Presedintele Senatului Romaniei, liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a postat un mesaj pe Facebook la adresa celor care se opun aplicarii noului Cod Fiscal.
————————-
Habotnicii austerităţii de astăzi strigau în 2008 pentru creşteri salariale de 50%. Avertismentul pe care l-am dat preşedintelui Băsescu a fost ignorat atunci.
Zilele acestea, îi văd pe unii că se grăbesc să împartă spaţiul politic în „adepţi ai austerităţii şi prudenţei” VS. „susţinătorii fără rezervă şi prudenţă a noului Cod #Fiscal”. Eu sunt trecut în ultima categorie. Sunt voci care mă acuză că în 2008 aş fi pus în pericol stabilitatea fiscală a României şi că dacă s-ar pune în aplicare noul Cod Fiscal, s-ar repeta scenariul crizei economice din guvernările Boc-Băsescu. Cred că împărţirea corectă este alta: „adepţii unei creşteri economice accelerate şi sustenabile prin măsuri liberale” şi „habotnicii austerităţii”. Habotnicii austerităţii nu sunt cei care îndeamnă la prudenţă, pentru că accept necesitatea unei dezbateri, ci acei politicieni care în 2008 îmi cereau pe un ton imperativ să cresc salariile profesorilor şi bugetarilor cu 50%, iar apoi au tăiat salariile şi pensiile când au ajuns la guvernare. Politicieni ca Traian Băsescu care ar face şi spune orice pentru a câştiga voturi.
Încep astăzi o serie de postări, prin care vreau să răspund habotnicilor austerităţii şi să detaliez o viziune economică pentru o Românie mândră şi prosperă, nu măcinată de conflicte politice mărunte şi miopii economice.
În 2008, îi trimiteam o scrisoare Preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, în care îi explicam cu argumente şi cifre economice clare de ce #Guvernulpe care îl conduceam era împotriva creşterii salariilor profesorilor, peste noapte, cu 50%. Îi explicam şi contextul internaţional, în care criza economică din Statele Unite risca să cuprindă şi Europa şi #România, respectiv îi ceream să nu promulge această lege. Preşedintele Băsescu, pentru a aduce voturi PDL, a promulgat legea, refuzând să vadă evidenţe. Acelaşi Traian Băsescu care dă acum lecţii privind responsabilitatea.
Public acum această scrisoare pentru a îi aduce aminte, caz în care are memorie scurtă.
În ceea ce mă priveşte, în 2008 ca şi astăzi, în 2015, sunt în aceeaşi tabără: a celor care susţin creşterea economică accelerată şi sustenabilă prin măsuri liberale. În 2008, m-am opus măsurilor populiste, la fel cum o fac şi astăzi. Mai mult, am propus un set de măsuri economice şi fiscale care, dacă ar fi fost puse în aplicare, probabil că ar fi făcut ca România să traverseze mult mai uşor şi fără costuri sociale majore criza economică globală.
Acum, în 2015, susţin fără rezerve acest Cod Fiscal, pentru că cifrele şi realităţile economice arată că este sustenabil şi că poate imprima României o creştere economică susţinută şi pe termen lung.