Friday, January 3, 2025
4.4 C
Bucharest

SUA îşi dezvăluie noua strategie antirachetă. România, pe harta strategică

Seful Pentagonului impreuna cu presedintele SUA Donald Trump dezvăluie azi noua strategie în domeniul apărării antirachetă a Statelor Unite, menită să răspundă ameninţărilor pe care le reprezintă armamente noi ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord, relatează AFP. Din aceasta strategie face parte si sistemul Scutului NATO antiracheta amplasat in Romania, la Deveselu, finantat si operationalizat pe teritoriul tarii noastre de aliatii americani.

https://youtu.be/NnuqBbPoT7A

Potrivit unor fragmente din acest document de peste 80 de pagini, distribuit presei, Pentagonul detaliază noile proiecte pe care intenţionează să le dezvolte în vederea protejării Statelor Unite de noi rachete hipersonice dezvoltate de China şi Rusia.

Aceste rachete, care pot zbura cu o viteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, deci de patru ori viteza sunetului, şi care sunt manevrabile sunt aproape imposibil de interceptat după lansare.

Pentru a se apăra, Statele Unite vor să le poată urmări mai îndeaproape mişcările, cu ajutorul unor senzori speciali, modernizând echipamente deja desfăşurate  în spaţiu, se arată în document.

Pentagonul va lansa, de asemenea, un studiu cu privire la conceperea unui nou sistem de interceptare în spaţiu, cu ajutorul unei drone de un nou tip, care urmează să fie echipată cu rachete şi care ar sta pe orbită în permanenţă, cu scopul de a distruge o rachetă hipersonică ostilă în momentul atingerii apogeului în spaţiu.

Noua strategie de apărare vizează de asemenea rachete balistice dezvoltate de către două ţări care consideră Statele Unite drept cel mai dur inamic al lor, şi anume Iranul şi Coreea de Nord.

ECHIPAREA AVIOANELOR DE TIP F-35

Pentru a se apăra de rachetele lor, mai puţin sofisticate decât ale Rusiei şi Chinei, dar care ameninţă în mod direct aliaţii Statelor Unite – mai ales Europa şi Japonia -, Pentagonul urmează altă pistă de cercetare – distrugerea acestora încă de la lansare.

Sistemele antirachetă actuale se concentrează asupra distrugerii rachetelor în zbor. Vizându-le atunci când se află în faza de accelerare, Statele Unite ar consolida apărarea aliaţilor lor şi disuasiunea ţărilor vizate, se subliniază în document.

Una dintre pistele explorate ar fi echiparea cu un nou tip de rachetă a noului avion de vânătoare de tip F-35, un avion invizibil pe radar care ar distruge o rachetă nord-coreeană încă de la lansare, în cazul unui conflict cu regimul de la Phenian.

Pentagonul vrea, de asemenea, să dezvolte lasere care să echipeze drone şi care să permită distrugerea rachetelor balistice în faza de accelerare.

Statele Unite şi aliaţii lor dispun de alte sisteme de apărare antirachetă – precum sistemul Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie sau intermediară de acţiune în ultima lor fază, intrând în coliziune cu ele.

Washingtonul dispune de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD), cu 44 de interceptori, instalat la Fort Greely, la aproximativ 160 de kilometri de Fairbanks, în Alaska şi în baza Vandenberg a US Air Force, în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în lumea întreagă şi pe sateliţi, în vederea detectării tirurilor de rachetă inamice. Apoi o rachetă de interceptare distruge racheta-ţintă în spaţiu, prin forţa energiei sale cinetice.

Noua strategie de apărare antirachetă prevede creşterea numărului acestor interceptori la 64 până în 2023.


Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img