Suedia și Norvegia renunță la planurile privind societățile fără numerar din cauza temerilor că sistemele de plată complet digitale le-ar face vulnerabile la amenințările rusești la adresa securității.
Swish, un sistem de plăți mobile pe care șase bănci l-au lansat în 2012, este omniprezent în Suedia, de la tarabe la cafenele și magazine de îmbrăcăminte. Echivalentul norvegian, Vipps, care a fuzionat cu Danish MobilePay în 2022 pentru a forma Vipps MobilePay, este de asemenea foarte popular. Luna trecută, acesta a fost lansat și în Suedia.
Fostul viceguvernator al băncii centrale a Suediei a prezis în 2018 că Suedia va fi probabil fără numerar până în 2025, scrie The Guardian. Dar invazia Rusiei în Ucraina în 2022 și o creștere ulterioară a războiului hibrid transfrontalier și a atacurilor cibernetice atribuite grupurilor pro-ruse au determinat o regândire a situației privind banii.
Într-o broșură cu titlul „Dacă vine criza sau războiul”, care va fi trimisă în fiecare casă din Suedia luna viitoare, Ministerul Apărării îi sfătuiește pe oameni să folosească numerar în mod regulat și să aibă acces la alte forme de plată, cum ar fi cardurile bancare și serviciile de plată digitale. „Dacă puteți plăti în mai multe moduri diferite, vă consolidați gradul de pregătire”, spune acesta.
De asemenea, guvernul are în vedere o legislație care să protejeze posibilitatea de a plăti în numerar pentru anumite bunuri. Numerarul este mijloc legal de plată în Suedia, dar magazinele și restaurantele pot deveni efectiv fără numerar atâta timp cât afișează un anunț prin care își prezintă restricțiile privind metodele de plată.
Clienții norvegieni din comerțul cu amănuntul au avut întotdeauna dreptul de a plăti în numerar, însă acest drept nu a fost pus în aplicare, iar în ultimii ani un număr tot mai mare de comercianți cu amănuntul au trecut la plata fără numerar, excluzând aproximativ 600.000 de persoane care nu au acces la serviciile digitale. Guvernul a acționat în cursul verii, introducând o legislație în temeiul căreia comercianții cu amănuntul pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă plăți în numerar începând cu 1 octombrie, scrie protv.ro
Ministerul Justiției și Securității Publice a declarat că „recomandă tuturor să păstreze numerar la îndemână din cauza vulnerabilității soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice”. Acesta a declarat că guvernul a luat în serios pregătirea „având în vedere instabilitatea globală crescândă cu războaie, amenințări digitale și schimbări climatice. Ca urmare, s-au asigurat că dreptul de a plăti cu numerar este consolidat”.