Preşedintele Barack Obama a promulgat o lege istorică care pune capăt colectării în masă a datelor telefonice de către Guvern şi inversează în mod semnificativ politica americană ce reglementa cel mai controversat program de supraveghere de după atentatele de la 11 septembrie, relatează AFP online.

Legea pune capăt capacităţii Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) de a colecta şi stoca metadate – numere de telefon, data şi ora convorbirii – a milioane de americani care nu au legătură cu terorismul.

Ea mută responsabilitatea stocării datelor la campaniile de telefonie, permiţând autorităţilor să acceseze aceste informaţii numai în baza unui mandat emis de către tribunalul antiterorist secret care identifică o anumită persoană sau un anumit grup de persoane ca suspecte de legături cu terorismul.

14 COMMENTS

 1. Totusi, rezultanta propagarii unor asemenea tematici bazate pe contestare a institutiilor, personajelor aflate in functii de conducere, a multora dintre noi care au alte opinii etc., la asta conduce in mod bizar in randul populatiei, adica la agresivitate generalizata, oamenii ajungand sa se conteste si sa se atace toti cu toti! Dupa revolutie societatea nu era asa, era mai optimista, mai relaxata, oamenii aveau mult mai mult spirit social! Eu ma refer mai mult la logica si mai putin la patima, sau cel putin asa obisnuiesc pentru ca asa am fost educat sa gandesc si sa abordez subiecte, evenimente sau tematici.

  P.S. Am fost la munte cu trenul in weekend. In tren era unu’, nea Ilie, lautar acordeonist care canta la pasageri si mai lua si el un ban. Am strans noi toti si iam dat vreo 50 de roni ca sa ne cante si noua, la o bascalie, la o de-asta, pentru ca baga f misto omu’, lautar de la mama lui din tiganie dreac. Moment in care au intervenit niste bulangii din astia, tineri corporatisti care erau ei cu gagicile, si s-au apucat sa faca scandal ca pe ei ii deranjeaza, ca ei nu vor sa asculte asa ceva ca este subcultura si ca sa le arate nea Ilie acordeonistul biletul la control. Ceea ce faceau ei, pe langa ca era anticultura, stiut fiind ca Paco de Lucia a afirmat ca, citez: “Tiganii sunt cei mai buni pentru ca asculta muzica de la nasterea lor”, in Romania fiind foarte multi care nu au ascultat muzica decat la aragaz sau la radioul din masina in aceasta viata, ceea ce faceau acei corporatisti era intoleranta si agresivitate, adica ataca oamenii aiurea, fiind intoleranti si foarte agresivi. I-am intrebat simplu daca ei stiu cate linii are portativul, dar nu s-a putut discuta cu ei pentru ca ei erau f mari corporatisti si asta este. Asa incat, eu om cu doua doctorate care lucrez intr-o universitate de stat, fiind cu prieteni dupa mine dintre care unul este un cantaret cunoscut lider al unei trupe romanesti de pe piata si care are si studiou de inregistrari, a trebuit sa asteptam sa coboare corporatistii neamului din tren, ca sa putem sa il lasam pe nea Ilie sa ne cante in continuare lautarie la o caterinca, fapt care s-a si intamplat pret de o ora pana cand a trebuit sa coboram si noi.
  Eu la toate astea ma refer. Toate cele bune!

 2. Off-topic:

  Totusi, rezultanta propagarii unor asemenea tematici bazate pe contestare a institutiilor, personajelor aflate in functii de conducere, a multora dintre noi care au alte opinii etc., la asta conduce in mod bizar in randul populatiei, adica la agresivitate generalizata, oamenii ajungand sa se conteste si sa se atace toti cu toti! Dupa revolutie societatea nu era asa, era mai optimista, mai relaxata, oamenii aveau mult mai mult spirit social! Eu ma refer mai mult la logica si mai putin la patima, sau cel putin asa obisnuiesc pentru ca asa am fost educat sa gandesc si sa abordez subiecte, evenimente sau tematici.

  P.S. Am fost la munte cu trenul in weekend. In tren era unu’, nea Ilie, lautar acordeonist care canta la pasageri si mai lua si el un ban. Am strans noi toti si i-am dat vreo 50 de roni ca sa ne cante si noua, la o bascalie, la o de-asta, pentru ca baga f misto omu’, lautar de la mama lui din tiganie dreac. Moment in care au intervenit niste bulangii din astia, tineri corporatisti care erau ei cu gagicile, si s-au apucat sa faca scandal ca pe ei ii deranjeaza, ca ei nu vor sa asculte asa ceva ca este subcultura si ca sa le arate nea Ilie acordeonistul biletul la control. Ceea ce faceau ei, pe langa ca era anticultura, stiut fiind ca Paco de Lucia a afirmat ca, citez: “Tiganii sunt cei mai buni pentru ca asculta muzica de la nasterea lor”, in Romania fiind foarte multi care nu au ascultat muzica decat la aragaz sau la radioul din masina in aceasta viata, ceea ce faceau acei corporatisti era intoleranta si agresivitate, adica ataca oamenii aiurea, fiind intoleranti si foarte agresivi. I-am intrebat simplu daca ei stiu cate linii are portativul, dar nu s-a putut discuta cu ei pentru ca ei erau f mari corporatisti si asta este. Asa incat, eu om cu doua doctorate care lucrez intr-o universitate de stat, fiind cu prieteni dupa mine dintre care unul este un cantaret cunoscut lider al unei trupe romanesti de pe piata si care are si studiou de inregistrari, a trebuit sa asteptam sa coboare corporatistii neamului din tren, ca sa putem sa il lasam pe nea Ilie sa ne cante in continuare lautarie la o caterinca, fapt care s-a si intamplat pret de o ora pana cand a trebuit sa coboram si noi.
  Eu la toate astea ma refer. Toate cele bune!

