Statele Unite ale Americii consideră că peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar trebui cel puţin demilitarizată, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra unor ţinte militare de pe acest teritoriu, a declarat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, transmite vineri Reuters.

Crimeea, care include portul Sevastopol unde este staţionată Flota Rusiei la Marea Neagră, este considerată de către diplomaţi occidentali şi ruşi drept principalul punct critic al războiului din Ucraina, notează Reuters.

”Nu contează ce decid ucrainenii în legătură cu Crimeea în ceea ce priveşte unde anume aleg să lupte etc, Ucraina nu va fi sigură decât dacă în Crimeea se va produce minimum, minimum o demilitarizare”, a declarat Nuland la Carnegie Endowment for International Peace, în Washington.

Întrebată despre pericolele escaladării războiului din Ucraina, Nuland a declarat că Rusia deţine o serie întreagă de instalaţii militare cruciale pentru conflict. ”Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru”, a insistat Nuland.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a reacţionat vineri la declaraţiile lui Nuland, apreciind că acestea dovedesc că SUA sunt implicate în conflict.

Separat, EFE a relatat că apărarea antiaeriană rusă a doborât vineri o dronă care ar fi fost utilizată de Ucraina pentru a ataca o uzină termoelectrică din oraşul portuar Sevastopol.

”Astăzi dis-de-dimineaţă, în zona centralei termoelectrice Balaklava, forţele apărării antiaeriene au doborât o dronă. Nu s-au înregistrat pagube la uzină, care funcţionează normal”, a scris pe Telegram guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev.

Din august 2022, autorităţile din Crimeea denunţă atacuri ucrainene cu drone asupra mai multor puncte din peninsulă, scrie Agerpres

2 COMMENTS

  1. Pare un subiect cam dubios. De ce? Ieri noapte, am vazut pe la 3,35 spre dimineata din intamplare, un boeing militar american survoland exact la jumatatea marii negre pe orizontala(mai multe raiduri de erau dungi rosii destule), pana aproape de sochi. Ulterior am vazut 2suhoy survoland in paralel, unul deasupra boing-ului si celalalt in partea de jos, ti-am trimis capturi pe facebook. Pare, ori ca ii provoaca pe rusnaci, ori controleaza din aer spatiul rusesc al marii pentru informare din teren si luat hotarari. Azi, in cele 2-3 serii cand am intrat pe flyradar, nu am vazut niciun raid militar in Romania, in schimb, am vazut sub crimeea suhoy-urile survoland, niciunul nu a aterizat in crimeea. Am vizionat o inregistrare pe youtube sub numele Ultimate Ukraina canal ukrainean militar, in care spunea ca rusnacii au distrus armamentul si tot ce aveau in front pentru ca nu se tinuse de cuvant capii militari rusi, ca au trecut de partea ukrainienilor. Nu stiu daca e asa, nu gasesc video sa il pun aici.

  2. Razvan Bondoc, sunt ore intregi de emisie in fiecare zi in care dezvaluim crimele odioase ale Rusiei. Te legi de o singura opinie, ignorand continutul 99%. E irational. Sanatate

Leave a Reply