Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (UM 0572), generalul cu patru stele Marcel Opriş, susţine că alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi “probabil cele mai transparente’ care s-au desfăşurat vreodată în istoria României.

‘Am stabilit împreună cu ceilalţi factori şi am dat dispoziţie: orice fel de operaţiune informatică se jurnalizează şi se păstrează atât cât spune legea. Dacă e o infracţiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracţiunii. (…) Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC face vreo operaţiune în sistemul informatic prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo şi sunt la dispoziţia justiţiei. Este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie într-un fel alterată voinţa cetăţenilor’, a declarat Opriş, joi, la începutul şedinţei Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor.

El a arătat că există o serie de elemente de noutate menite să contribuie la o mai mare transparenţă a procesului de vot. În acest context, el s-a referit la procesele verbale întocmite la închiderea secţiilor de vot.

‘Nu va mai exista nicio intervenţie umană în acest proces, în sensul că la ora 12,00 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de către preşedinţii secţiilor de vot, asistaţi de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa şi partidele îl pot prelua’, a afirmat Opriş.

De asemenea, şeful STS a vorbit despre filmarea operaţiunii de numărare a voturilor, precizând că aceasta nu este ‘o măsură doar declarativă’ şi că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu.

‘Neefectuarea acestei operaţiuni de filmare este infracţiune fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secţie de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcţionarea aplicaţiei de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenţionată persoana care răspunde de buna desfăşurare a activităţilor în secţia de vot şi se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară’, a explicat Marcel Opriş.

Acesta a declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

Potrivit şefului STS, până în acest moment s-au desfăşurat două teste care au verificat inclusiv capacitatea de a filma a tabletelor. ‘Operatorii au fost extrem de responsabili. Din 19.047 de secţii de pe întreg mapamondul, am avut 46 de operatori care din diverse motive nu au participat la cele două simulări’, a afirmat Opriş.

În ceea ce priveşte semnalările de vot multiplu, el a spus că acestea pleacă automat la poliţie, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS. ‘În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenţia de a vota se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliţie’, a susţinut Marcel Opriş citat de Agerpres.

8 COMMENTS

  • Credeti ca in America, Franta, Germania serviciile secrete filmeaza sectiile de votare si partidele in alegeri?
   Dar la noi genaralul Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga supravegheaza colonia si birourile electorale: va filmam aveti grija ce faceti. Poate ati trimis un sms (ca Dragnea) poate v-ati uitat unde nu trebuie, poate ati contestat ceva…va paste dosarul penal. Democratie, aha, da pentru prosti !

 1. Toata consideratia pentru dl. general insa, nu inteleg de ce a simtit nevoia acestei precizari ?
  Se simte cumva vinovat pentru ceva de a trebuit sa faca aceste precizari ? Daca prin absurd nu se va intampla ceea ce sustine distinsul general, ce se va imtampla cu persoana domniei sale ?
  Aflam prin vocea d-lui general STS ca “s-au desfăşurat două teste care au verificat inclusiv capacitatea de a filma a tabletelor”. Poate trebuia sa adauge sa s-a testat si softul ? Fiecare cetatean poate intelege ce vrea din declaratiile d-lui general si-mi permit sa adaug ca exista certitudinea ca se va sti si care a fost intentia de vot a fiecarui cetatean, nominal.

  • Generalul care ne spunea ca avem un sistem 112 mai bun ca in Suedia. D-aia a murit cu viata Aura Ion si Adrian Iovan in accidentul din Apuseni unde tot taranii au gasit victimile ca sistemul n-a mers. Prabusiti la 16:34 echipa de salvare ajungand la 21.20.

 2. Cu alte cuvinte pana acum ne-au furat si ne-au pacalit… M-am oprit cu cititul la prima fraza, pentru ca nu prezinta incredere personajul.
  Opris nu-i creeatura aceea ce sta legata de scaunul in care l-a parcat sistemul, impreuna cu bas?
  Daca nu dispare mai repede sistemul asta nemernic, venit cu bas si preluat de jegos, o sa dispara Romania…
  O sa plangem si o sa regretam amarnic, cand o sa revedem ce inseamna iobagia.
  Din pacate nu invatam nimic din istorie.

 3. eu traduc altfel: nu mai poate altera nimeni ceea ce stabilim noi
  si, sa vezi minune, va exista un exitpoll superexact cu rezultatele…

  daca tot au facut testele cu tabletele: pai nu se poate filma dinainte cum se numara si pune filmarea asta in locul celei live? nu le substituie neaparat atunci, in noaptea aia, ci ulterior. Face unul contestatie, pac cu filmarea si i-am inchis gura! Cine urmareste fluenta si continuitatea a 19000 de feeduri video simultane?
  Totul e o caterinca desavirsita…

 4. Cu cat afirma ca sunt transparenti,cu atat devin mai ” opaci ” !…n am nicio incredere in aceste servicii care mai sunt romanesti doar cu numele !(vezi si votul de la Paris din trecutul apropiat )

Leave a Reply