Grecia, ca stat membru NATO, nu poate fi lasat sa esueze. Oricat de mari sunt costurile, oricate greseli au facut guvernantii de la Atena in ultimii 20 de ani (si au facut destule), Grecia trebuie ajutata sa depaseasca acest mare impas. Daca aceasta tara e lasata sa se prabuseasca sub greutatea marilor ei greseli si a coruptiei, Europa intreaga ar putea fi extrem de grav afectata. Iar din punct de vedere strategic si al securitatii, releventa acestui stat e dincolo de orice indoiala. Pentru a nu cadea in plasa murdara a Rusiei, Grecia trebuie ajutata.

Iata mesajul de ieri venit de la Washington :

In convorbiri telefonice separate, presedintele ‪Obama‬ a discutat situatia din ‪‎Grecia‬ cu prim-ministrul elen Alexis Tsipras si cancelarul german Angela Merkel. Presedintele a reiterat nevoia unui acord reciproc acceptabil si durabil, care sa permita Greciei sa reia reformele si sa revina la crestere economica.

 

11 COMMENTS

  • Serios? Si in ce sa constea acest ajutor? In sfaturi poate! Ca in afara de asta nu prea vad cum unii cu pensia minima de 130euro sa ajute pe unii cu pensia minima de 650 de euro bacsa 14 pensii pe an fata de aia care trebuie sa ii ajute dar cu doar 12 pensii pe an ca la ei doar 12 luni are anul. Grecii l-au facut de 14 luni. Poate ii ajutam sa faca anul de 24 de luni sa ia 24 de pensii si salarii.
   Dar stai ca uitasem ceva. Le-au sarit in ajutor patronii de IT din Romania care s-au oferit sa angajeze specialisti greci in IT care nu au de lucru in tara la ei. Stii care va fi urmarea? Nu vei vedea niciun grec sa accepte ofertele celor de la noi si asta din 2 motive: 1. Nu vor primi acelasi salariu cu ajutorul de somaj sau social de la ei platit din banii europenilor. 2. Trebuie sa si munceasca si asta e o jignire pentru ei. Munca e pentru fraieri. Ei se pricep doar la afaceri sau la stat degeaba. Ei nu pot fi decat patroni!

 1. Ar fi al 439-lea acord serios de relansare a economiei Greciei! Si va avea acelasi effect ca si celelalte 438 acorduri serioase care au “relansat” economia Greciei. Dar nu incearca mai bine Obama sa finanteze Grecia si sa acorde ei imprumuturile de care are nevoie ca sa fie sigur ca raman in NATO si daca e problema NATO de fapt? Nu de alta dar pentru zona euro au devenit un balast foarte mare si UE nu cred ca isi mai permite sa mearga la infinit cu alte sute de acorduri serioase de relansare a economiei Greciei ca asta nu tine doar de politicieni si la cum procedeaza grecii acum nu exista absolut nicio perspectiva de trecere la crestere economica ba dimpotriva doar de inglodare si mai mult in datorii. Dar stau linistiti ca mai suna tsipras la Obama sii ii spune ca daca nu sterg teroristii de europeni adtoriile lor vor trece alaturi de Putin si are grija Obama sa ii apere. Asta este singurul plan concret al lui Tsipras in afara de fituica aia scrisa de mana in noaptea petrecuta la hotel, amenintarea cu trecerea sub influenta rusilor. Au si politicienii greci partea lor de vina cum o parte de vina au si liderii europeni care au acceptat sa ii ajute exact pe acelasi motiv cum ca Grecia trebuie ajutata fiind un partener de importanta majora datorita pozitiei geo-strategice. Pe asta si mizeaza Tsipras cand nu vine cu absolut niciun fel de solutii concrete ci doar cu amenintari voalate ca daca nu accepta europenii sa munceasca mai departe si pentu greci ei trec de partea Rusiei. Sa preia Obama toate datoriile lor si sa ii ajute mai departe. Dar vai, pe ei nu ii intereseaza decat NATO nu si UE sau moneda Euro. Cu astea din contra, ar prefer sa dispara!

  • Subscriu .

   Grecii sa vina ei cu un plan CREDIBIL si sa-l propuna Europei !

   daca americanii au atat de mari interese geostrategice in Mediterana de ce nu ii imprumuta ei pe grecotei ?

 2. Era de asteptat ca “fratili” mai mare, “nenea” sa intinda o mana de ajutor grecilor. Am o simpatie pentru greci dar cred ca daca am fi fost in situatia lor, nu cred ca cineva ne scotea din hazna, oricat de “strategici” am fi. Totusi mi se pare normal ca orice tara membra UE sau OTAN sa-i fie intinsa o mana de ajutor, iar guvernantilor corupti si hoti tot “tatal si mama” noastra sa le ceara socoteala, nu sa bage cetatenii in criza economica.

 3. *Caracatiţa* americană s-a întins mai mult decît plapuma. Îşi bagă coada peste tot în orice ţară şi nu contează acţiunile bune sau distructive efectuate. Am citit nişte materiale de pe Aljazera-english în care spune clar verde-n faţă ce au făcut cît şi plaul de viitor. Nu m-ar mira să se repete ceea ce s-a întîmplat pe 11 septembrie că toţi se vor întoarce împotriva celor care au manipulat, chiar mai tîrziu. Efectul va fi înspăimîntător şi groaznic. Cît despre grecia: o mînă întinsă face mai mult rău decît manipularea!

 4. Articolul asta e la un MISTO TOTAL: pai Goldman Sachs si Fitch Rating au masluit datele pe Grecia si au invatat guvernul grecesc de la vremea aceea sa comita o frauda cu credite fictive din care s-au furat aproape toti banii iar apoi creditele au fost vandute europenilor lacomi si prosti 🙂

 5. SUA sunt constiente ca o pierderea influentei europene si americane in zona inseamna marirea influentei rusesti, chineze si, posibil, arabe. Prin urmare pe tabla de sah economica si militara este important ca Grecia sa ramana in U.E.

 6. Punctele tari: turism, clima, mancare buna si ieftina, zeci de insule, infrastructura, rebeli finaciar si politic, pozitie geostrategica, stiu sa dea emotii NATO. Puncte slabe: nu mai conteaza! De austeritate au scapat ca au votat, asa ca tot raul spere bine! Mergem in Grecia!

 7. Este clar si de inteles ca sunt multi care au niste interese in Grecia ,pai ca economice pai ca politice si asta este inca un motiv sa cred ca nu vor lasa GRecia in afara UE .mai zilele trecute sarise sa-i ajute si vecinii lor antici si de demult Turcia .

Leave a Reply