Exercitarea drepturilor democratice trebuie supravegheata si inregistrata de un serviciu special. Mai exista pe undeva in lumea democratica o astfel de masura?


Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, marti, un proiect de hotarare de guvern prin care urmeaza sa modifice legislatia privind organizarea alegerilor astfel ca toate activitatile din sectiile de votare, dupa inchiderea urnelor, urmeaza sa fie filmate, iar sarcina realizarii inregistrarilor revine operatorului de calculator din fiecare sectie de votare, informeaza News.ro. Terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio a procedurilor sunt asigurate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), potrivit proiectului.

“Operatorul de calculator al biroului electoral al sectiei de vot asigura inregistrarea video-audio neintrerupta a procedurilor realizate de la incheierea votarii si pana la parasirea localului sectiei de vot de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, in scopul asigurarii posibilitatii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozitiilor art. 92 si art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in proiectul de hotarare publicat de Ministerul Afacerilor Interne, scrie hotnews.ro.

Proiectul de act normativ ii obliga pe operatorii de calculator existenti in fiecare sectie de votare sa realizeze inregistrarea audio-video dintr-o pozitie fixa, de la o distanta medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator sa realizeze copii ale inregistrarii ori sa permita accesul altor persoane la inregistrare. Dispozitiile se aplica si pentru procedurile de numarare a voturilor prin corespondenta.

Potrivit reglementarilor care ar urma sa intre in vigoare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) este cel care asigura terminalele informatice necesare inregistrarii video-audio. Tot STS ar urma sa verifice si existenta inregistrarii video-audio si sa consemneze aspectele constatate in procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.
Inregistrarile se pastreaza trei luni de la data publicarii rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial.

De asemenea, in cazul in care exista dubii in privinta organizarii alegerilor, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va putea pune la dispozitia organismelor electorale, pentru solutionarea unei contestatii, copii ale inregistrarii, potrivit proiectului.

O alta noutate privind masurile tehnice ale organizarii alegerilor este ca Ministerul Afacerilor Interne va achizitiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca pana acum, ci si “plicurile din plastic transparent, inseriate, prevazute cu sistem de sigilare, necesare in cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si confectionarea stampilelor cu mentiunea “Votat””. Procedurile respective vizeaza introducerea stampilelor intr-un plic care se sigileaza prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.

32 COMMENTS

 1. Gata!
  🙂 STS ne dă pe spate!
  Dar cum rămâne cu foaia ştampilată/votată de membrii comisiei şi introdusă în urnă ca fiind anulată? Cam asta se practică de ceva timp chiar cu nesimţire! Păcat că nu avem voie să folosim telefonul pentru poze în marea hală unde sunt comisiile care împart hârtiile pt. vot!

 2. <<<>> Nu afecteaza si nu atenteaza la democratie . Se vrea stoparea hotiilor din timpul numararii voturilor! Sau nu stiti ca se mai pune o stampila pe buletinul celui care trebuie sa piarda sau sunt puse buletinele unui candidat la alt candidat???

 3. Pai zice as:(Toate activitatile din sectiile de votare, DUPA INCHIDEREA urnelor, urmeaza sa fie filmate)!!!!! Nu afecteaza si nu atenteaza la democratie . Se vrea stoparea hotiilor din timpul numararii voturilor! Sau nu stiti ca se mai pune o stampila pe buletinul celui care trebuie sa piarda sau sunt puse buletinele unui candidat la alt candidat???

 4. Romania fiind o colonie,vor fi alesi altii..decat vrea natia romana !. Numai prin vot obligatoriu,se poate remedia aceasta ” mica problema “.

  • Că România e o ”COLONIE” sunt de acord și că ”NAȚIA” vrea dar ”Nu se poate”, la fel de acord, dar cu votul obligatoriu ce ai frate, ești dus cu capul ?
   Asta să fie problema sau ce vrea Dl. Dragnea și ai lui ?

 5. Sa faca si ei ceva folositor cu echipamentele acelea moderne pe care-ar fi dat Statul o avere.Foarte bine,cine va critica masura inseamna ca are ceva de pierdut.

 6. Domnule Radu Tudor dar observatorii din sectile de votare? si acestia atenteaza la democratie?
  De ce dezinformati? Este vorba de filmarea numararii voturilor pentru o transparenta mai mare. Sa nu-mi spuneti ca nu ati fi vrut un astfel de sistem la Paris in 2009. Stiti foarte bine ca se fac magarii la numaratoare, in special cu anularea voturilor cui trebuie.
  Sunt dezamagit de aceasta reactie a dumneavoastra, ma asteptam de la un jurnalist sa sustina o transparenta mai mare in desfasurarea alegerilor. (daca ar fi fost vorba de situatia absurda a filmarii in cabine, as fi fost deja in strada, dar nu e cazul aici).

