Studiu : trolli pro-ruşi infiltrati pe Facebook si site-uri manipuleaza opinia publica occidentala
Secţiunile de comentarii ale cititorilor de la importante site-uri de ştiri occidentale au fost infiltrate de trolli pro-ruşi care încearcă să manipuleze imaginea opiniei publice, relevă un studiu britanic, citat de DPA si preluat de Agerpres.
In Romania se intampla de multi ani acest fenomen, iar trolli rusi folosesc identitati false de ordinul zecilor de mii, create de cateva zeci de persoane platite pentru aceste operatiuni de fake news, conspiratii, manipulari, propaganda. Aceste amenintari avansate si persistente au generat schimbari de atitudine in sensul aparitiei de tensiuni, amenintari, ura sociala si politica, manifestari de xenofobie, fals nationalist si patriotism manipulat – toate cu singur scop : stimularea sentimentelor anti-occidentale pentru destabilizarea societatilor din UE si NATO. Operatiunea este coordonata de structurile de intelligence ale Rusiei si Chinei. Moscova detine o armata de peste 3000 de trolli ce genereaza milioane de conturi false, atacuri cibernetice, tehnologii disruptive si infiltrare informatica. Se apreciaza ca nivelul de succes si penetrare al acestor operatiuni estice este in jur de 20% din societatile occidentale vizate, oameni care cred stirile false si reactioneaza in siajul anticipat de lansatorii razboiului hibrid.
Potrivit cercetătorilor, această operaţiune majoră de influenţare ar fi avut ca ţintă online 32 de instituţii media din 16 ţări, printre care Washington Post şi Fox News din SUA, Daily Mail, Daily Express şi The Times din Marea Britanie.
Aproximativ 250 de relatări au fost descoperite ca având opinii provocatoare pro-Kremlin sau anti-Occident în comentarii la subiecte relevante pentru Rusia, cum ar fi tensiunile din Crimeea, de la începutul cercetării, în aprilie.
Actuala campanie ar fi escaladat începând din 2018, însă cel mai recent a exploatat retragerea SUA şi a Marii Britanii din Afganistan.
“Acest raport evidenţiază ameninţarea la adresa democraţiei noastre din partea dezinformării pe internet susţinută de statul rus. Marea Britanie colaborează strâns cu aliaţii săi internaţionali pentru a contracara trolii Kremlinului care răspândesc minciuni”, a spus ministrul britanic de externe, Dominic Raab.
Comentariile trollilor proruşi sunt deseori postate rapid şi primesc un număr neobişnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opţiunile de ‘like’ şi ‘dislike’, conform programului Open Source Communications Analytics Research (OSCAR) de la Universitatea Cardiff, susţinut de Ministerul de Externe britanic.
Aceste reacţiile sunt apoi folosite în mod selectiv ca bază în relatări ale media din Rusia pentru a sugera că opinia publică occidentală aprobă politicile Kremlinului sau îşi exprimă nemulţumirea faţă de guvernele occidentale.
Deşi unele dintre comentarii ar putea proveni de la utilizatori occidentali, cercetătorii sunt de părere că există semnale în aceste date care indică un anume grad de inautenticitate în unele conturi, ceea ce sugerează că este vorba de un efort coordonat, scrie Agerpres.