Miercuri si joi, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles are loc o importanta reuniune ministeriala de aparare. Se va discuta despre situatia din Ucraina, despre amenintarea Rusiei, masuri de intarire a apararii pe Flancul Estic si despre Noul Concept Strategic ce se va adopta la Summit-ul NATO din iunie de la Madrid.

Pentru Romania, ministeriala de aparare aduce o decizie foarte importanta pentru acest moment complicat de securitate : infiintarea unui Grup de Lupta (BG) in tara noastra, cum sunt cele din Polonia si Tarile Baltice. Natiunea cadru, care va conduce acest grup de lupta, va fi Franta.

Intarirea zonei de sud-est a Flancului Estic al NATO se produce intr-un moment in care Rusia si-a sporit agresivitatea militara in bazinul Marii Negre, masand peste 140000 de militari si armament greu in Peninsula Crimeea si la granita cu Ucraina.

 

Ambasadorul Frantei in Romania, Laurence Auer, a confirmat intr-un interviu pentru Europa Libera faptul ca Parisul pregateste cateva sute de militari pentru a fi trimisi in cadrul Grupului de Lupta NATO in tara noastra.

Europa Liberă: Anunțul președintelui Macron că Franța vrea și va contribui la apărarea României cu forțe militare în cadrul NATO a fost foarte bine primit în România. Când sosesc?

Ambasadoarea Laurence Auer: ​A fost un proces foarte rapid. Deci, președintele Franței a spus pe 19 ianuarie, suntem pregătiți. Dacă NATO decide să ne angajăm în participarea la acest tip de prezență, cunoscut foarte bine în diferite țări, inclusiv România, suntem gata.

Iar în timpul vizitei [ministrului Apărării] Florence Parly la București, ea a exprimat aceeași disponibilitate, spunând că Franța ar fi gata să aibă acest rol de națiune-cadru.

Acum însă e nevoie de o decizie concretă în NATO. Nu vom construi singuri această forță, doar Franța. De obicei, la acest tip de forță, EFP – „Prezenţă Înaintată Consolidată”, participă mai multe țări și trebui să definești foarte multe lucruri cu țara gazdă, România în acest caz. Nu e o decizie chiar atât de rapidă.

Avem însă încredere că lucrurile vor evolua rapid, și forța va include, probabil, câteva sute de militari francezi. Sunt, personal, foarte mândră că țara mea a luat această decizie, pentru că este o decizie foarte importantă de consolidare a flancului estic al Europei din punct de vedere al securității. Și este un semn de solidaritate foarte mare între Franța și România.

Statul Major al Forțelor Terestre Romane a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO  care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA).

Capacitatea operațională inițială realizată de SMFT este fundamentată pe baza autorității pe care Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activitățile aliate de întărire a vigilenței la nivelul NATO.

În acest context, măsurile de creștere a vigilenței (eVA) implementate de NATO reprezintă un mesaj decisiv al coeziunii și determinării Alianței. Aceste măsuri defensive au rolul de a crește gradul de pregătire și prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianței și de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaților.

#Romania, #Franta, #trupe, #NATO, #grupdelupta

3 COMMENTS

  1. […] „Pentru Romania, ministeriala de aparare aduce o decizie foarte importanta pentru acest moment complicat de securitate : infiintarea unui Grup de Lupta (BG) in tara noastra, cum sunt cele din Polonia si Tarile Baltice. Natiunea cadru, care va conduce acest grup de lupta, va fi Franta. Intarirea zonei de sud-est a Flancului Estic al NATO se produce intr-un moment in care Rusia si-a sporit agresivitatea militara in bazinul Marii Negre, masand peste 140000 de militari si armament greu in Peninsula Crimeea si la granita cu Ucraina. Ambasadorul Frantei in Romania, Laurence Auer, a confirmat intr-un interviu pentru Europa Libera faptul ca Parisul pregateste cateva sute de militari pentru a fi trimisi in cadrul Grupului de Lupta NATO in tara noastra.”, arată jurnalistul Radu Tudor pe blogul său. […]

Leave a Reply