Președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit, luni, cu Vera Jourova, comisar european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, căreia i-a semnalat faptul că Raportul MCV este “dezechilibrat” și conține “numeroase greșeli”.

“I-am spus și doamnei Vera Jourova ceea ce am spus și în public și anume că, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, conține numeroase greșeli — cum, de altfel, au menționat și Ministrul Justiției, și alți actori instituționali. I-am învederat faptul că modul în care raportul se exprimă, prin care cere în mod imperativ Parlamentului să întreprindă anumite acțiuni, înfrânge și libertatea parlamentarilor, și independența Parlamentului, ca instituție, iar acest lucru este inacceptabil în orice democrație parlamentară. Ca să fiu foarte clar, în Raportul MCV se vorbește despre necesitatea modificării Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justiție. Această exprimare este una total defectuoasă, care lasă să se întrevadă și alte lacune grave ale Raportului și ale modului în care Raportul se raportează la situația din România”, a afirmat Tăriceanu, după întrevedere, potrivit unui comunicat al Senatului.

Președintele Senatului a adăugat faptul că a subliniat faptul că Raportul conține ținte în mișcare, că nu există repere fixe care, odată îndeplinite, să permită încheierea mecanismului de cooperare și verificare.

“Am abordat și alte probleme legate de ceea ce numim în România ‘statul de drept’. Am subliniat că această componentă a combaterii corupției este una necesară și că mă bucură rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuză cu privire la modul în care funcționează statul de drept. Și aici vorbesc despre tele-justiție, despre modul în care cei acuzați înainte de a fi judecați sunt plimbați în fața opiniei publice cu cătușe la mâini, lucru care încalcă demnitatea persoanei. Aceste lucruri au fost recent subliniate și de Parlamentul European ca practici neacceptabile”, a mai menționat Tăriceanu.

El a arătat că a abordat și tema scurgerii informațiilor din dosarele aflate în curs de anchetă către presă, lucru care înlătură prezumția de nevinovăție și îi transformă pe toți cei care sunt acuzați în vinovați.

De asemenea, Tăriceanu a subliniat și faptul că “serviciile secrete și-au extins câmpul tactic până în zona instanțelor”.

“I-am spus (comisarului european—n.r.) că am, câteodată, sentimentul — și nu numai eu, e un sentiment care este împărtășit de numeroși oameni din România — că ne întoarcem treptat la atmosfera de frică și de teroare care a domnit în perioada anilor ’50 și ’60, când justiția, în ghilimele, era înfăptuită de securitate și cu procuratură. Instanțele nu aveau decât un rol formal”, a mai arătat președintele Senatului.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, la întrevederea cu Vera Jourova s-a discutat și despre administrație.

“Am ajuns să vedem administrația paralizată — i-am spus acest lucru Comisarului european și am văzut și remarca făcută de prim-ministrul Cioloș în acest sens—, funcționari care nu mai semnează nimic, stau și se uită la toate proiectele cu fonduri europene, nimeni nu mai are curaj să semneze de frică să nu fie a doua zi anchetat de DNA. Lucrurile acestea trebuie să ne ridice mari semne de întrebare și cred că este corect ca și partenerii europeni, pe lângă lucrurile bune pe care le văd, să vadă și aceste probleme serioase pe care nu avem de ce să le ascundem. Dacă nu avem niciun interes să ascundem corupția, cred că nu avem niciun interes să ascundem nici celelalte probleme cu care ne confruntăm”, a mai spus Tăriceanu citat de Agerpres.

Președintele Senatului a susținut că Vera Jourova înțelege bine aceste lucruri, având în vedere că a fost implicată într-o istorie similară.

“Înțelege mai bine aceste lucruri având în vedere că ea însăși a fost implicată într-o istorie similară cu ceea ce se întâmplă în România. A fost unul dintre parlamentarii arestați și, după ce a fost lipsită de libertate o perioadă îndelungată, instanța a hotărât că este nevinovată. Dar cariera ei politică, personalitatea ei, profilul ei au avut de suferit. În toată această discuție pe care eu propun societății românești, multă lume este tentată să vadă problema gândindu-se exclusiv la oamenii politici. Oamenii politici reprezintă o parte dintre cei care ar trebui, ca și ceilalți cetățeni, să se bucure de dreptul la imagine, la demnitate”, a susținut Tăriceanu, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului, întrebat în legătură cu concluziile întrevederii cu Vera Jourova, Tăriceanu a răspuns: “Să nu vă așteptați ca un comisar european să spună ‘da, să trăiți, am înțeles, voi acționa, voi face…’. A luat notă de aceste lucruri, se va documenta și, de fapt, discuțiile sunt de informare reciprocă, nu vin comisarii aici să ia decizii, așa cum se procedează la o întreprindere, unde se iau decizii în urma ședinței”.

7 COMMENTS

 1. Atîta timp cît niciunii din cei monitorizaţi de MCV nu răspund în faţa legii privind greşelile care pot fi şi intenţionat efectuate şi ulterior executate prin execuţii şi tot prin legislaţia făcută şi aprobată tacit sau nu de politicieni alături de funcţionarii în domeniu, totul în creştere şi nimic în schimbare, nu văd pentru ce se mai imune acest MCV!
  Toate hotărîlile instanţelor de judecată străine sunt valabile pe acest teritoriu al patriei Române şi ceea ce se hotărăşte aici, se dovedesc doar ”aberaţii juridice”!
  De ce?
  Nu cumva din cauza fabricilor de acte pentru execuţii?
  Se pare că da!

