Potrivit site-ului Lumea justitiei, se extinde revolta magistratilor impotriva propunerilor de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor facute de Comisia nr. 1 CSM – Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar. Dupa cum se stie, duminica 26 iulie 2015, 168 de magistrati au trimis un memoriu de protest catre CSM. A doua zi, luni 27 iulie 2015, numarul semnatarilor a ajuns la 405. Lista a continuat sa se mareasca.

Astfel, marti 28 iulie 2015, numarul judecatorilor si procurorilor care semnasera memoriul de protest ajunsese la peste 500. Mai exact, 505 magistrati si-au exprimat nemultumirea si dezacordul cu privire la propunerile de modificare a Legii 303/2004. Printre ei se regasesc nume cunoscute din magistratura, precum cele al judecatoarei Dana Titian, consiliera sefei DNA Laura Codruta Kovesi, sau al judecatoarei Dana Girbovan, membra a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Dupa cum se stie, printre propunerile formulate de Comisia nr. 1 CSM se numara si cea potrivit careia avocatii cu o vechime in profesie de 18 ani pot fi numiti, fara concurs, in functii de judecator de judecatorie sau procuror la parchet de judecatorie.

De asemenea, la fel se va intampla si in cazul magistratilor asistenti la ICCJ cu vechime de 18 ani, care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

O alta propunere prevede ca persoanele care au ocupat minim 10 ani functia de judecator sau procuror, dar care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, vor putea fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante si parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.

Nu in ultimul rand, conform acelorasi propuneri durata mandatelor de conducere din instante si parchete, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, va creste de la 3 ani la 4 ani.

8 COMMENTS

 1. Promovand intrarea pe un post fara concurs, chiar daca ai vechime, deschidem usa favorizarii unor persoane. Si inca ceva : nu inteleg de ce nu sunt promovati tinerii…

 2. Este firesc sa accepte Avocatii direct..Si asa cunosc mizeriile sistemului si sunt colegi de cardasie cu magistratii tot mai corupti….
  Apoi nimeni nu isi pune problema vulnerabilitatii deciziilor in fata fostilor colegi cu care au facut blaturi..
  Problema nu este cine si cum va patrunde la cald si bine ci se va decide ca acesti Dumnezei ai deciziilor sa si raspunda pentru Rea credinta si grava neglijenta?
  Ce relevanta mai are cine te judeca daca pana in prevent din vasta experienta am constatat ca mori cu dreptatea in mana si justitia umbla cu capul spart.

 3. In opinia mea, are loc urmatorul fenomen: sistemul securist din justitie, din care face parte si CSM, este nemultumit ca dosarele de politie politica pe care le initiaza, este posibil sa ajunga la instante independente, care sa nu dea solutiile dorite de el. Prin aceasta modificare a legii 303 dorindu-se reactivarea mai multor judecatori care sa raspunda la ordine. Pe de alta parte, alegerile pentru CSM se apropie, si au nevoie de mai multi votanti credinciosi.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2014/12/18/unde-sunt-sfatuitorii/

 4. Ha ha ha! Dem Rădulescu avea o replică:”ce te recomandă?”
  Spun eu după cum se procedează în anii democraţiei prost implementate: ISTORIA(trecutul) TE RECOMANDĂ, VIITORUL ÎŢI APARŢINE! luaţii la rînd pe toţi politicieni sau numiţi şi veţi constata că istora trecutului lor personal i-a recomandat pentru viitorul ce le aparţine! Şi ce istorie a trecutului lor personal iese la iveală încît îţi dai seama de viitorul ce le va aparţine lor!(unu-i mai negru ca altul-trecut).
  Cu asemenea indivizi glorioşi de trecut avem un viitor pe măsura limitaţilor!

 5. Daca se introduce raspunderea in caz de gresesc ( “malpraxis” ), pe urma poate sa-l numeasca si pe …Costel Busuioc !!!

