Grupul spaniol Repsol va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, susţinând că încalcă legislaţia spaniolă şi a Uniunii Europene, transmite Reuters.

Repsol a estimat că taxa va reprezenta un cost de 450 milioane de euro (481,6 milioane de dolari) asupra activităţilor companiei din 2022.

“Repsol consideră că taxa nu este compatibilă cu Constituţia Spaniei şi legislaţia UE şi, prin urmare, va urma căile legale adecvate pentru anularea sa şi, după caz, rambursarea sumelor colectate”, a informat Repsol în declaraţia auditorului ataşată la rezultatele sale financiare din 2022.

Guvernul spaniol a aprobat impunerea unei taxe temporare pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi ale băncilor, prin care ar urma să obţină şapte miliarde de euro, pentru finanţarea măsurilor de atenuare a presiunilor asupra costului vieţii.

Anunţul Repsol vine după ce asociaţiile bancare spaniole au făcut recurs faţă de impunerea taxei la Înalta Curte din Spania.

Asociaţia companiilor petroliere spaniole (AOP) anunţase că nu intenţionează să conteste în justiţie noua taxă.

Firmele pot de asemenea face apel în mod individual împotriva autorităţilor fiscale pentru a cere rambursarea banilor, odată ce efectuează prima plată înainte de 20 februarie, scrie Agerpres.

Leave a Reply