Fostul director al SRI George Maior, în prezent ambadasor al României în SUA, a venit luni dimineaţă la comisia de anchetă a Parlamentului, pentru a da explicaţii cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, la intrare el refuzând să răspundă la întrebările presei pe acest subiect. În faţa comisiei a declarat că a fost la Oprea acasă în 2009 în cadrul unui eveniment privat şi că nu are să-şi reproşeze nimic.

Maior, despre prezenţa la Oprea în 2009: A fost un eveniment privat, fără aspecte ilegale. Nu am ce să-mi reproşez

Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un “eveniment privat” acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că “sfidează” comisia şi “nu are căderea” de a fi ambasador al României în SUA.

“În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare”, a afirmat Maior, întrebat dacă poate confirma prezenţa acasă la Gabriel Oprea în 2009.

Fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era “privat”.

“Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez”, a afirmat el.

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o “celuă de criză”, fostul şef SRI a negat: “Nu are dreptate”.

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod “exemplar” la alegerile din 2009.

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este “de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări”, în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

“Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei”, a spus el.

Pleşoianu a adăugat că Maior “nu are căderea să ocupe” funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

Întrebat dacă există o problemă de moralitate ca directorul SRI să meargă la evenimente private alături de politicieni chiar în seara alegerilor, George Maior a negat, spunând că este “contrar naturii umane” să nu participi la evenimente cât timp ocupi funcţii publice.

“Nu este nimic impropriu, fiind vorba de un eveniment privat. Asta este opinia mea. Nu erau asemenea evenimente dese, exact aşa cum bănuiesc că nu sunt dese nici la alţi reprezentanţi ai statului. Orice reprezentant al statului poate, cred eu, participa la un eveniment privat. Nu are nicio legătură calitatea mea de director SRI cu participarea la un eveniment privat. Ar fi însemnat ca timp de 9 ani să nu particip la absolut niciun fel de eveniment privat, ceea ce cumva e contrar naturii umane”, a explicat fostul director SRI.

Întrebat ulterior despre apariţia unor informaţii din căsuţa sa de mail, legat de hacker-ul Guccifer, George Maior a răspuns scurt: “Fake news”.

Iniţial, el fusese programat pentru data de 6 iunie, dar acesta a cerut o amânare în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat săptămâna trecută în vizită în Statele Unite.

La această oră, George Maior este audiat în comisie, unde a recunoscut că în seara scrutinului din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, însă pentru ”un eveniment privat”, scrie news.ro.

 

18 COMMENTS

 1. Normal ca n-are nici unul nu are ce sa-si reproseze, au ajuns in varful politicii romanesti, au facut ce-au vrut cu tara si cu cetatenii acesteia. Noi toti cetatenii tarii avem sa ne reprosam ca suntem contemporani cu acestia, care au dus tara in prapastie.

 2. Plesoianu este alt pupincursit de-a lui dragnea? Nu se justifica exacerbarea functiei cu exagerarile spuse catre Maior. Oamenii din functiile de conducere SRI, DNA, SIE , PM nu sunt obligati de lege sa stea intr-un bol de sticla ca sa nu mai aiba contacte sociale pe parcursul ocuparii functiei respective! sunt satul de inchizitia impusa de dragnea…a mai fost o inchizitie pe vremea lu ponta…scandal incontinuu cu acest pesede corupt

  • Intreb, unde scrie ca “Oamenii din functiile de conducere SRI, DNA, SIE , PM nu sunt obligati de lege sa stea intr-un bol de sticla ca sa nu mai aiba contacte sociale … ” insa un lucru este cert ca atat cat sunt in aceste inalte functii trebuie ca relatiile sociale ale acestora sa fie discrete si sa nu nasca suspiciuni de tot felul ?
   Cred ca avem de-a face cu un taliban.

  • Citeste legea 303/2004 si 304 /2004 si ai sa vezi la statul judecătorilor si procurorilor la interdicțiile care le sunt impuse la cobduita impusa ai sa vezi de ce prezenta lui kovesi alaturi de generali ai serviciilor si politicieni daca se confirma va duce la excluderea ei din magistratura.

 3. Am o nelămurire: conspirațiile, comploturile cu participare a unor șefi de instituții, sunt acțiuni private sau publice?

 4. Cu privire la magistrati nu aveti dreptate. Prin toata viata lor privata, nu doar profesionala sunt obligati de codul deontologic sa pastreze aparenta de impartialitate.Deci fara politicieni. Nici la intalniri private. Nu s-a luptat atata MM sa asigure independenta justitiei de politic?

 5. Asta sa i-o spuneti lui Mutu la Dinamo…adica in calitate de sef a unui servici erati taman atunci la chef can ardea tara de dorinta de schimbare?deci nu dupa alegeri taman atunci cu generali de izmene si Tata Puiu?Probabil ca nici de Coldea nu stiati fiind la chef ca tragea sforile in afaceri cu sarbu Ghita?bha ce ghinion…

 6. Hai cu”momeala” sondaje susustinerea pentru a cartinda la pulepreseprinscaunul tarii! Hai cu Dancu…spndajela(cloaca de amici la paharul cu pandaimos si intimidare pentru mentinerea ilegalitatilor)! Ia amintiti-va cine erau pe primul loc in sondajele lui Dancu! Erau impartitorii de “bucurie”: isarescu,base,kovesi,maior,parca fuse si coldea, toti buzunaracii care “sunt in spatele distrugerii si vanzarii Romaniei, cat si a cetatenilor ca persoana fizica (vezi traficul de persoane prin lege pentru munca si turism cu buzunarele si stomacul goale)! Imi cer scuze pentru duritate,dar e adevarul/ceea ce se intelege din tot ce se vede si spune live pe micile ecrane!