 6. PRORESTUL MAGISTRATILOR ONESTI ”NU’ va fi luat in cosideratie asa cum a fost si cu REFERENDUML din 2012 CARE, A FOST CALCAT IN PICIOARE SI VOTURILE NOASTE ARUNCATE LA COSUL DE GUNOI IAR 7.400.000 DE VOTURI A UNOR ROMANI DE BUNACREDINTA AM FOST NUMAI UMILITI BADJOCORITI DE ”TRINOM ” IAR MONSTRU DE BASESCU INCA VORBITOR ZI DE ZI STA =INTR-O CASA=RENOVATA DE NOI CITA AMARACIUNE
  Modificarile legii 303/2004 vor fi FACUTE NUMAI IN INTRESUL =TRINOMUL= CREAT DE MONSTRUL DEMIS EXACT CA ACUM 3 ANI =DA =SI-A ATINS SCOPUL IAR, EL SI GOLANII LUI VOR FI PROTEJATI FARA PROBLEME ”CA SA FIE BINE== ca== SA NU FIE RAU”
  IN NUMELE INDEPENDENTEI JUSTITIEI ”numele stipulate de dvs. sunt concludente vor fi reincadrati turnatorii cu schelete in dulap care vor fi usor de manevrat exact ca ”parchetarul” =eva=” acesti delatori ( o spun cu toata responsabilitea fara nici o tama nu imi este frica de ei pentru ca nu an schelete in dulap ) acesti indivizi nu pun intrebari executa fara scrupule pe oricine nu are imporanta ca sunt fosti colegi de facultate(vezi cazul BARSAN), politicieni sau oameni simpli nu au mama nu au tata,nu au pic de profesionalism, vind si cumpara tot distrug vieti fara sa aibe remuscari sau DUMNEZEU
  D-le Radu Tudor, in materialul dvs. exista o erare materiala numele doamei care probabil doreste sa redevina in nou ca magistratrat??? doamna nu se numeste Dana Gherbovan se numeste ==CLAUDIA SILINESCU GHERBOVAN == poate D-na Oana Stancu are deja in arhiva dumnaei niste invesigatii(referitoare la aceasta persoana Claudia Gerbovan)
  D-na Oana Stanca este o profesionista face analize mult mai bine documentate decit 10 procurori pusi in fata unei singure spete poate va va da mai multe detalii referitoare la acest nume vehiculat ca fiind un posibil viitor magistrat cred ca celailati magistati onesti au deja frisoane explicabile in cazul in care astfel de personaje vor infesta din nou Corpul Magistatilor
  Sunt sigura ca atit D-ul Razvan Savaliuc ci si D-na Adina Anghelescu-Stancu o cunosc fff bine pe”doamna” si activitatea ei prodigioasa stiu cine este d-nei Caudia Silinescu Gherbovan ???
  Motivul pentru care ADEVARATII MAGISTRATI AU FACUT MEMORANDUMUL IN CARE SOLICITAU CA LEGEA 303/2004 SA NU FIE SCHIMBATA ESTE CLAR NU MAI DORESC TURNATORI NU MAI DORESC OBEDIENTI DORESC SA FIE LIBERI SI CU ADEVARAT INABOVIBILI DAR, NU AU NICI O SANSA PINA CIND ACESTI INDIVIZI CARE CONDUC ASAZISA JUSTITIE INDEPENDENTA NU VOR FI SCHIMATI ASA CUM SOLICITA DOMNUL RAZVAN SAVALIUC LA FIECARE APARITIE LA EMISIUNILE TV CARE AU CA TEMA PRIMENIREA JUSTITIEI ISI MANIFESTA VEHEMENT DEZAPROBAREA FATA DE ACTIUNILE INSTITUTIILOR DE FORTA CARE PRACTIC IN ACEST MOMENT CONDUC ROMANIA
  DIN PACATE PENTRU NOI CONSIDEATI ”MAHALAUA INEPTA” VOM AVEA ACELASI SPECTACOL JALNIC ATIT IN FATA ”DNA” CIT SI IN SALILE DE JUDECATA =ACESTA ESTE ADEVARUL=
  SCOPUL SCHIMBARII LEGII 303/2004 ESTE CA ANUMITE PERSONAJE CU ”BUBE IN CAP” SA FIE READUSE DIN NOU IN MAGISTRATURA CARE CE AU SAVIRSIT ANUMITE FARADELEGI IN TIMPUL MANDATULUI DE MAGISTRAT AU TRECUT IN AVOCATURA IAR, ACUM BRUSC AU DEVENIT FOARTE =UTILI= DEOARECE MAGISTATII CU COLOANA VERTEBRALA NU MAI DORESC SA MAI RASPUNDA LA COMENZI EXEMPLU ”CAZUL RARINCA”
  CIT DE JOS A AJUNS JUSTITIA IN ROMANIA ”BINE ????””CA O AVEM PE EROINA INCONTESTABILA INVINCIBILA ,FARA PATA, CELEBRISSIMA” PREMIATA DE EMBASSY OF UNITED STATES OF AMERICA,D-NA LAURA KODTRUTA KOVESI” ???CITA UMAILINTA VA MAI TREBUI SA SUPORTE POPORUL ROMAN?

Leave a Reply