Colega mea Sabina Iosub a realizat un interviu in Jurnalul national cu Mugur Ciuvica despre cartea acestuia lansata recent, o radiografie completa si fara menajamente de regimului Basescu.

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/cum-a-fost-construit-un-sistem-de-forta-destinat-sa-controleze-societatea-romaneasca-mugur-ciuvica-despre-cartea-zece-ani-rai-691572.html

Victor Petrini, ultimul erou al lui Marin Preda, adună tot chinul unei vieți, al unei generații și al unei țări ca să scrie „Era Ticăloșilor”. La el m-a dus gândul citind „Zece ani răi” și vorbind despre carte cu Mugur Ciuvică. Lide­rul Grupului de Investigații Politice nu e nici Victor Petrini – slavă Domnului – și nici Marin Preda și nici nu și-a propus asta, dar cartea pe care o semnează se putea numi fără probleme „Era Ticălosului”. „Zece ani răi” sunt documentarul acela pe care-l așteptați și pe care nu l-ați primit până acum, ca să înțelegeți de ce la finalul lui 2014 erați mai obosiți că niciodată în viață. Citiți inter­viul și cartea, pentru că istoria uitată riscă să fie repetată.

Sabina Iosub: Ați scos o carte care se numește „Zece ani răi”. Răi pentru cine?

Mugur Ciuvică: Răi au fost pentru, n-aşspune chiar pentru toată lumea, dar pentru cei mai mulți cetățeni ai României. Au fost 10 ani de domnie a lui Traian Băsescu, au fost 10 ani de hoție – cu hoția eram obișnuiți și din anii precedenți -, dar au fost 10 ani de teroare, și cu teroarea ne cam dezobișnuiserăm după Revoluție. Ne-a obligat domnul Băsescu să ne reobișnuim cu frica, cu procesele aranjate, cu condamnările dictate, cu cătu­șele, cu ascultările de telefoane și cu urmăririle.

Sabina Iosub: Cartea dvs. începe cu o paralelă între felul în care erau tratați jurnaliștii în perioada lui Traian Băsescu și primii ani de comunism în care jurnaliștii compăreau în fața Tribunalului Poporului.

Mugur Ciuvică: M-a frapat asemănarea asta! Am mai scris despre ea pe site-ul nostru, asemănarea dintre tratamentul din cei 10 ani și cel pe care-l oferea puterea stalinistă adversarilor. Practic sistemul e la fel, procedura e la fel, și toate componentele, procesul în sine, propaganda, tot. În ’45 a fost un proces al jurnaliștilor. Și noi am prezentat în carte felul în care propaganda a salutat condamnarea jurnaliștilor. Ne-a frapat asemănarea și am prezentat aici destul de grăitor felul în care propaganda în anii aceștia a acompaniat măsurile de forță ale regimului împotriva jurnaliștilor de la Antena 3.

Prezentarea unei fâşii a băsismului autentic

Mugur Ciuvică: Am reușit, spunem noi, dar zic și cei care au citit cartea, am reușit să facem o prezentare a unei fâșii a băsis­mului. Am prezentat în această carte cum Traian Băsescu și-a construit cărămidă cu cărămidă, om cu om, instituție cu instituție, lege cu lege un sistem de forță destinat să controleze socie­tatea românească. Cronologic, în paralel, am prezentat relația dintre Dan Voiculescu și Traian Băsescu – aici am mers puţin înaintea celor 10 ani pentru că, am uitat și noi, în perioada 2003-2004, exact atunci când s-a realizat privatizarea ICA și s-a discutat și public despre asta, domnul Traian Băsescu nu era deloc oripilat de privatizarea respectivă, nu era deloc supărat sau adversar al domnului Dan Voiculescu, ci dimpotrivă era foarte prietenos, îi făcea curte domnului Voiculescu și Partidului Umanist – a fost practic perioada de vârf a Partidului Umanist –, iar domnul Băsescu s-a gândit că are nevoie de susținere politică și era foarte prietenos. Domnul Dan Voiculescu nu a fost foarte, foarte încântat de pupăturile domnului Băsescu, dar imediat după ce s-a făcut Guvernul, pe 6 ianuarie 2005, domnul Băsescu, fiind deja cu sacii în căruță, a dat un interviu la Adevărul, în care a vorbit despre „soluția imorală, PUR”. Din acel moment, Dan Voiculescu a fost 10 ani principalul adversar al lui Traian Băsescu. Dan Voiculescu de atunci a spus că omul este incurabil, irecuperabil…

