? Pleacă bostane de unde ai venit, tehnocrat în prostie şi “titrat” în distrugerea a ceea ce încă nu a fost distrus chiar de tot în ţara aceasta…Dă-ţi demisia oligofrenule în ale democraţiei şi civilizaţiei…. plăteşte-ţi tu studiile pe care ţara ţi le-a oferit gratuit, mizerie ce eşti…Prostălăuleeee mai bine tăceai, aşa cum ai făcut-o şi până acum, căci nici nu am fi auzit de tine, şi-ţi terminai mandatul, stând degeaba pe banii noştri…meriţi mă toate flegmele noastre pe bostanul tău, fără creier în el. Demisia Bostane împuţit!

 10. Tu Bostane, desi vorbesti de mentalitati comuniste ai ramas in esenta ta, cu mentalitate de securist neadaptat. Ce nu ai inteles tu in cei 26 de ani, este ca acum cand te-ai trezit ministru (iti place da!), ai uitat ca cei ca tine nu au fost capabili sa filtreze si sa pastreze ceea ce era valoros in aceasta tara! Prin deciziile voastre politice ati tocat tot, iar acum va mirati de sincopele de sistem. Prietene nu stiu unde ai invatat dar iti reminatesc vs profesori: <'89 erau respectati, era un sistem in care se invata, aveau salarii onorabile, functiona si industria meditatiilor fara deranj, era fondul clasei care este si astazi, ba chiar al scolii. Cum de ati reusit sa aduceti profesorii plangatori de mila din cauza salariilor si sa-i prostiti (valabil si pentru medici), nu mai voi stiti, mai gulere albe! Mai vrei o taxa, uite eu nu accept!Asa ca pune mana si gaseste solutii, ca de asta te platesc mai ministrule!

 11. Da da. Asta e un criminal chinez care vrea sa ne distruga.
  Unde erai radu tudor cand abandonul scolar crestea la cer, cand promovabilitatea scadea , cand copiii dorm infometati?ai intrebat guvernul ponta ?
  Fii patriot nu mima.

   • Precum se vede, nu oricine are buletin e si om matur:)))
    Daca pe “a-mare” il freaca de “criminali chinezi” (se vede unde bate, prostu’ nu e nicidecum subtil ! Da’, cu trasaturi mongoloide sau fara, ala de ia decizii pentru mine imi trezeste respect daca face ce cred eu ca trebuie, nu daca arata ca un viking)
    Altfel, mare patriot a(lin) asta:)))

   • Bine. Reformulez: ce zice asta e tragedie, abandonul scolar spre 20 % e statistica.
    e spre neimportant ce zice bostan, lui toba trebuie sa i se ceara demisia daca nu are rezultate.
    diferenta mare dintre un guvern politic si unu tehnocrat e ca asta se poate regla sau autoregla din mers. Chiar si asa guvernul tehnocrat e mai conectat la social decat orice partid mafiot aflat acum in parlament.

 12. Ceea ce consumati voi fara sa produceti nimic nu e gratuitate?! Voua cu butoiul, noua cate un picur! Idiotule! Sunt copii necajiti , pe care parintii abia isi permit sa-i trimita la scoala, care nu au bani nici de caiete. Caiete, culegeri care le sunt cumparate de dascalii lor. Si sunt copii buni, premianti. Chiar vreti sa scada mai mult abandonul scolar?! Răspunsul il dau tot eu: da, pentru ca nescolarizatii pot fi prostiti mai usor! Avem numai idioti la carma tarii, de aceea ne merge asa de “bine” ! Jos cu voi, parazitilor!!!

Leave a Reply