 2. In Romania anului 2016,toti factorii de decizie militeaza pentru eradicarea coruptiei,aplicarea legilor statului de drept si democratic,respectarea tuturor hotararilor judecatoresti definitive,prin punerea in aplicare a executarii lor si recuperarea integrala a prejudiciilor suferite,fie de catre statul Roman,fie suferite de catre persoanele fizice.Suna bine teoretic,insa practic va rog sa constatati ,ca in speta hot.CEDO 17034/03,obligatii executate incomplet de catre autoritatile statului Roman in materie de punere in aplicare a executarilor hotararilor definitive ale CEDO,fapt constatat de catre parchet.De 6 ani statul Roman nu a achitat soldul inregistrat in extrasul de cont al trezoreriei operative centrala,banca platitorului MFP.Am facut toate demersurile legale posibile,pentru a incasa aceste drepturi ce mi se cuvin, drepturi prevazute in dispozitivul hotararii 17034/03 a CEDO.Am sesizat de nenumarate ori cele trei guverne ale Romaniei,(Boc,Ponta si Ciolos),Presedintia Romaniei,MFP,MAE,directia agent guvernamental pentru CEDO,Avocatul asa zis al Poporului,Ministerul Justitiei,Parlamentul Romaniei,camera de senat,totul in zadar.Unele autoritati nu i mi raspund la petitii,altele claseaza petitiile,altele raspund la petitii dar fara sa ia masurile legale ce se impun, pentru intrarea in legalitate si punerea in aplicare a executarii obligatiilor integrale stipulate in hotarare.Am apelat la forta de coercitie a statului Roman(plangere penala parchet)pentru a constrange autoritatile Romane sa mi achite soldul.De 2 ani dosarul s a plimbat pe la toate unitatile ierarhice de parchet ..PICCJ,prin procurorul de caz (dosarul penal nr.260/P/2014) refuza sa mi comunice ordonanta de incepere a urmaririi penale in rem (emisa la 01.aprilie 2015)conform .Art. 81NCPP.
  Drepturile persoanei vătămate
  (1)În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:
  a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
  d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
  Am sesizat prin mai multe e-mail-uri,Procurorul General interimar al Romaniei si Ministrul(a) Justitiei,solicitand de indata sa mi comunice aceasta ordonanta (de 10 luni nu mi sa comunicat),dar nu sa luat nici o masura.Rog public pe aceasta cale toti factorii de decizie de la varful Statului Roman,sa conlucreze interinstitutional,sa dea dovada ca aplica legea,ca hotararea CEDO 17034/03,va fi implementata integral de indata,prin achitarea soldului ce mi se cuvine,ca mi va fi comunicata imediat ( la adresa din dosarul cauzei) ordonanta emisa in dosarul penal nr.260/P/2014,la data de 01.aprilie 2015.Sa se intervina legal in rezolvarea definitiva a acestor abuzuri.Este inadmisibil sa se tolereze astfel de practici,mai ales cand ele va sunt sesizate.Am convingerea ca ratiunea domniilor voastre,cat si rezultatele in urma verificarii problemelor grave semnalate,vor sta la baza rezolvarii acestui caz.Cu deosebita stima,

 3. tariceanu e singurul politician cu coloana vertebrala si nemanat de interese obscure . are un discurs clar si coerent pacat ca nu e promovat pe cat merita

 4. Tariceanu reface “lungul drum al zilei către noapte” in sens invers si-a găsit un personaj dispus să recunoasca efortul pe care-l depune in persoana Verei Jourova, care știe din proprie experiența cum se poate ajunge la pușcărie cu sau fara supravegherea galeriei europene. Intre timp, SRI vrea sa arate cat de tare apără presa profitând de diversiuni ca cea cu alarma la “bomba” recent improvizata la sediul A3 (sursa DCNews) ceea ce, iarăși, nu poate fi înțeles decât de către cineva care știe cum lucrează SEcuritatea, pe propria piele. Si, iarăși, intre timp cad prefecții ca frunzele-n vânt, miniștrii se iau de par intre ei, Gorghiu își povestește sarcina la tv, ca sa credem ca e femeie pe deasupra de politician pe cale de a ieși din scena, UB dărâma diploma lui Ponta, dar lasa pe Toba sa zburde printre doctori cu inima ușoară,Etc.etc.

 5. Mult Respect pentru Tariceanu, am mai spus-o si o mai spun.
  Nici macar nu trebuie sa argumentez respectul- actiunea, atitudinea si cuvintele sale vorbesc de la sine.
  Pacat ca alti politicieni nu iau lectii -scris, citit si vorbit-de la Tariceanu.
  Unii sunt muti total, altii sunt lasi, altii nu sunt interesati de nimic si nimeni si nici macar de apararea/prezentarea adevarului.
  Perfect! slabiciunea voastra e evidenta, asa stati in genunchi- asteptati sa fiti votati asa, asteptati Dlor pana vi se lungesc urechile.

 6. Parca in DICTATURA ne mai incurcam in niste greseli facute de aparatul national-international partas la represiune si lichidarea democratiei in Romania.
  Cum care represiune? Ati uitat de Rarinca si de cei care defileza cu catuse doar pe suspiciuni rezonabile ? Unii dintre ei nici nu s-au mai intors si daca nu traiesc sufficient de mult nici n-au s-o mai faca.

Leave a Reply