Sabina Iosub: …că va arunca țara în aer…

Mugur Ciuvică: Exact! A spus atunci că România condusă de un astfel de președinte care dacă va ajunge să aibă și guvern, majoritate parla­mentară și va ajunge să controleze și instituțiile de forță, România va fi iadul pe pământ. A avut dreptate! Deci prezentăm și relația asta, lupta dintre Dan Voiculescu și Traian Băsescu, prezentăm și lupta lui Traian Băsescu cu Antena 3 – Traian Băsescu și-a găsit un adversar și în Antena 3 supărat fiind de pozițiile luate de acest post de televi­ziune – și ca urmare a acestor două lucruri, construirea sistemului de forță pe de o parte, lupta cu Dan Voicu­lescu și cu Antena 3 pe de altă parte, a ieșit și procesul. Întâi dosarul, redeschis în perioada în care Dan Voicu­lescu a condus Comisia de Suspendare a președintelui Băsescu, și a continuat în ritm alert procesul. decât mine, Traian Băsescu a fost tot timpul obsedat să înroleze presa, ca să nu aibă parte de critici, și a reușit ca 90 la sută din presă să o controleze, dar a fost și partea politică. Ăsta e un lucru mai puțin știut. Politic, Dan Voiculescu a fost singurul adversar constant timp de 10 ani al politicianului Traian Băsescu. L-a mai avut adversar pe Tăriceanu, dar o perioadă limitată, anii în care acesta a fost prim-ministru, l-a mai avut vreo doi ani pe Crin Antonescu, pe Victor Ponta, tot așa vreo doi ani, dar din prima zi de mandat și până-n ultima, principalul adversar politic al lui Traian Băsescu a fost Dan Voicu­lescu. Şi Dan Voiculescu a vorbit tot timpul critic despre fiecare acțiune politică, fiecare declarație, fiecare gest politic al lui Traian Băsescu. Iar asta cu siguranță l-a scos din minți şi i-a creat obsesia.

Obsesia Dan Voiculescu

Sabina Iosub
: Ați perceput acest dosar ca pe o răzbunare, punând datele cap la cap?

Mugur Ciuvică: Da, este o răzbunare, dar cred că e chiar ceva mai mult. Răzbunarea, până la urmă, poate să aibă și ceva uman în ea. În cazul ăsta, e o pedepsire! Domnul Traian Băsescu, în paranoia lui și cu puterea pe care și-a construit-o, a vrut efectiv să-l pedepsească pe Dan Voiculescu și pe Antena 3. A fost o pedeapsă. Știţi, genul de pedepse medievale, cam așa am văzut noi că s-au desfășurat lucrurile. Când era o răscoală, puternicul, prințul, baronul înăbușea răscoala și-l pedepsea exemplar pe cel care a condus-o. Ei, cam așa văd eu. A fost o pedeapsă care nu a avut nimic omenesc în ea. Nu e vorba atât de sentimente, cât despre dorința lui Traian Băsescu de a-și pedepsi adversarul.

Sabina Iosub: Numiți atitudinea lui Traian Băsescu față de Dan Voiculescu chiar așa: „Obsesia Voiculescu”

Mugur Ciuvică: Da, e o obsesie!

Sabina Iosub: De ce credeți? Oare pentru că Dan Voiculescu nu a vrut să-i supună televiziunile așa cum a cerut?

Mugur Ciuvică: Și asta, și știți mai bine.

Sabina Iosub
: Despre dosar spuneați la un moment că vi se pare – citez – „una dintre cele mai mari făcături”. Mai credeți asta?

Mugur Ciuvică: E cea mai mare făcătură! Bine, e cea mai mare și pentru că a fost un adevărat lot implicat. 12 cetățeni au fost condamnați și cei mai mulți au intrat la închisoare, pentru a reuși să-l bage la închisoare pe Dan Voiculescu. NU este nimic în dosarul respectiv! Nu este absolut nimic în el! Rechizitoriul este o compunere pe alocuri cretină, cu toată dragostea o spun, pe alocuri mizerabilă, dar este o compunere, iar probe nu există!

14 COMMENTS

 1. 10 ani poate de tortură prin lege. Nu mai spun de cei care i-au susţinut împotriva legii-lege neaplicată că nu răspund în faţa nimănui dacă nu respectă legea. legea trebuie obligatoriu respectată de omul de rînd şi hoţii sau ilegaliştii NU

 2. dacă am fi fost la fel de disperaţi ca şi cotoranţa macovei nu erau 10 ani. înseamnă că noi nu ne-am simţit niciodată atât de încolţiţi ca clanul băsescu!

