Presedintele Senatului si al formatiunii ALDE a postat pe Facebook reactia sa pentru decizia lui Klaus Iohannis de a respinge Codul Fiscal :

“Am citit cu atenţie comunicatul Preşedintelui de astăzi şi ce mi-a atras atenţia este că nu se face referire niciodată la necesitatea ca România să aibă rate de creştere de minim 4%, pentru a recupera decalajele majore faţă de celelalte state europene. Este o greşeală din punctul meu de vedere, care îl plasează pe Preşedinte în tabăra celor care cred că România ca şi Europa are nevoie de şi mai multă austeritate. Austeritatea în România înseamnă să conduci cu frâna de mână trasă şi să te întrebi de ce baţi pasul pe loc.
România are un context de oportunitate unic pentru a deveni a şaptea forţă economică a Europei, pe măsura potenţialului dat de teritoriu, resurse şi populaţie. Avem o creştere economică solidă de 4%, am testat cu succes măsuri liberale ca reducerea cu 5 pp a CAS, fără să creştem deficitul, reducerea TVA la alimente a dus la scăderea preţurilor, concomitent cu creşterea disciplinei fiscale la colectare. Deci, există toate argumentele pentru a nu ne mai fi dominaţi de teamă şi pentru a lăsa jos frâna de mână. Este un adevăr la care trebuie să reflecteze toţi liderii din zona politică sau economică, în România.
Noul Cod Fiscal propune exact agenda ultra-liberală de care România are nevoie pentru a reduce decalajele de care vorbeam. Spun asta în primul rând din perspectiva investiţiilor. Aceste investiţii pot fi de două tipuri: de stat, în special pe zona de infrastructură. Fac o paranteză legată de investiţiile statului; trebuie spus că acestea sunt sub nivelul optim şi pentru că funcţionarii publici şi chiar membrii Guvernului evită asumarea unor decizii din cauza acţiunilor, uneori arbitrare ale procurorilor. Este un aspect pe care cu toţii trebuie să îl analizăm cu seriozitate, de la Preşedinte, la ceilalţi lideri politici.
În al doilea rând, investiţii private – iar eu, ca liberal, încurajez îndeosebi aceste tipuri de investiţii. Investiţiile private sunt motorul de susţinere a creşterii economice pe termen lung, iar noul Cod Fiscal, prin reducerea de impozite pentru mediul de afaceri propune acest lucru: o terapie de şoc ultraliberală, menită a accelera investiţiile private din România. Iar aceste investiţii înseamnă locuri de muncă, o piaţă a forţei de muncă mai competitivă şi salarii mai mari.
De asemenea, noul Cod Fiscal prin reducerea la 5% a impozitului pe dividende face un pas important pentru refacerea capitalului românesc autohton. Este o mare problemă că numai 3 firme din top 100 care activează pe piaţa românească au capital majoritar românesc. Trebuie să schimbăm acest lucru şi Codul Fiscal este un instrument decisiv pentru a reuşi.
Trebuie să ne gândim la faptul că respingerea Codului Fiscal are un prim efect cert: amplifică incertitudinea şi diminuează predictibilitatea! Planurile de afaceri pentru proiecte de anvergură vor fi puse „on hold”, deci investiţiile private, principalul motor al dezvoltării sustenabile vor rămâne la nivele reduse. Cred că nu este prea târziu să înţelegem că România nu se va mai întâlni cu acest context favorabil pentru o creştere economică accelerată, poate nici în următorii 10-20 de ani. De ce să dăm cu piciorul acestei oportunităţi, din raţiuni politice sau blocaţi într-o logică a austerităţii, care deja a afectat mult prea mult România?”