  • stimate anonim, transparenta mai mare cu servicii speciale intr-o democratie? le incurcati grav, la paris in 2009 nu pe numararea votului au existat ilegalitati, ci pe modul in care s-a votat. de ce tineti voi anonimii sa dezamagiti cu postarile voastre mereu?

   • deci acest sistem ar fi bun cu doua conditii:
    1. operarea lui de catre (sau in subordinea) AEP (sau alta institutie independenta de politic).
    2. Filmarea desfasurarii votului (urna, mesele celor din comisie, in nici un caz in cabina de vot) de la sigilarea urnei (la inceputul zilei) si pana la finalizarea intocmirii procesului verbal la final. Acest lucru ar rezolva dupa parerea mea si votul fictiv si votul multiplu (daca apare cineva de mai multe ori se va sti si daca intradevar acea persoana a fost fizic acolo sau i s-au folosit datele)

    Sau sunteti impotriva ideei de filmare?

   • Sunt curios d-le Tudor chiar si eu v-am dezamagit ?
    Sunt tot un “Anonimul”, insa stiu ca-mi cunoasteti identitatea.
    Cu stima,
    …… ……

 7. Acuma, zau asa, nici cu basca, nici fara basca. Nu e vorba despre a fi filmat in cabina de vot, ci de supravegherea activitatii in sectiile de votare. Cine ati vrea sa faca asta, pe o scara atat de larga? Daca ar fi folosita o firma privata, sigur s-ar gasi altceva de clevetit. Pana la urma care e problema, in ce fel ‘se implica’ STS in procesul de votare (asa cum afirmati, insa dati in mod clar o alta conotatie acestei afirmatii, punand accent pe expresia “serviciile speciale”), prin supravegherea video a sectiilor de votare? Daca ar face-o (poate a si facut-o intr-un fel sau altul, la un moment dat – insa aceasta este doar o presupunere), acest lucru nu ar lua forma unei supravegheri video mai degraba benefice, in sensul de a tempera anumite…porniri, ca le spunem asa. Sunt 100% pentru o democratie de tip occidental, insa nu sunt de acord cu folosirea unor lozinci cu nimic mai bune decat cele lansate de…altii. Oricum am lua-o, si aici e discutabil. Occidental, in ce tara occidentala? Pentru ca nu exista nici pe departe reguli unitare.
  E ca si cand ai spune “chinezii consuma carne de caine”. Serios? Care chinezi?

  • suntem o tara a suspuiciunii generalizate unde serviciile filmeaza in sectia de votare iar unii ca dvs apreciaza asta. in ce democratie occidentala ati mai auzit de asa ceva?

   • dar nu “servicile” filmeaza. STSul asigura infrastructura, filmarea se face de catre operatorul din sectia de votare, si nici acela nu filmeaza ce vrea el, in lege se spune clar ce anume si cum se filmeaza. STS nu decide nimic. Dati-mi va rog un exemplu cum ar putea STS sa manareasca ceva

   • Domnule Radu Tudor, ati rastalmacit spusele mele. Sau poate nu am fost eu suficient de clar. Putin neclar imi este ce ati vrut sa spuneti prin “ca dvs”? Sper ca “dificil de manipulat” (de catre oricine).
    Va apreciez, in general, insa acum am senzatia ca dialogul nostru seamana putin cu unul dintre doua persoane cu deficiente auditive. Daca v-ati propus sa creati un fals subiect batand moneda pe expresia “serviciile” aceasta demonstreaza ca nu suntem, nici pe departe, doar o tara a suspiciunii generalizate ci, intr-o masura mult mai mare, una in care multi mizeaza pe exploatarea ignorantei. Si nu o sa opresc eu asta. Totusi,…
    …nu pot sa nu remarc faptul ca va contraziceti. Spuneti ca suntem tara suspiciunii (deci, cam putin occidentalism pe aici), dar in acelasi timp combateti o masura de natura sa reduca suspiciunile. Nu este nici o “apreciere” aici, ci analiza la rece. Atat si nimic mai mult. Tot nu ati explicat, CONCRET, care este ingrijorarea dvs privind supravegherea video in sectiile de votare. In ce fel, in conceptia dvs, supravegherea video a spatiilor din afara cabinelor de vot ar aduce vreun prejudiciu de oricel fel, fie si in conditiile in care sistemul este administrat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale? Nu e nevoie sa raspundeti, nici macar punand din nou placa lozincarda.
    Daca insistati, s-ar putea sa caut referinte din presa, privind istoricul alegerilor din Occident, poate “aud” ceva…
    Toate cele bune!

