Surpriza totala : la putin timp dupa o vizita importanta in SUA, directorul celui mai important serviciu secret romanesc merge la Belgrad. Intr-o Serbie aflata sub influenta masiva a Rusiei, dar cu unele tendinte clare de a deschide cooperari majore cu UE, descinderea lui Hellvig la Belgrad are conotatii regionale semnificative. Fara sa punem in paranteze subiectul Sebastian Ghita (fost aliat major al generalului Coldea), relevanta vizitei directorului SRI in Serbia are conotatii infinit mai ample decat subiectul amintit. Marile jocuri din Peninsula Balcanica, relatia dintre aliatii europeni si SUA, infiltrarile masive ale Moscovei, dezechilibrele ce pot afecta solidaritatea occidentala – toate sunt provocari majore pentru stabilitatea si securitatea regiunii noastra. In care Romania e stat UE si NATO, Serbia nici una, nici alta. Nu incape nici o indoiala ca Hellvig este emisarul ce aduce informatii grele Serbiei. Primirea sa chiar de catre presedintele statului vecin e una din confirmari. Urmeaza si altele, cat de curand…

Iata stirea de pe site-ul administratiei prezidentiale a Serbiei :

Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, l-a primit astăzi pe directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig. Cu această ocazie, a salutat colaborarea dintre cele două servicii de informații, reflectată în schimbul de informații și lupta unitară împotriva terorismului, criminalității organizate și a altor riscuri actuale în domeniul securității. Președintele Aleksandar Vucic a subliniat necesitatea consolidării colaborării prin intermediul schimbului de experiență în lupta împotriva criminalității cibernetice și a altor riscuri la adresa securității tehnologiei informației. Potrivit comunicatului de presă dat de Administrația Prezidențială a Republicii Serbia, președintele Aleksandar Vucic a subliniat contribuția serviciilor de securitate din Serbia și România în menținerea păcii și stabilității în regiune.

Imagine exclusiva de la intalnirea Hellvig – Vucic

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3173919/jacanje-saradnje-bezbednostnih-sluzbi-srbije-i-rumunije.html

 

9 COMMENTS

  1. sunt curios daca o avea legatura cu Kosovo. Dar ma indoiesc ca vom afla in urmatorii zece ani detaliile discutilor, eventual sa vedem efectele daca acestea exista.

  2. Wow! Trimisul special de Trump a dat cartile pe fata si a vorbit de intentiile lui, LEGEA CU OFFSHORURILE! Ba tati,am svros de viitorul romanicai “paradis fiscal” cu cel putin 6 luni de zile in urma si abia acum se dau cartile pe fata?! Ioiiii! Pleaca un “beznetic” bine altul mai romanit si “parsiv”#

  3. Surpriza surprizelor: Decizia CCR, care îl obligă pe şeful statului să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, conţine o eroare materială. E ceea ce spune un profesor de la Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti, care atrage atenţia asupra faptului că CCR nu-i poate spune preşedintelui şi ce trebuie să facă în privinţa revocării procurorului-şef al DNA. Profesorul universitar Marieta Avram ne îndeamnă să ne uităm mai atent la sintagma “general obligatorie”. Mai spune că judecătorii CCR trebuie să se autosesizeze şi să remedieze eroarea, pentru că esta una ilegală….. Judecătorul Marieta Avram atrage atenţia asupra faptului că singurul text care se referă la faptul că deciziile Curţii Constituţionale sunt general oblogatorii este alin. 4 al art. 147 şi acesta are în vedere, în tot cuprinsul lui, numai deciziile prin care Curtea Constituţională se pronunţă asupra neconstituţionalităţii unor acte normative. Prin urmare, numai aceste decizii, potrivit Constituţiei, sunt “general obligatorii”, iar nu toate deciziile sau actele pe care Curtea Constituţională le dă în exercitarea atribuţiilor pe care art. 146 din Constituţie i le conferă, care sunt mult mai multe, aşa cum este şi atribuţia de la lit. e în sensul soluţionării conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţi publice.

  4. cred ca EH si-a asumat un rol important in regiune, recunoscut si de americani. nu cred ca e intamplatoare niciuna din cele doua intalniri.
    pare interesat de cooperarea internationala si mai putin de balacareala asta din politica.

  5. Credeam in prostia mea ca asta este problema de sie . Dar cine stie, cu protocoalele aste putem auzi ca maine ii tine locul lui vasilica cat se balaceste la mare. Poate era mai bine sa mearga in tabara de vara psd la mare sa-l traga de tricou pe mustafa si sa-i sopteasca : mai livica de la belina la videle este groasa rau a plouat de a rupt si au ramas sustinatorii mitingisti fara tricouri ,recolte si case. Nu ii vad bine pe repetentii astia . Se balacesc la mare cu tineretul, citesc la bricheta propunerile lui Iohannis si se tin de harjoneli in timp ce in Romania se petrec drame iar oamenii saraci sunt ingenunchiati de nepasarea lor. Doamna mediu si oierul daea ce faceti bre? O sa va laudati cu irigatiile lui Dumnezeu. Poate lasati distractia sacosele si iesiti la sapat santuri si ridicat diguri..

  6. Numarul 1 din sri face miscari interesante, de la Washington la Belgrad. E o confirmare a rolului important jucat de Hellvig in contextul regional de securitate? Dupa vizita lui Mitchell la Bucuresti, seful sri este ambasadorul trimis pentru a innoda complicatele ite din zona.

  7. O intalnire interesanta..De ce cu Hellvig si nu cu altii? Care este de fapt rolul sri in situatia actuala complicata din Balcani? Era nevoie de un director vizibil mai occidental decat predecesorii pentru asta? De ce incredere beneficiaza Hellvig ca sa faca asta?

  8. Are Hellvig un rol marcant in relatiile strategice ale Romaniei? Se vede din asta ca si sri este, in pofida atacurilor, o institutie de incredere pentru parteneri?

  9. Surpriza si nu prea. Era de asteptat ca dupa atitudinea curajoasa a lui Hellvig (desecretizare protocoale, reforma serviciu, trecut in rezerva generali) sa se confirme rolul sau important in ecuatia actuala de securitate a romaniei, inclusiv in plan regional. Iar vizita la Belgrad cred ca are legatura cu cineva de acolo..poate o rezolva si pe asta….

Leave a Reply