Washingtonul este “îngrijorat” de degradarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Ungaria, a declarat vineri o reprezentantă a executivului american, care a acuzat Budapesta că optează pentru o abordare “polarizantă” şi “politizată” a relaţiilor bilaterale, transmite AFP.

“Este important” să redresăm situaţia,”suntem îngrijoraţi de situaţia actuală”, a declarat presei de la Budapesta directoarea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Samantha Power.

Ea este cel mai înalt oficial american care efectuează o vizită oficială la Budapesta de când preşedintele democrat Joe Biden a preluat mandatul în 2021. În timpul vizitei sale în capitala Ungariei, Samantha Power are în program întâlniri cu miniştri, jurnalişti şi lideri ai societăţii civile.

“Abordarea politizată a guvernului ungar faţă de relaţia noastră este polarizantă, sterilă şi se bazează pe minciuni flagrante care au fost dovedite în repetate rânduri”, a spus ea.

Declaraţiile sale vin la o săptămână după un schimb aprins de replici între ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, şi ambasadorul Statelor Unite la Budapesta. David Pressman denunţase poziţia ambiguă a Ungariei cu privire la invazia rusă în Ucraina, în contextul în care prim-ministrul naţionalist Viktor Orban a sprijinit Kievul mai mult verbal, continuând să menţină legături strânse în domeniul energetic cu Moscova.”Nu este treaba lui, nu este treaba lui să se amestece în treburile noastre interne”, a reacţionat ministrul, cerându-i lui David Pressman “mai mult respect”.

Numit ambasador la Budapesta în septembrie anul trecut, David Pressman, avocat specializat în drepturi fundamentale şi-a făcut remarcată sosirea în capitala ungară prin postarea unor fotografii alături de soţul său şi copiii lor pe reţelele de socializare. De atunci, el este atacat de presa pro-guvernamentală din Ungaria, ţară acuzată frecvent de încălcarea drepturilor minorităţilor LGBT+.

De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, relaţiile cu democraţii americani au fost mereu tensionate, premierul ungar fiind un susţinător fervent al fostului preşedinte republican Donald Trump, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply