Premierul Turciei a anunţat, marţi, că Guvernul său a trimis Statelor Unite solicitarea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul preşedintelui Erdogan, acuzat că ar avea legătură cu tentativa de lovitură de stat, potrivit Le Figaro online.

“Am trimis către Statele Unite patru dosare pentru a solicita extrădarea teroristului-şef”, a declarat Yildirim în faţa Parlamentului.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Statelor Unite, sâmbătă seară, să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen.

Liderul de la Ankara a argumentat că Turcia nu a respins niciodată vreo solicitare americană de extrădare a “teroriştilor”.

Un oficial turc a declarat atunci, sub protecţia anonimatului, că Ankara “pregăteşte o solicitare formală de extrădare a lui Fehtullah Gulen, oferind informaţii detaliate despre activităţile ilegale ale acestuia”.

Premierul turc, Binali Yildirim, a ameninţat sâmbătă dimineaţă că orice ţară care îi oferă protecţie lui Fethullah Gulen, principalul adversar al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi “în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite, unde locuieşte clericul musulman turc. “Fethullah Gulen este liderul unei organizaţii teroriste. Orice ţară care îl susţine nu este prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia”, a adăugat Yildirim.

În aprilie, preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertăţii presei în Turcia, atrăgând reacţia dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunţat declaraţii făcute “prin spatele” său care s-ar înscrie în eforturi de “divizare” a Turciei.

“Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra şi, dacă ar fi posibil, de a înghiţi Turcia. Cineva de sus îşi face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situaţia principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mişcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgraţie. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziţiei din Turcia, iar Erdogan probabil considera că rivalul său politic s-ar bucura de susţinerea Washingtonului, scrie Mediafax.

 

 

 

8 COMMENTS

 1. deci: 6.000 de arestari, mii de demiteri pt acusatii de participare la puci si serviciile secrete Turce n-au stiut nimic??? sau au stiut si au lasat sa se intample?:)
  Salut noul guvern pro ISIS de la Ankara!:))
  primul pas: extradarea lui Gulen! Sua il vor extrada, ca doar tocmai ce le-a aratat Erdogan ca le taie curentul la US Air Force cand vrea muschiul lui. ia sa vedem si daca nu cumva, “in valtoarea evenimentelor”, “s-a pierdut” si vreo arma nucleara Americana de la baza aia. sau ceva avioane. Ca un Elicopter deja e in Grecia. poate or fi ajuns si la ISIS cateva?!…
  Ce bine e sa ai presedinti de stat care pot face lovituri de stat acoperite si pe care sa-i platesti din petrol de contrabanda?!:)

  • iata ca Turcia lipseste de la conferinta anti ISIS. am avut dreptate in comment-ul de mai sus: o lovitura de stat reusita pt ISIS 😀

 2. Daca SUA va da curs cererilor de extradare a lui Fehtullah Gulen, inseamna ca unchiul Sam va gira terorismul de stat. O incercare grea apasa pe umerii SUA.

 3. Acelasi slogan tipic dictaturilor consacrate,esti inamicul măreţului conducator se cheama ca esti dusmanul ţării,esti teroristul care ameninta securitatea ei.Cine anume din lumea civilizata ar putea sta alaturi de un asemenea individ slinos ca Erdogan ?

 4. se pare ca mai nou, Turcia fce numai declaratii care sa vizeze negativ Statele unite. Ba ca ii ofera azil lui Gulen si ca orice tara care adaposteste teroristi este in razboi cu turcia, ba ca avioanele pucistilor au fost alimentate in zbor de avioane cisterna americane….
  eu cred ca o sa vina vremuri naspa: chiar daca asta este o intoxicare made in rusia, tot inseamna ca razboiul in zona a inceput deja…
  este o escaladare fara precedent a relatiilor intre Turcia si TOATE celelelate tari cu care interactiona.
  prevad o Turcie “dezamagita” de toti partenerii traditionale, intoarsa spre Iran. sau cu voia Dvs, ultimul pe lista, ISIS. au ma rog…Mossad)

 5. Cum ziceam si in alte comentarii pe acest subiect, in Turcia vor avea lor razbunari ca in evul mediu. Turcia isi pierde toata admiratia lumii civilizate de stat echilibrat, laic, concentrat pe dezvoltare etc. Milioanele de turisti care vizitau Turcia pentru ca era o destinatie sigura, placuta si rezonabila se vor imputina tot mai mult pentru nu se poate calatori in vacanta intr-o tara care iti provoaca teama si sila. Probabil ca si alte afaceri ale Turciei industriale vor avea mult de suferit.

 6. pe langa noul erdogan,putin e pistol cu apa.fata de ce se petrece in turcia in acest moment,in rusia e democratia-democratiilor.singurul domeniu in care putin este mai periculos este (inca) cel nuclear.dar nu se stie ce isi va dori sultanul in urmatorii ani.daca sua continua sa il pupe in fund face cea mai mare greseala.ce a facut putin in georgia,crimeea si donbass va fi nimic pe langa ce o sa faca erdogan in orientul mijlociu daca are sprijinul sua.

Leave a Reply