24 COMMENTS

 1. Măi jafurilor ordinare, e vorba de toţi perindaţii nu contează numele şi prenumele sau partidul, chiar şi de preşedinţi e vorba, aveţi cîte 2-3-4-5 mandate în scaune şi plătiţi pe nemeritate, doar pentru afaceri personale, chiul, îmbogăţire şi sex, o vorbă din bătrîni spune: un bărbat cînd are bani şi funcţie depind de femei, dar o femeie cu bani şi funcţie este independentă. Ghici ghicitoarea mea?
  Sunt cîteva întrebări la care trebuiesc răspunsuri serioase şi finalizate prin punctaj financiar din buget, nu cum îşi alocă(a se citi măresc singuri) venituri uriaşe!
  1. Ce realizări aţi avut în mandatele voastre pentru ţara asta?
  2. Ce aţi realizat fiecare practic pentru ţară?
  3. Ce realizări concrete aţi avut pentru poporul din interiorul graniţelor României?
  4. Cu ce reforme reale aţi contribuit pentru binele acestui popor român?
  5. Cum să vă măriţi voi indemnizaţiile dacă voi v-aţi angajat la voi pe bugetul ţării?
  6. Cumva România este un SRL sau societate privatizată de unii fără să ştim noi poporul şi aţi semnat contracte pe termen nelimitat cu indemnizaţii în creştere fără să prestaţi munca reală şi fără acceptul propriului popor de care vă bateţi joc permanent?
  7. Cum să-i triplezi salariul preşedintelui sau celor bipezi, dacă ei nu sunt interesaţi de ţară şi de popor privind ridicarea nivelului de trai? – Pe ei îi interesează strict buzunarul propriu, plimbările peste tot în lume, distracţia, scandalurile, lipsa de comunicare verbală nu citită, soţia pe care o impune ca: respect primei doamne dar el nu dă dovadă de respect sub nicio formă!
  Personal îi rog pe cei pricepuţi să facă o petiţie prin care să blocheze mărirea indemnizaţiilor către clămpăii chiulangii şi mincinoşi, să nu mai profite de bugetul acestei ţări dacă nu au realizat cel puţin un proiect avantajos acestei ţări şi propriului popor la fiecare 3 luni şi mai ales celui care ocupă scaunul nr.1 în stat şi vizibil îşi bate joc de tot ce se vrea spre progres!
  TREBUIE OBLIGATORIU SĂ PUNEM PICIORUL ÎN PRAG PENTRU TOTDEAUNA ŞI SĂ DISPARĂ SCURSURILE CARE AU DISTRUS O ŢARĂ ŞI O NAŢIUNE TIMP DE 25 DE ANI DE ZILE!
  Succes celui/celei care va face petiţia. O să fie enorm de mulţi semnatari şi trebuie pusă în practică urgent de ciorditori şi mincinoşi!

 2. Din păcate răul a fost făcut! Cererea de reexaminare a Codului Fiscal va pune pe gânduri orice investitor şi va obliga la prudenţă în acţiuni, pentru că va fi luată în considerare în contextul în care se încearcă înlocuirea actualului Guvern cu unul “al lui”. Ori se ştie că ăia ai lui sunt din PDL şi taie salariile şi cresc taxele! Chiar dacă unele facilităţi vor fi promovate prin ordonanţă, nu poţi fi sigur că aceasta va fi adoptată prin lege la revenirea Parlamentului din vacanţă. Aşa că există toate condiţiile ca politica fiscală pentru 2016 să fie compromisă.

 3. Ca de obicei, mesajul lui Tariceanu e clar ca buna ziua, de bun simt si acopera ceea ce e necesar. Dar oare Presedintele va intelege o iota din ce a spus Tariceanu .. ? Sunt convins ca nici nu se va obosi sa parcurga macar doua randuri. Se pare ca, in deciziile de interes national pe care le ia, Iohannis e setat pe o directie bine aleasa … Acum , depinde si cine traseaza directia cu pricina … Toti au ras de Ponta, l-au luat la misto si l-au injurat atunci cand vorbea de presupuse interese indreptate impotriva economiei romanesti.. Pe zi ce trece, se intampla lucruri care indica faptul ca Ponta nu a vorbit de pe pereti .

 4. Incep sa ma enervez cu propaganda asta politica vizavi de codul fiscal.
  Acest cod fiscal nu aduce absolut nimic bun pentru populatie ci dimpotriva creste imozitele si taxele pe case si terenuri plus o distrugere totala a micilor afaceri sau a micilor intreprinzatori cu PFA-uri.

