Home Articole Surpriza uriasa in economia Romaniei. Date de ultima ora

Surpriza uriasa in economia Romaniei. Date de ultima ora

7014
9

Pe fondul unor scandaluri nesfarsite in viata politica, economia continua sa furnizeze surprize imense. Rupta parca de realitatile politice, economia creste fulminant, stimulata de performanta firmelor private straine si romanesti, pe care destui politicieni se inghesuie sa le injure in mod populist si irational. Statistica de ultima ora a INS determina jurnalistii de la zf.ro sa puna un titlu spectaculos :

http://www.zf.ro/companii/crestere-economica-exceptionala-in-t3-romania-bate-china-avansul-pib-accelereaza-la-8-8-in-t3-pe-primele-noua-luni-cresterea-economica-este-de-7-16818319

Produsul Intern Brut a crescut în T3 cu 2,6% faţă de T2, pe date ajustate sezonier, iar raportat la perioada similară de anul trecut avansul a fost de 8,6% şi de 8,8% pe serie brută, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Aceasta este cea mai mare creştere economică trimestru la trimestru din 2008 încoace.

La nouă luni, PIB a crescut cu 7% pe serie brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.

Astfel, potrivit INS, raportat la perioada similară din 2016, în T1 2017 creşterea PIB, ajustată sezonier, a fost de 5,8%, în T2 de 6,1%, iar în T3 de 8,6%.

Faţă de cele trei luni precedente, în primele două trimestre ale anului creşterea PIB a fost de câte 2%, ajustată sezonier, iar în T3 avansul a accelerat la 2,6%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2017, publicată în 10 octombrie 2017, astfel : rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 101,8% la 102,0%; rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul I 2017, au fost revizuite de la 101,7% la 102,0%.

Pe de alta parte, cele mai importante firme private cer premierului Mihai Tudose sa renunte la limbajul populist impotriva celor care contribuie cel mai mult la bugetul de stat:

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care reuneşte 2.000 de companii, atât ro­mâneşti, cât şi străine, cu 600.000 de salariaţi şi cu afaceri de 50 de miliarde de euro pe an, a luat o poziţie fără precedent la adresa pre­mierului Mihai Tudose, care de când a preluat Palatul Victoria şi-a stabilit ca ţintă în discurs multinaţionalele şi băncile pe care le acuză că nu raportează profit, fie că externalizează câştigurile în dauna României, a bugetului de stat şi nu în ultimul rând a românilor ca beneficiari a ceea ce ar trebuit să facă şi să ofere statul.

„Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care gene­rează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti.

Negreşit şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile.

Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este CORECT şi este cel care produce bunăstare în România. Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaţionale), băncile şi sute de mii de antreprenori români îşi respectă angajaţii şi legile ţării.

Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiţi profesorii şi doctorii, magis­tra­ţii şi judecătorii, din care sunt construite şcolile şi spitalele. Banii care susţin administraţia publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii şi toţi aceşti antre­prenori trebuie RESPECTAŢI“, a spus du­minică Coaliţia pentru Dezvoltarea României într-o declaraţie publică.

 

9 COMMENTS

 1. Este cea mai mare creştere economică trimestru la trimestru din 2008 încoace. Diferenta majora e ca acum deficitul bugetar este de maximum 3% fata de aproape dublu in 2008. Sa nu mai zic de 2009…
  Deci, aceasta crestere e cam de 2 ori mai sanatoasa decat cea din 2008.

  PSD guverneaza bine. Nu mai e indoiala. De s-ar construi si autostrazile, caile ferate si spitalele de care avem atata nevoie…

   • Acum e cam jumatate (ca intensitate) din prostia de boom imobiliar si credite doar cu buletinul ce au dominat 2007,2008,2009. Inca e un pic prea mult. Dar numai un pic.
    Investitiile publice sunt la pamant, dar nu din lipsa banilor ! Foarte important asta ! Daca s-ar fi facut si investitii publice majore, cred ca eram pe o crestere cu 2 cifre.

    • Credite doar cu buletinu se dau si acuma, credema.

     Datoria publica in 2007 a fost 12.7% din PIB, in 2008 a fost 13.2 si a inceput distractia apoi in 2014 a fost 39.4% din PIB iar in 2016 a fost 37.6 deci cam mare diferenta fata de 2007-2008 daca acuma cadem in cap o sa ne fie al naibi de rau noroc ca ne tine in frau acel deficit impus de 3%.

  • Fără autostrăzi, fără nici un spital in plus, fără o școală in plus, in schimb scumpirea produselor alimentare, a serviciilor, a combustbililor, a taxelor, a valutei deci sărăcirea populației! Plus confirmarea ca Dragnea este șeful mafiei statului paralel al infractorilor și hoților din România!

 2. Nemaiavand investitii decat cele la limita de urgenta banii merg in consum drept consecinta cifrele pe plus apar imediat.Masa monetara uriasa destinata consumului rezulta cifre si ele mari la indicatori….Indicatorii astia arata cat bagam la stomac,cat ne plimbam in vacante,ce ne-am mai cumparat prin casa(TV OLED,SMART-uri,Laptop-uri,redecorari…majoritatea din import) o masinuta noua samd Deci o viata ca afara doar ca nu prea muncim,nu investim acolo unde trebuie,nu investim mai nimic…Sectorul privat aduce putinul plus rezultat din munca adica in IT,alimentatie publica,agricultura,transporturi,turism…Sectorul de Stat consuma ca are de unde,ca le da partidul.Deocamdata.

 3. Numai PSD putea intr-un an in care creste economia cu 9 miliarde de euro sa se imprumute de 14 miliarde !

Leave a Reply