După mai multe ore de așteptare de la încheierea unor negocieri care păreau să ducă la o nouă amânare, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry au anunțat împreună, vineri noaptea, un acord între SUA și Rusia în privința Siriei, informează agențiile internaționale de presă.

Potrivit șefului diplomației americane, citat de Reuters, cele două puteri speră că planul agreat va aduce pacea în Siria și va reduce suferințele sirienilor. Kerry afirmă că SUA au făcut concesiuni ținând cont de posibilitatea ca Rusia să îl convingă pe președintele sirian Bashar al-Assad să se așeze la masa negocierilor de pace.

Aranjamentul convenit de reprezentanții Moscovei și ai Washingtonului ar putea rezista dacă atât guvernul de la Damasc, cât și opoziția își îndeplinesc obligațiile, a mai declarat secretarul de stat. În special, ar trebui ca forțele guvernamentale să nu mai desfășoare operațiuni militare aeriene în anumite zone controlate de opoziție. Încetarea utilizării butoaielor cu explozivi și a bombardamentelor oarbe ar putea modifica natura conflictului, susține Kerry.

Mai mult, dacă violențele scad în intensitate, Rusia și SUA ar putea colabora pentru a planifica lovituri militare strategice și precise împotriva grupării islamiste Frontul al-Nusra, pe care oficialul american a caracterizat-o drept “teroristă”.

Pentru moment, a anunțat John Kerry, Statele Unite și Rusia fac apel la toate părțile în conflict să se angajeze la o încetare a ostilităților începând de la apusul soarelui, în data de 12 septembrie. Astfel ar putea fi posibilă trimiterea de ajutoare umanitare în zone greu accesibile, inclusiv orașul Alep. În acest scop, toate forțele militare ar trebui să se retragă de pe un drum de acces către Alep. Apoi, în termen de șapte zile, Rusia și SUA vor stabili un centru pentru un grup comun de implementare, în vederea luptei împotriva grupărilor Stat Islamic și al-Nusra. Forțele de opoziție ar trebui să se distanțeze cât mai mult de aceste formațiuni extremiste.

Întreg acordul ruso-american rămâne însă doar o simplă ocazie, până la implementarea sa efectivă, a subliniat secretarul de stat american.

La rândul său, ministrul rus de externe, citat de AFP, a recunoscut că nu poate garanta succesul noului plan. Acesta ar permite “implementarea unei coordonări eficiente a luptei antiteroriste, în special la Alep, și ar permite susținerea armistițiului. Toate acestea creează condițiile pentru o revenire la procesul politic”, a spus Serghei Lavrov.

Șeful diplomației ruse a explicat că în cadrul centrului comun, menționat și de omologul său american, “militarii și reprezentanții serviciilor secrete ruse și americane se vor ocupa de chestiunile practice: diferențierea teroriștilor de opoziția moderată”.

“Ne vom pune de acord asupra loviturilor împotriva teroriștilor realizate de forțele aeriene ruse și americane. Am căzut de acord asupra zonelor unde aceste lovituri vor fi coordonate”, a mai spus Serghei Lavrov citat de Agerpres.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a salutat sâmbătă acordul privind criza din Siria, anunțat vineri noaptea de SUA și Rusia, și a cerut Națiunilor Unite să pregătească propuneri pentru tratative despre tranziția politică de la Damasc, transmite Reuters.

”Acordul este extrem de binevenit. Toate părțile beligerante, altele decât grupările desemnate drept organizații teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU, trebuie să asigure acum implementarea sa efectivă”, a menționat șefa diplomației europene, într-un comunicat de presă.

 

3 COMMENTS

  1. E bine ca cele doua mari puteri ale lumii, nu stiu daca este cea mai buna exprimare dupa ce am vazut la summit-ul G20 de la Hangzhou, s-au asezat sa discute porblema Siriei, oricum cele doua sunt protagonistele in zona siriana. Printre randuri transpare ideea fixa a SUA asupra debarcarii liderului Bashar al-Assad. Raman la parerea ca politica externa a SUA in afara de “datul cu pumnul” in dimplomatie, este o eroare capitala. Toata lumea vede ca “primavara araba” a fost un fiasco total care in continuare are repercursiuni negative asupra intregii lumi.

    • Si asta se intampla pentru ca rusii e de porc iar amerlocii sunt fruntile motatilor galbeni ca lamaia din fundurile curtilor de la tara. Adevar pe care pupin-limbistii mioritici cu CIA in sange nu pot sa-l priceapa.

  2. Deci SUA si Rusia vor culoar liber la Alep, si apoi sa lupte contra Al-Nusra. Cam ce credeti ca o sa faca ISIS si Al-Busra cat timp o sa se incerce armistitiul pt culoarul liber pt Alep? Pai orice ar face om cu scaun la cap cand vede ca doi se pun de acord sa-l toace: o sa atace convoaiele pt Alep sau Alep-ul. Fie revendicand, fue dandu-se una din partile colaboratoate la armistitiu. E o tactica veche de cand lumea…

Leave a Reply