  A inceput sa iasa la suprafata, deja se vorbeste pe forumuri, o alta problema foarte grava vizavi de favorizarea OMV, Rompetrol si Lukoil prin acest nou cod fiscal cu sume de sute de milioane sau peste 1 miliard euro anual.
  La OMV este chiar foarte grava problema pentru ca se reduce acciza la combustibil, stiind faptul ca nu se reflecta in pretul la pompa pentru oameni ci o sa duca doar la marirea profiturilor oricum imense pe care le realizeaza aceasta companie in Romania. Aici intervine problema probabil penala in acest moment in care Victor Ponta refuza pur si simplu sa refaca redeventele si sa le mareasca pentru exploatarile aproape gratis ale petrolului romanesc de catre aceasta companie.
  Cumulate problema redeventelor cu marirea profiturilor prin acest nou cod fiscal se poate foarte usor transforma intr-un MEGA DOSAR PENAL la DNA si de data aceasta chiar au dreptate pentru ca favorizarea companiilor petroliere OMV, Rompetrol si Lukoil este EVIDENTA in detrimentul statului Roman si a romanilor.

  Mare atentie ca incepe sa se ingroase gluma foarte urat pentru Victor Ponta si pentru PSD cu acest cod fiscal care duce absolut la o crestere a fiscalitatii fata de romani in acelasi timp cu marirea profiturilor pentru anumite companii cu dedicatie !!!

  • Stai linistit ca asta e cea mai buna tactica de manipulare si ascundere a adevaratelor probleme. Sa arunci un subiect fals pe piata pe care sa il toace toti in asa fel incat sa nu se vada nimic din ceea ce se pregateste romanilor de rand de fapt. Se plange de mila patronatelor care isi vad doar interesele lor personale dar nimic despre ceea ce afecteaza si ceateanul in acest cod adica majorarile de taxe si impozite suportate de romani. Asa au afcut si la codul silvic tocand zilnic subiectul austrieciu sa nu se vada si acel articol cu liber la taieri pe parcele mai mici de 10ha. A trecut codul si a ramas exact ca inainte cu austriecii adusi de Nastase si sprijiniti de tata socru dar au uita sa dea si legea exportului de masa lemnoasa in completarea codului silvic. Bine ca se pot taia la liber pe suprafete mai mici de 10ha fara obligativitatea de amenajament silvic. De fapt asta era dorinta lor nu austriecii.

   • Rostovane,nimic nu se poate taia “la liber”, NICI PESTE, NICI SUB 10 HA,ce drac bati campii.pune mana si citeste codul. S-au iti place,in puturosenia ta, sa iei de-a gata vrajelile Prietenului Drujbelor iohannis CARE VREA CAT MAI MULTA PADURE TAIATA FARA COTE PENTRU PRIETENII LUI AUSTRIECI?

 5. Normal ca tarile care dau tonul si cadenta in UE sa impuna la nesfarsit “austeritatea”, altfel ei n-ar duce-o asa de bine, mai pe romaneste. Mai grav este ca la Bucuresti au un demn sprijinitor, mai mult sau mai putin impus de catre ei si snobii de pe Dambovita care se lauda ca Romania este mai europeana dacat Europa, cu un presedinte “pamantean” dar cu nume saso-saxon.
  Trebuie ca fiecare roman sa stie ca noi cetatenii Romaniei, statul roman, cotizeaza la greu la UE.
  Nu cred ca Romaniei trebuie impusa la nesfarsit austeritatea, iar drujbarul sef ar trebui sa tina cont ca este unde este si datorita votului romanilor.

 6. Toata porcaria aia citita de Ülosy ala purtator de cuvant la Cotroceni, plina de “daca”, “s-ar putea”, “in cazul in care”, s-a vrut o “motivatie prezidentiala”. Plus minciuna cu Isarescu care s-ar fi opus noului Cod Fiscal. De la provincialismul acut (familial) pana la atitudinea de sluga tradatoare, magraonul intereselor Germaniei, in speta Merkel si PPE, facatura prezidentiala “Punct si de la capat” zis Ghinion Sase Case e atat de evidenta incat pute la fel de rau ca posteriorul unui macac.