    • corect, putin occidentalism in romania. si pare ca si dvs contribuiti la asta, cerand sporirea transparentei procesului de vot prin implicarea unei unitati militare. daca asta e viziunea dvs, ce sa zic, am cu totul alta viziune decat dvs. asa inteleg eu democratia

     • Bine, domnule Tudor. Daca asta intelegeti dvs… Desi, recunosc, sunt surprins ca o persoana pe care o consideram a fi “echipata” cu o minte deschisa poate sa traga astfel de concluzii.
      Nu stiu daca ati observat, dar eu nu cer nimic. Doar analizez.
      Imi pare rau, dar continuati sa bateti apa in piua cu “implicarea”, fara a veni cu nimic concret. O sa repet ceea ce am spus in primul comentariu, daca “unitatea militara” ar dori si ar putea sa se implice in alterarea rezultatelor votului (nu am dovezi clare ca ar fi facut asta in trecut, daca le aveti dvs chiar va rog sa le prezentati) nu ar avea nevoie de un pretext precum supravegherea video a sectiilor de votare. Este deja implicata in procesul electoral, conform legii, de multisor.
      Puteti sa protestati sau chiar sa propuneti alta solutie. Aveti la indemana mai multe mijloace decat majoritatea cetatenilor acestei tari.
      Succes in emisiune si salutari colegei Dana Grecu.

     • exact, o minte echipata respinge servicii secrete implicare in procesul liber, democratic, deschis de vot. altfel, e viziunea militara a societatii ca in dictatura. ceea ce, spre deosebire de dvs, nu imi doresc. cele bune

     • OK, acum chiar incep sa se clarifice lucrurile. La ale mele “nu doresc, nu cer, doar analizez”, dvs raspundeti cu “o minte echipata respinge servicii secrete implica(t)e in procesul liber, democratic, deschis de vot. altfel, e viziunea militara a societatii ca in dictatura. ceea ce, spre deosebire de dvs, nu imi doresc”.
      Si in rest, tot nimic concret. Nu pareti deranjat de faptul ca centralizarea datelor electorale e facuta de catre STS-ul acesta militarizat (ce implicare, legala, mai clara decat aceasta poate exista?), ci de o posibila implicare a sa in supravegherea video a sectiilor de votare! Pacat ca refuzati cu obstinatie sa explicati cum ar putea aceasta ultima activitate sa afecteze procesul liber, democratic, de vot. De dragul logicii.
      Vorba dvs, “hai ca sunteti simpatic”. Sau, ati fi daca…
      La revedere.

 8. Operatorii de calculator nu sunt angajati STS ! Sunt niste amarati fie voluntari, fie “oameni ai partidelor” care iau cateva sute de lei pentru 2-3 zile de munca program de dimineata pana seara.

  Eu inteleg ca acestia sa inregistreze CNP-urile pt a nu fi vot multiplu sau sa inregistreze date statistice, proceduri si altele in PC, dar sa faca si filmari ? De ce camerele nu sunt fixe si montate de angajati platiti ca la Bacalaureat ?

  • NU.
   pentru ca STS va filma dupa ce se termina programul cu publicul si incepe numaratoarea.

   Si lasand la o parte obsesia domnului Tudor cu serviciile, oricum apari prezent pe lista daca votezi deci care ar fi problema daca s-ar filma si in timpul votului? (cu exceptia cabinei de vot evident)

   • Credeti ca citeste cineva? Cel putin dintre indignatii de serviciu. Despre prestatia unora, ce fac parte din aceasta categorie, nici nu are rost sa mai discutam.
    Dar revenind la subiectul principal, oare chiar este vorba despre “obsesie” (sau “ingrijorare”), extrapolate cam fara discernamant ? In plus, raspunsurile invariabile date unor comentarii, raspunsuri care pun logica in mare dificultate, sunt de natura sa te transforme dintr-un observator neutru sau chiar adversar al unei astfel de masuri intr-un sustinator al ei. O astfel de atitudine te pune serios pe ganduri.

 9. Daca tot se realizeaza aceasta infrastructura sa inceapa, domne’, de la prima ora, inclusiv in cabina de vot si daca e posibil, sa filmeze si cum voteaza oamenii. Nu neaparat ce voteaza ci sa-i depisteze pe nelegiuitii care scriu pe buletinul de vot tot felul de injurii la adresa candidatilor si partidelor. Si dupa aia….Biblia pe capota masinii!

 10. mie asta cu camera mi se pare doar troianul: mi se pare mai interesant ca terminalele care asigura conectarea camerei, si pe care se fac si procesele verbale (numaratoarea, Excelul, spuneti-i cum vreti), o sa ajunga tot la STS, pt ca vad ca din proiect tot el le asigura in sectii!
  intrebare: tot STS o sa se asigure si ca nu o sa pice “intamplator” curentul in sectii?
  singura chestie buna: o sa putem vedea si noi cum la Paris se poate vota in ritm de unu la 17 secunde 🙂 sau nu o sa putem noi, dara aia care vor si pot, vor avea informatia 🙂

  • ce sa zic…. ne punem camere video in salile de vot dar abem programinformatic idiot de vot prin corespondenta: asta este diversiunea clara a serviciilor: deturneaza atentia catre ceva ca sa fraudeze altundeva. pam-pam!

Leave a Reply