 3. Abia acum începeţi să descoperiţi măgăriile din timpul lui A.Năstase. Dacă Gîdea sapă mai mult cu ancheta o să descoperiţi ceea ce nu-i convine lui Năstase A. în ce mizerii a trasat direcţia acestei ţări şi naţiuni. direcţie care i-au speriat pe afaceriştii străini cu care aveam legături de cel puţin 2000 de ani ca vechime-Năstase ştie! Personal am aflat abia in februarie anul acesta şi m-am îngrozit! Cît de nemernic poate fi un român doar pentru distrugerea unei ţări şi naţiuni în scopuri personale şi de grup psd-fost fsn, dar fără să fie tras la răspundere din cauza complicităţii cu cei înalţi! Cum a fost posibil ca datoria egiptului să intre în contul unui individ în loc să intre în bugetul ţării! posibil să fi împărţit între complici!

   • @paris:
    încă ştiu ce scriu şi spun(sursa corectă care a stat face-tu-face la acţiunile respective în anul 2000!), habar nu ai despre ceea ce scriu şi te bagi în seamă aiurea ca musca! Cît despre ceea ce s-a întîmplat după 90 vine timpul să comentez şi acele subiecte, personal nu am nicio reţinere să critic sau să laud ce este sau nu corect fără să ocolesc pe niciunii.

  • Mai punem si Tezaurul,datoria istorica germana,mostenirea Gojdu,platforma insula Serpilor data inapoi gata concesionata,caci alfel nu primeam nici atat.Din astea toate abia ce s-a recuperat mai nimic,in timp ce noi am platit mereu datoriile pana la ultimul dolar.Dar romanasii cei “inteligenti” nu cred in comploturi economice externe cu complicitatea unor praduitoare interne care s-au umplut de milioane.Ei cred in povesti cu Alba Ca Zapada care acum cica ar fi Iohannis care el este,in afara de profesor in smecherii infractionale cu case si retrocedari ,mai degraba, Lupul cel parsiv din Scufita Rosie(care scufita naiva s-ar potrivi cu Ponta la cate parsivenii si-a luat ala din partea mitocanului Iohannis, pana acum)

  • Parerea mea e sa am urmatoarea parere: in loc sa privim inapoi cu mandrie, privim inapoi cu manie. Daca in 89 aveam o revolutie de catifea iar reformele se faceau pas cu pas, nu aveam haosul de astazi. Si tot parerea mea e ca am urmatoarea parere: de la 90 cetire, toti, absolut toti ce s-au perindat prin guvernare, parlament, ministere si alte functii, sunt vinovati de ceea ce ni se intampla de ani si ani. Asa ca oricat de simpatic sau antipatic ar fi Nastase, nu este singurul si nici principalul vinovat. Si tot parerea mea care am urmatoarea parere, e ca vinovati suntem noi toti, pentru ca ne-am lasat divizati de asa zisa clasa politica si nu reactionam. Nu ne oprea si nu ne-ar opri nimeni daca ieseam sau iesim masiv si pasnic in strada.

 4. S-ar putea ca Ciuvica sa fi scris doar Primul Capitol pe care eu l-as numi “Tatuca Basescu”si tare cred ca va urma Capitolul Doi, “Tatuca Iohannis”.

 5. Exagerari…Dictatura nu a fost ca altfel nu ai cum sa injuri un Sef de Stat non stop si tu sa fi liber sa faci lucrul asta fara sa intampini nici o rezistenta sau apostrofare din partea nici unei institutii, iar hotie intr-adevar a fost: 7 ani s-au aflat la putere PNL cu PSD si au furat in draci, iar 4 ani a furat PDL. Cu Basescu au avut noroc foarte multi: televiziunile si acum fac rating pomenindu-l nonstop si vad ca si marii scriitori scot carti pe banda rulanta cu dictatorul, iar pesedeul culege rodul cresterii economice pe masurile si proiectele lui Boc. Deci un regim benefic pentru toata lumea , asta-i adevarul!

 6. Au fost 10 ani negri grei si urati de trista amintire si care sper sa nu mai avem ocazia sa se repete ,dar ma tem ca venind la putere PNL-ul sa nu cumva sa mai vedem din nou hrapanosenia pe care am vazut-o la Basescu ,nu de alta dar vad ca marea majoritate doar de la el provin .

Leave a Reply