Pe 8 februarie, am lansat pe acest blog apoi la emisiunea “Punctul de intalnire” de la Antena 3 un semnal de alarma in premiera nationala : Ministerul Educatiei patroneaza o grupare de profesori ce doreste desfiintarea disciplinei istorie din scoli si licee, plus alte bazaconii curiculare ce elimina orice forma de identitate nationala, de reper cultural si educational romanesc. 

Revoltator ! Vor desfiintarea istoriei din scoli si licee !

Guvernul Romaniei nu a reactionat in nici un fel la protestele masive generate de aceasta decizie irationala, prezentata in premiera la Antena 3.

Astazi se dovedeste ca haosul e cel ce domina Guvernul Romaniei. Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu lanseaza si el critici foarte dure in legatura cu alte aberatii ale noii gandiri curiculare a Ministerului Educatiei, condus de Adrian Curaj.

Cu alte cuvinte, ministerele se ataca intre ele, ministrii se critica in public unii pe altii, nu comunica, nu coopereaza, nu exista o gandire unitara nici macar in interiorul echipei guvernamentale.

——————

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, consideră ”un dezastru” scoaterea din școli a disciplinelor cum ar fi muzica și latina și propune Ministerului Educației, pentru ciclurile gimnazial și liceal, o dezvoltare extracurriculară în materiile vocaționale.

“Ca ministru al Culturii, consider că e un dezastru să scoți muzica și latina din școli. A fost lansată această dezbatere în spațiul public, care a fost organizată de Institutul de Științe ale Educației. Ea a comportat într-o primă fază renunțarea la ora de latină, renunțarea la o oră de română, din cele patru, la clasa a V-a, renunțarea la ora de desen la anumite clase, la ora de muzică, comasarea istoriei cu alte discipline sub un label care n-am înțeles exact ce ascundea. Din punctul de vedere al ministrului Culturii, dacă s-ar aplica această reformă curriculară ar fi un dezastru, pentru că sunt vizate chiar acele competențe care structurează cultura într-un copil, într-un tânăr. Asta înseamnă cultură: istorie, muzică, desen, română și latină. Ce înseamnă latină? Latina nu este numai o limbă, latina este chiar izvorul identității noastre naționale. Civilizația antică, în general. Deci, din punct de vedere al culturii, ar fi un dezastru. Aș vrea să propun ministerului, pentru ciclurile gimnazial și liceal, o dezvoltare extracurriculară în materiile vocaționale. Aș vrea, de exemplu, să văd un cineclub funcționând pe lângă un liceu, eventual cu câte un cineast care să le explice una, alta. De asemenea, în ceea ce privește teatrul, ateliere de teatru, tot ca o materie extracurriculară”, a precizat Vlad Alexandrescu, într-un interviu acordat Adevărul Live.

Propunerile de plan-cadru pentru clasele V — VIII au generat o amplă dezbatere publică. Academia Română a atras recent atenția asupra pericolului reprezentat de excluderea studiului limbii latine și diminuarea numărului de ore la limba și literatura română și istorie, așa cum apar acestea în propunerile formulate în cele trei variante ale Planului-cadru pentru învățământul gimnazial din România de către Institutul de Științe ale Educației și care se află acum în dezbatere publică.

Într-o postare pe site-ul Academiei Române, reprezentând punctul de vedere al acestui for referitor la documentul amintit, acesta solicită ministrului Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, reanalizarea celor trei variante ale actualului Plan-cadru pentru învățământul gimnazial, alocarea unui număr optim de ore pentru disciplinele limba latină la clasa a VIII-a, limba și literatura română și istorie pentru întreg ciclul V-VIII, precum și pentru celelalte discipline de studiu, mentioneaza Agerpres.

 

 

 

13 COMMENTS

 1. nu e nici un haos, asta e regia care sa mimeze dezbaterea
  pina la urma vor fi scoase, minimalizate, facute optionale…. ca altfel nu se poate construi Omul Nou European, adica dobitocul dependent de stat si de tehnologie care sa fie doar un docil scalv economic.
  Visul lui Hitler, al lui Stalin si al altor asemenea imbecili prinde contur prin Uniunea Sovietica Europeana.

 2. Sincer, m-am speriat cînd am văzut materialul ”jandarmii au luat cu asalt A3”! M-am gîndit că ”nu se poate aşa ceva”! Vi se limitează sau anihilează drepturile fără nicio problemă? Viaţa A3 e de lungă durată şi nu e normal ca deodată: buf…închis!
  Mi-am revenit după ce am văzut live.
  Succes şi viaţă lungă!

 3. ministrul invatamantului are o misiune foarte importanta: sa-i retraga doctoratul din cap lui ponta. asteptam.

 4. Tradarea are mai multe forme de manifestare. Una din acestea, este pozitia de-a dreptul antiromanesca a acestui ministru al educatiei si a altor cozi de topor din jurul sau.