  P.P.S.: Am dublat comentariul pentru ca era un “i-am” gresit scris, din cauza corectorului gramatical de la windows pe care il am activat, scapandu-mi astfel aceasta eroare. Cu scuzele de rigoare!

 3. Se pare ca in toata aceasta perioada Basescu a fost protejat de imunitate pentru declaratiile politice. Insa in aproape toate faptele mentionate in acest articol vad doar o singura persoana politica implicata, Gabriela Firea.
  Al doilea lucru pe care l-am observat FAPTELE savarsite de Basescu nu au nici o legatura cu declaratiile politice. De aici putem trage o singura concluzie: presedintele a fost mai PRESUS de lege si constitutie indiferent de FAPTA si ILEGALITATEA pe care o comitea era protejat de o imunitate asemanatoare cu cea a parlamentarilor.

  https://www.youtube.com/watch?v=Kcahzujbqfo

 4. Atat in afara, cat si peste ocean, problema vrajelii cu legea Big Brother si cu interceptarile la liber e arhicunoscuta si a fost extrem de dezbatuta de ani de zile. Pe la noi a ajuns abia acum, pentru ca la noi se preda zi lumina politica damboviteana pe paina, la toate posturile tv de stiri. Normal.

  P.S. Cu precizarea ca pe la noi majoritatea sunt interesati de diversele lichele ale politicii dambovitene prezentate zi lumina pe la televiziunile de stiri, fac precizarea ca este pe net filmul documentar Citizenfour 2014, pentru cei interesati de povestea cu interceptarile si legea Big Brother. In film este prezentata in amanaunt aceasta aburitura.

  https://www.youtube.com/watch?v=IfaB7YBLzw0

 5. Li se aplică și utilizatorilor, nu doar providerilor. Și ne pot cotrobăi fizic prin computere. Desigur, ar trebui să ne doară-n cot, câtă vreme n-avem treabă cu hackerii și teroriștii. Dar în țara tuturor abuzurilor, statul mai obține o pârghie importantă prin care să tragă bani de pe contribuabil. Să vezi ce de formulare va trebui să mai completăm ca să fim în regulă la un eventual control. Și cam ce costuri va induce aplicarea. Ca și cum cele cerute de ANAF, ITM, Garda de Mediu, Pompieri, Primărie n-ar fi de ajuns! Și să vezi cum niciodată nu le vom avea completate corect. Ca să nu mai pun cazul în care cel care mă controlează îmi plantează oarece în computer, eu nefiind expert în domeniu, iar la următorul control, pac! Ce să vezi? Ce-avem noi aici?

  https://www.youtube.com/watch?v=_LWqJvKYvak

 6. Legea asta trebuia sa scoata pe strazi mai multi oameni decat taierea salariilor pentru ca ea taie in libertatea tuturor, calca in picioare demnitatea umana si drepturile omului. E primul pas, si inca unul mare, spre saltarea de pe strada, arestarea si incarcerarea oricui deranjeaza fara a mai fi nevoie de acordul unui judecator. Volga neagra se intoarce iar noi ne uitam ca curca-n lemne, apatici si indolenti.

  https://www.youtube.com/watch?v=r2G8omeboH8

 7. Gesturi de perfectă normalitate din partea S.U.A le observ când aceștia suferă de un val uriaș de rîcă sau neîncredere sau când trebuie să cheltuiască mai mult pe războaie serioase pe scală largă,skirmișuri între Patria Mumă și America.Deci imediat ne cam ia dracu pe toți

 8. Asta pe cand la noi legea “big brother” a generat un asemenea scandal incat presedintele, sever cu Parlamentul dar avand pozitia “ghiocel”in fata serviciilor, a chemat in regim de urgenta partidele la consultari. Degeaba ne ducem sa-i votam daca lor le tremura spinarea cand trebuie sa puna si problema drepturilor omului si a abuzurilor care in mod sigur sunt generate de o asemenea lege.

 9. Poate-mi explica si mie cineva care-i legatura intre NSA si manele ?
  E reclama mascata sau bascalie ieftina ?
  Nu sunt corporatist, asa ca pot asculta in liniste muzica lautareasca.

 10. Asta e la vedere, dar fără limită pe din dos.
  Dacă e aşa cum spun, pentru ce impune altor ţări aceste legi???

Leave a Reply