  • Neajutoratul iohannis si multi altii nici nu realizeaza ca expresia “punct si de la capat” este de fapt o expresie ironica.El vroia sa spuna ca se pune punct la ce a fost si ca se va porni de o schimbare dar folosind aiurea expresia respectiva el se autoironizeaza de fapt Afirmatia “punct si de la capat” era folosita la poporul roman cand era ironizat cineva care facuse deja o gafa si era pe cale sa mai faca inca una in acelasi fel. Sau poate ca…”gura pacatosului adevar graieste”.:))

 7. Logica lui Iohanis e logica lui Merkel. El doar preia ca un papagal ce i se spune. Iar Merkel e doar o contabila mediocra.
  Felicitari domnului Tariceanu pentru curaj si pozitie. Dansul a facut un lucru foarte important: a strans legaturile cu Franta. Asta in timp ce restul politicienilor se gudura steril pe langa Germania neobtinand nimic pentru Romania. Drumul Romaniei e alaturi de Franta, tara care ne-a ajutat in decursul istoriei si care are o politica flexibila si inteligenta. Nu ca Germania care practica politica datului cu barda in cap…

 8. Liderii europeni şi oricare din cei care se dau sau se văd lideri, chiar şi ai noştrii suferinzii de identitate, care habar nu au ce înseamnă un lider sau a fi lider, toţi folosesc cuvinte ca “uniţi”,”unanimitate”, “solidaritate” și “responsabilitate comună” tot timpul, dar ele par a lipsei substanță reală. Oare ei ştiu ce înseamnă aceste exprimare? Nu cumva îl utilizează ca pe orice cuvînt din vocabular doar pentru a fi crezuţi şi manipula prin minciună?
  – Tariceanu catre Iohannis : “Sa nu fim blocati in logica austeritatii”.
  – Care austeritate ? E logica prostiei, logica manipulării, logica lipsei de identitate şi a respectului de sine, născut în blocaj şi crăpi în blocaj!

   • Intreaba la PSD te rog adica cei ce au preluat guvernarea de la Tariceanu dupa alegerile din 2008 indeplinind visul lui Basescu si criticand guvernarea Tariceanu. Inclusiv cand au anulat acea lege de majorare a salariilor profesorilor cu 50% initiate si sustinuta de PSD inainte de alegeri si anulata tot de ei in coalitia mult visata a lui Basescu pe motiv ca nu stiau dexastrul lasat de Tariceanu. Daca memotia va face feste e bine sa va mai amintesc cate ceva din tecutul nu prea indepartat pentru unii dar de domeniul istoriei antice pentru memoria multora. Si nu e rau sa va reamintesc ca PSD-ul a criticat continuu guvernarea Tariceanu si in vremea USL-ului. Stii de ce? Chiar daca PNL era partenerul lor in USL ei vedeau in Tariceanu un dusman al USL impotriva caruia se si exprimase cu mentiunea ca nu pleaca din PNL cum au facut altii din gasca lui pe motiv ca ramane sa lupte din interior.

 9. Uşor uşor în cei 25 de ani de la revoluţie se vede clar că pe zi ce trece se practică cu brio’’CULTURA IMPUNITĂŢII’’ în toate domeniile şi culmea, toţi politicienii sunt complici la impunerea disperării şi tot ei urlă că sunt hărţuiţi.
  S-a impus :
  -denigrare şi ură : s-a pus în practică ,
  -anafabetism şi funcţii fără demnitate : s-a pus în practică ,
  -diferenţă uriaşă în nivel de trai şi prin lege trafic de personae motivate prin deschiderea graniţelor şi te poţi plimba cu buzunarele şi stomacul goale: s-a pus în practică ,
  -închiderea pînă la distrugere şi vînzare a oricărei intreprinderi care mai producea şi mai avea angajaţi profesionişti : s-a pus în practică,
  -retrocedarea în natură sau şi bani a imobilelor fără a ţine cont de actualii locatari sau proprietari că vor fi aruncaţi în stradă sau că fabricile de acte îmbogăţesc lichelele fără a avea dreptul : s-a pus în practică
  Şi sunt destule măgării impuse deşi nimeni nu are dreptul de A IMPUNE !
  -CICĂ E DEMOCRAŢIE ! CARE ? CUM ? Trebiue să fii limitat sau prost în gîndire ca să crezi prostiile ce ţi se spun sau ţi le bagă obligatoriu în creier să le înghiţi pe nemestecate !
  Vedeţi ce se întîmplă cu Grecia, deşi imigranţii sunt direcţionaţi spre orice ţară inclusiv Grecia, nimeni nu-i susţin sau ajută. Italia este stimulată în privinţa imigranţilor că au semnat un program favorabil Italiei cu Renzi.

