Cifrele sunt incredibile. Mafia retelelor de imigranti castiga sume enorme din exploatarea suferintei oamenilor. Acestia platesc sa scape de moarte, de razboi, de suferinta. Si banii alimenteaza buzunarele mafiotilor.
=====================
Reţelele de traficanţi de persoane în Europa au câştigat între 5 şi 6 miliarde de dolari de pe urma valului de migraţie de anul trecut, ceea ce face din această activitate una din cele mai profitabile de crimă organizată, relevă un raport comun al agenţiilor de poliţie Europol şi Interpol, preluat de Reuters şi EFE.
   În documentul publicat marţi, agenţiile subliniază că, în 2015, intrarea în Uniunea Europeană a 90% dintre migranţi şi refugiaţi a fost facilitată de reţele infracţionale cu structuri flexibile, situate de-a lungul rutelor de migraţie, iar procentul este probabil să fie chiar mai mare în acest an.
   Din cei în jur de 1 milion de migranţi intraţi în UE în 2015, majoritatea au plătit între 3.000 şi 6.000 de euro (3.400-6.800 de dolari), rezultând pentru reţelele de trafic un profit estimat la 5-6 miliarde de dolari, afirmă raportul.
   Pentru a spăla bani sau a-i introduce în economia legală, curierii transportă sume mari în numerar peste graniţe, iar traficanţii recurg la firme de închirieri de maşini, magazine alimentare, restaurante sau companii de transport.
   Conform raportului, principalii organizatori au provenit din aceleaşi ţări ca şi migranţii, însă adesea deţineau permise de rezidenţă sau paşapoarte europene.
   ‘Structura de bază a reţelelor de trafic de migranţi include lideri care coordonează activităţi de-a lungul unei rute date, organizatori care gestionează activităţile la nivel local prin contacte personale şi intermediari care îi ajută pe organizatori şi în activităţile de recrutare’, se arată în raport, care aminteşte şi practica unor funcţionari corupţi de a permite, în schimbul unor sume de bani, trecerea vehiculelor la frontiere sau de a elibera ambarcaţiuni cu migranţi.
   În jur de 250 de ‘hotspoturi’ de trafic – adesea gări, aeroporturi sau autogări -, 170 în interiorul şi 80 în afara UE, au fost identificate.
   Autorii raportului nu au găsit dovezi despre dispute între grupările infracţionale, însă reţelele mai mari le-au preluat treptat pe cele mai mici.
   În 2015, marea majoritate a migranţilor au întreprins traversări periculoase ale Mediteranei dinspre Turcia sau Libia, continuându-şi apoi călătoria cu trenul. În jur de 800.000 se află încă în Libia aşteptând să plece spre Europa, menţionează raportul, care avertizează că intensificarea controalelor la frontiere este probabil să crească atractivitatea călătoriilor aeriene, cu documente false închiriate migranţilor şi apoi restituite intermediarilor.
   Rutele de trafic de migranţi ar putea fi folosite şi pentru contrabanda cu droguri sau arme şi există îngrijorări tot mai mari că la ele ar putea recurge şi luptători străini radicalizaţi pentru a intra pe teritoriul UE. Raportul menţionează însă că nu există deocamdată date concrete care să sugereze că grupări militante au apelat în mod constant sau au cooperat cu reţele de crimă organizată.
================
Un fost director al agenției britanice de informații MI6, Richard Dearlove, a avertizat în legătură cu o “revoltă populistă” în cazul în care liderii nu vor putea demonstra că dețin controlul asupra crizei migranților din Europa, relatează marți Financial Times.
Richard Dearlove, care a condus MI6 în perioada 1999-2004, a avertizat că numărul migranților care sosesc în Europa ar putea fi de ordinul milioanelor și și-a exprimat nemulțumirea față de eliminarea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE.

“Dacă țările europene nu poate acționa împreună pentru a convinge o majoritate semnificativă a cetățenilor lor că se poate obține controlul asupra crizei migranților, atunci UE se va afla la mila unei ‘revolte populiste’, care deja dă semne”, a adăugat el.

Declarațiile controversate — făcute luni la BBC — survin într-un climat politic extrem de agitat cu doar cinci săptămâni înainte de referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE. Richard Dearlove a declarat de asemenea că dezbaterea Brexit este “o primă aruncare a zarului într-un joc geopolitic mai amplu”.

Totodată, fostul șef al MI6 a estimat că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, stabilită în cadrul unui acord încheiat între Ankara și UE, este o chestiune “perversă, cum ar fi depozitarea de benzină lângă focul pe care noi încercăm să-l stingem”.

În cadrul planurilor anunțate de Comisia Europeană pentru revizuirea normelor intens criticate cu privire la solicitanții de azil, majoritatea țărilor din UE vor trebui să participe la un nou sistem de cote care le-ar obliga să accepte migranți în cazul în care un stat din ‘prima linie’ este copleșit de criza refugiaților, precum Italia și Grecia. Statele membre care nu acceptă acest mecanism ar putea fi obligate să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Leave a Reply