 7. Chiar il crede cineva pe Maior si ceilalti audiati ?! Toti au fost prezenti acolo pentru a-si asigura, negocia functiile. Iata cum aceste cozi de topor au facut posibila ramanerea pe capul romanilor, pentru inca 5 ani, a lui Basescu si a camarilei sale, dar cu complicitatea naivitatii multor romani.

 8. Declaratiile lui Maior ne pun pe ganduri. Atat membrii comisiei dar si noi suntem considerati niste prosti. Chiar daca Maior a repetat ca un papagal cuvintele “intalnire privata”, de ce evita sa precizeze numele persoanelor prezente(Kovesi, Coldea etc) ??? E clar, Comisia nu poate stabili cu exactitate nici daca toate persoanele mentionate de Andronic au fost prezente in acea noapte. Cei care au fost la comisie pana acum vor sa-l scoata mincinos pe Andronic privind prezenta celor doua “piese grele” : Kovesi-Coldea…..

 9. Maior a facut un tur de forța in materie de mărturie “ostilă” in sensul ca nu s-a sustras audierii, a mulțumit chiar pt “invitație”, a subliniat faptul ca va Răspunde “sincer”la orice întrebare după care s-a prevalat de “dreptul tăcerii” oriunde răspunsurile lui “sincere” ar fi putut “incrimina”SRI sau pe ceilalți participanți la evenimentul “privat” din casa lui Oprea. In plus, s-a credibilizat ca martor prin recunoașterea declarațiilor din 2015 cu privire la “acoperitii” din presa, pe care n-avea rost sa le nege după care si-a permis sa anunțe, cu un surâs benign, ca toata activitatea lui, ca sef de serviciu secret, e o carte “deschisă”, lucru ce se va dovedi cand va cere sa se desecretizeze scrisorile de “apreciere” primite de la omologii săi din structurile aliate, desigur, atat cat se pot desecretiza astfel de documente, ceea ce nu mai tine de voința lui! Asta zic si eu amenintare, nu poți sa i-o bagi pe gât in mod legal deși inseamna exact asta: daca ma mai pisați mult cu ancheta voastră de 2 lei, ii chem pe frății mei mai mari si mai tari si va dau aia ancheta de va suna apa in cap! Nici nu poți sa-i imputi ca “sfidează” comisia, Plesoianu s-a enervat degeaba, șulfă bătrână a serviciilor i-a tras peste ochi cu Big Brother fara sa clipească si, după părerea mea, n-a fost nici obraznic, cum obișnuia cand era in funcție, până n-a venit vorba de partidele de tenis unde golanul securist din el n-a mai rezistat si-a trântit mișto-ul cu “e interzis de lege, cumva?”, scăpare oarecum dreasa cu afirmația despre profesionalismul lui impecabil, recent dovedit si in Diplomație–o alta amenintare camuflată vizând gratiile lui Johannis, in care a intrat solid după ce i-a aranjat vizita la Trump.(citește: pupați-mă-n dos, l-am plantat pe neamt in grădina de trandafiri, cu toata prostia lui cu #rezist pe zăpada, sunt al mai mare diplomat in viața). Ca n-a scăpat-o pe Luluța cu fața curată, nu-i vina lui: proasta s-a compromis cu tâmpenia de declarație de la Ploiești? cum ca se află, pe trotuar in fata tribunalului, in “spatiul ei privat” (Doamne ferește de asociația directa dintre orice femeie si noțiunea de trotuar! darmite dintre femeia-procuror-sef anti-corupție si trotuarul/Prostituția juridică) si mai mult decat sa refuze s-o plaseze in sufrageria lui Oprea in numele aceluiași spațiu “privat”, apărat prin lege de “inchizitori”, n-avea ce sa miște in favoarea ei.
  Johannis e un prost daca crede ca Maior il va “ajuta” sa ia al doilea mandat fara sa aibă ceva avantaje din “ajutorul” respectiv–Maior e un securist adevărat, total lipsit de scrupule si interesat exclusiv de pielea lui, foarte bine antrenat pt munca de informații si foarte eficient in administrarea secretelor pe care le deține ; daca va vedea ca balanța înclina spre alt candidat, nu va ezita sa-l lase cu buza umflată. Si, in nici un caz, nu va ieși din scenă lălăind “noi suntem romani” ca “patriotul” Ghiță, nici chiraind pe la comisii precum omologul Comey, ca vai-vai, m-a trădat sefu’ statului! Un personaj foarte periculos, as zice, de genul lui Pacepa si-a altor grei din SEcuritatea lui Ceaușescu care l-au dat pe mâna plutonului de execuție. Morala pt Klaus Werner J. e următoarea: soarele si tenisul întăresc “trimisul”(diplomatul) , nu si pe partenerii lui ocazionali. Oricum, trist spectacol azi, la comisie.

 10. Maior confirma ca era in relatii ( f. ) private cu Oprea,Coldea,,K.In ce masura aceste relatii apropiate puteau influienta cercetarile penale in cazul Oprea,Ontanu ?In ce masura relatia privata cu politicienii putea influienta alegerile ?

Leave a Reply