 5. Mai bine sa se scoata toate manualele ca si asa se consuma prea multa hartie pentru ele, sa se inchida scolile si spitalele pentru ca nu aduc profit,si toata populatia sa invete pildele lu basescu macovei si barroso, cine nu le stie la puscarie !!!

 6. Domnule Radu Tudor, imi pare rau sa va dezamagesc, insa Adrian Curaj a postat pe pagina dumnealui referitor la acest subiect, pe data de 28 februarie, deci… reactia exista.

   • Exista momentan vreo 3 variante de plan cadru + 1 al unor specialisti care s-au revoltat (au parasit grupul mare) fata de ceea ce ei considerau o schimbare fara fond + o varianta propusa de Consiliul National al Elevilor. Ministrul va decide la final, insa trebuie sa li se ofere independenta acestor oameni sa-si duca ideile pana la capat.
    Iar o singura varianta dintre toate continea propunerile astea.
    Postarea a fost facuta pentru a calma valul de indignare, creat fals, in opinia mea. Nu trebuia sa ia o decizie si nici sa iasa la tribuna pe subiectul asta, deoarece ar fi nulificat intreaga idee a unor analize facute de specialisti independenti.
    Faptul ca unora nu le place ceva asta nu inseamna ca trebuie autoritatea suprema sa vina si sa le taie a prori craca de sub picioare.
    🙂

 7. Ajunge doar sa parcurgeti curicula oricarei tari din occident (si chiar din unele tari foste comuniste) cu cea de la noi si veti avea mari surprize.
  Pe de alta parte, sistemul si modulde predare in alte tari (dezvoltate) sunte total diferite. La noi facem din elevi “hard disk”-uri, adica medii de stocare. La alte natii (mai avansate!) este identificat si dezvoltat potentialul copiilor. Politicienii nostri nu au nici cunostinte nici viziune si nici chiar vointa (umana) sa faca ceva. Un singur ministru a fost mai detasat de “turma”, dar si-a dat, in mod onorabil, demisia!

 8. Dl. Radu Tudor,
  Va spun si anume, au dovedit numai rateuri pana acum : de la rateul gandirii asa zis profesionala, pana la comunicare, ca sa fiu explicita multe idei tampite.
  Haos? sau vreun plan de pus in aplicare?.
  Sincer, veniti asa din “spuma marii” ca : the best of the best! mi se par niste amatori tragici.
  In concluzie, le recomand sa numere lunile pana vor pleca de unde au venit.
  Nu am deloc! impresie buna despre politicieni si partide, cu mici exceptii. -persoane.
  Dar acesti emanati ai spumei marii sigur nu ma reprezinta, iar eu nu il recunosc : Guvernul meu.
  Prentru ca am pretentii- mai ales atunci cand te prezinti cu carte de vizita Brusseleza, sa avem pardon!
  Referitor la alegeri, asa off topic: daca nu vin cu alesi adevarati, real implicati pentru binele comunitatii, fara “bube”, fara aranjamente, interese etc.. etc. etc… nici nu ma deranjez sa ies din casa la vot.
  Ludovic Orban ? a avut un slogan gol. Atat!
  “In 2014 romanii au votat pentru o Romanie mai curata, mai onesta, mai unita, mai dezvoltata si mai generoasa cu fiecare locuitor al sau…….
  Este timpul ca aceasta Romanie sa aiba o capitala pe care o merita. … Sa construim un Bucuresti in care fiecare sa se simta acasa ”
  Eu ma simt foarte acasa in Bucuresti. Sa lase Orban sloganurile ieftine.
  Sa nu umfle contractele pentru orice servicii si planuri de executie in Bucuresti -cu alte cuv. sa se opreasca hotia din banii nostri!
  Dezinsectie in Bucuresti (tantari) = 7-8 milioane euro???? Furaciune!. In Budapesta =700.000 euro pentru tantari.
  Zau? Tantarii nostri sunt mai rai, super-tantari? fata de cei de la Budapesta, nu?
  Cainii comunitari MINCIUNA! nu au fost niciodata 50.000 in Bucuresti -s-a dovedit o mare minciuna! Numarul nu atingea 10.000. De fapt nu a fost niciodata o evidenta a lor – exact ptr. a putea manipula cu numarul si astfel liber la FURT de bani, din banii nostri ai tuturor!
  Si multe, MULTE alte ex…. de la asfaltari pana la parcuri, de la imobiliare pana la avize mall-uri etc….. o pagina A4 nu ajunge ptr. enumerari.
  INCREDEREA NOASTRA EI O STIU! : SPRE ZERO!
  Sa nu se iluzioneze ca ei, toti candidatii vor veni cu bla, bla-uri, si vorbe gen fraiereala, plus panouri -bannere enervante! etc.
  Deja am vazut unele exagerat de mari. Acelasi stil- de mitocanie.
  Sa spuna public exact cati bani cheltuie pe campanie, fiecare dintre candidati si sursa banilor, pana la ultimul leut.

Leave a Reply