 10. Sa traim pe picior mare Moliceanule ! Reintrodu tu valuta aia forte numita buletin ! Daca nu se intampla la greci colapsul mai intelegeam sa te folosesti de limbajul populist dar asa ? Vrei sa ajungem tot acolo ? Da,important e ca tu sa fii foarte bine pozitionat la capitolul inalte functii in Stat,dupa tine potopul.

  • Limbaj populist?Tu esti dus cu marfarul taica! Tot o tineti cu “pomenile electorale” si alte bazaconii.La urma urmei de ce va este frica? Ca merge economic tara bine cu Ponta si actuala coalitie si nu mai vrea nimeni la guvernare peneleaua lui iohannis, blaga, gorghiu,orban,flutur,etc. Se pare ca OO DUCEAI BINE PE VREMEA LUI BOC iar acum astepti si tu sa se intoarca vechea tropaiala ceva.

 11. Cum?”Să nu fim blocaţi în logica austerităţii?” Măi să fie! Cum şi ce gîndire de”porc” să ai ca să investeşti în spitale, şcoli, sau în orice instituţie fie şi fonduri europene, apoi să retrocedezi respectiva construcţie sau ştiind că este pe rol un proces la tribunal, investeşti în continuare şi vine retrocedarea! E pur şi simplu o mizerie de program în bătaie de joc pentru populaţie şi în favoarea afaceriştilor de carton cu interese sus puse!
  CHIAR NE-AŢI CREZUT ŞI NE CREDEŢI PROŞTI?
  NU ŞTIU CARE VA FI PÎNĂ LA URMĂ.

 12. Veniti din concedile de prin statiunile de lux daca tot ziceti ca se va prabusi tarisoara ca johannis s-a prevalat de un drept legal si constitutional si a trimis lege la reexaminare la parlament.De ce nu veniti o zi la parlament sa treceti legea iar sa o votati in 30 secunde? Sau e mai bine sa dati din gura de pe plaja decat sa veniti o zi la munca .Tot va platesc cetateni avioanele si chiria la hotel veniti o zi votati si plecati iar vacantele voastre si salvati tarisoara de la dezastru pentru ca omul rau johannis se foloseste de legi si constitutie ca sa retrimeata o lege inapoi care oricum se va aplica de la 1 ianuarie 2016..Sesiune extraordinara a parlamentului v-a spune ceva acest termen domnilor sefi de camere ai parlamentului si membri in birourile permanente ale parlamentului.Daca tot e tara in pericol ce va tine sa o salvati prin convocarea luni a unei sedinte de birou permanent reunit iar maxim joi sa veniti in sesiune extraordinara sa salvati romania ?Tot mergeti la sedinta de coalitie , dupa sedinta in drum spre restaurant mergeti la parlament la sedinta de birou permanent reunit ,aprobati sesiune pentru joi, chemati colegi de pe plaja ,salvati romania si deveniti eroi codului fiscal.De ce sa asteptati pana la sfarsitul luni august daca e romania in pericol ?

 13. Mda, Ghinoin a retrimis Codul Fiscal inapoi in Parlament, mintind ca asa i-ar fi sugerat si Isarescu, apoi s-a suit in elicopter si sageata la vila lui Ceasca de la Neptun sa-si rasfete “prima toapa” la mare. De inrijorat ce e el de soarta noastra… nu i-ar muri multi inainte.

Leave a Reply