Avioane de vânătoare ale NATO au participat la 570 de acţiuni de interceptare a unor zboruri militare ruse în spaţiul aerian internaţional în 2022, transmite joi DPA.

Numărul unor asemenea interceptări a fost anul trecut aproape dublu faţă de cel din 2021, a confirmat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei relatări a grupului media german Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Totuşi, surse NATO afirmă că respectiva creştere a fost nu doar urmarea unei activităţi mai intense a forţelor aeriene ruse, dar şi a unei prezenţe mai solide a NATO pe flancul estic după izbucnirea războiului din Ucraina.

Majoritatea misiunilor au avut loc deasupra Mării Baltice.

Un oficial NATO a declarat pentru RND că marea majoritate a interceptărilor au fost ”sigure şi profesioniste”.

În câteva ocazii, aviaţia militară rusă a desfăşurat manevre riscante în apropierea unor avioane de recunoaştere aliate, neînarmate, ce zburau în spaţiul aerian internaţional, a spus purtătorul de cuvânt al NATO.

Interceptările implică zboruri ale avioanelor de vânătoare ale NATO în timpul cărora ele verifică dacă un anumit avion reprezintă sau nu o ameninţare. Dacă este necesar, avionul respectiv poate fi oprit prin forţă, scrie Agerpres.

Leave a Reply