Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei, a avut ieri o intalnire importanta la Bruxelles. Iata ce a postat pe Facebook :

M-am întâlnit la sediul Comisiei Europene cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, în cadrul căreia am discutat despre Mecanismul de Verificare și Cooperare, despre riscurile pentru democrație și încălcările drepturilor și libertăților cetățenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituții din Justiție, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale.

Cu această ocazie i-am prezentat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene pe larg efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informații și instituțiile din Justiție: atât din perspectiva deturnării luptei anti-corupție, cât și din perspectiva derapajelor în protecția drepturilor și libertăților cetățenilor și a dreptului fundamental la un proces echitabil. Sper că va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor.

De asemenea, am subliniat în privința MCV că România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile și a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări și acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul și ni se cere să mai alergăm o distanță suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaștem că MCV-ul și-a îndeplinit scopul și să fie ridicat.

Parlamentul, ca for legislativ și reprezentativ suprem, este instituția care are legitimitatea și responsabilitatea de a acționa pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independența Justiției și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. În acest context, i-am spus lui Frans Timmermans că modificările legislative în domeniul justiției, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse în acord cu deciziile Curții Constituționale a României, cu directivele europene referitoare la prezumția de nevinovăție și dreptul la un proces echitabil, precum și cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Mi-am exprimat în cadrul discuției și îngrijorarea față de amânarea de către Președintele Klaus Iohannis, și în fapt refuzul său, de a pune în practică decizia recentă a Curții Constituționale, ceea ce reprezintă un semnal negativ pentru susținerea statului de drept și ordinii constituționale.

19 COMMENTS

 1. hahahaha..asteptam si replica lui Timmermans : Pentru numele lui Dumnezeu nu schimbati legile si codurile penale in favoarea politicienilor!

 2. Timmersman deja stie despre abuzurile dictaturii dragnea: lumea occidentală s-a oripilat de abuzurile fără precedent ale jandarmeriei cum au fost extrasi jurnaliștii straini si bagati in dube si bătuți, cum imprastiau cu sprayuri lacrimogene printre protestatari , amenzile abuzive fata de surdomutii, despre cenzura de la Parlament, cenzura de la TVR fiind dat afară Patraru care a îndrăznit să critice regimul, despre abuzul facut de comisia parlamentară de a schimba codurile penale în favoarea i fractorilor care au fost condamnați in prima instanță… Timmersman nu-i prost stie TOT TOT TOT

  • Probabil ca nu stie chiar tot, tot, tot, carmen stalin. Probabil abia acum a aflat de protocoale si de portocale. Cat tupeu ai sa vorbesti de abuzuri, tu care esti aparatoarea acestora. Mars, javra securista.

   • Sa-i dati sfântului petru răspunsul domnului Timmersman … poate se va lumina 1% …mai mult nu are cum

  • @Carmen, simti ca ai creierul intro minge luata in suturi de goangele jucatoare?! Asa pare! Nu iti mai revii deloc din cosmar?!

 3. Ce facem domnule Radu Tudor? In cazul lui Tariceanu nu mai e vorba de exportarea scandalului si circului de la noi in exterior?

   • Pai si ceilalti clamau nerespectarea Constitutiei, incalcarea statului de drept, dictatura majoritatii, lipsa de transparenta si dezbatere, dreptul la protest, incalcarea MCV,legi pentru infractori si altele.

    Pe bune, dublu standard!

 4. De interes e ce a zis dl. Timmermans, ce a zis dl. Tariceanu, desi corect, era previzibil.
  Asta daca nu a vorbit la pereti…

 5. Domnule Tariceanu, s-a trecut de “point of no return”. Revotati in sesiunea extraordinara legea 303, votati codul penal (cu abuzul in serviciu redefinit ca abuz de putere – printre multe alte modificari obligatorii), taiati semnificativ bugetul SRI – ca ala e mare, interziceti activitatile economice ale SRI prin noile legi, votati legea transparentizarii finantarii ONG-urilor, mutati SPP la MAI, reduceti bugetul administratiei prezidentiale si pedepsiti presedintele romaniei pentru incalcarea repetata a constitutiei – e factor dezechilibru, e anti-mediator intre puterile statului, vegheaza la nerespectarea constitutiei si se comporta ca presedintele unor romani.
  Daca cineva intreaba de ce toate aceste masuri, raspunsul foarte deschis ar trebui sa fie: “pai ce, noi am inceput?”

 6. Dl Tăriceanu a fost vice-președinte CSAT când s-a adoptat hotărârea CSAT care a permis întocmirea acestor protocoale.

   • dacă citim cu atenție protocoalele vom constata că se face referire la una dintre hotărârile CSAT (17/2005 – combaterea corupției).
    vom constata că protocoale au existat și în 2004 (de pe vremea dl Președinte Iliescu).
    înțeleg că dl Tăriceanu este cel mai “democrat” dar să ne explice hotarârea CSAT nr17/2005 (dacă ne uităm la membrii CSAT vedem mulți oameni politici votați de cetățeni și puțini securiști).

    • Da di undi ști matali ”de hotărârea CSAT nr.17/2005” ?!..duti bre în ”peața” cu guzgani și afirmă te….

   • “SRI a încheiat astfel de protocoale începând cu anul 1992” – Adrian Ţuţuianu

    Dar bineinteles ca pe Tariceanu si Dragnea ii intereseaza numai protocoalele care vor ei!

 7. Well, obrăznicătura de Timmermans nu poate renunța la obrăznicia lui fundamentala, mai ales ca au început și alții sa-i dea replica de la galerie—a se vedea premierul “tehnocrat” Conte de la care nu se aștepta nimeni la atâta “curaj”. Dar trebuie sa înțelegem și “biata” oligarhie europeană ale carei afaceri se încurca tot mai mult de când nabadaile lui Trump s-au cumulat cu țâfna Marii Britanii; ar trebui ca Juncker și “oficialii” lui sa ia exemplu de la Orbán, Ludovic și sa se prefacă orbi și surzi la orice neplăcere venită din partea oficialilor statuletelor satelit—povestea Ludovicului care vede 7-8 mii de liberali intr-o piața pustie, obliterati de “presa” rău-voitoare din plonjeurile camerelor de transmisie live ca sa nu le mai vadă nimeni altcineva, e pur și simplu o capodopera. Iar Tariceanu știe cum sa trateze cu obraznicaturile, mici și mari, n-are rost sa ne temem ca nu va da replica potrivită; deocamdată i-a servit un refuz obrăznicăturii de ambasador Klemm și miorlaielilor lui de adio de la România potentate de obrăznicăturile de Johannis & Co. cu un cor de laude grețoase. Sa vedem ce face la 14 Iulie, ca acolo intervin nostalgiile, și ambasadorul e o cucoana și cucoanele etc. Oricum, sa ne bucurăm de seara asta de vara când măcar una dintre ambasade își ia adio de la cel mai prost dintre șefii de misiune pe care i-a avut.

 8. Halloo,bre Tăriceanu, vezi ca si inundatiile fac abuzuri de ani de zile! Au vechime in romanica! Trebuie sa li se mareasca pensia si acestei entitati “Inumdatii” nu numai voua politicienilor,clanurilor politice din institutiile de stat si numitilor politic in functii! Ce dreacu ati facut voi perindatilor in functii politic de a ajuns tara in halul asta?! Ati fost toti complice la furaciuni din banul public pentru drumuri,pentru diguri,pentru adancit vadul cursului raurilor! Intrebare decenta:
  – Pentru ce mai avem politicieni si numiti in functii politic daca doar incadeaza indemnizatiile si facilitatile plimband cuvinte din gura in gura prin statistici citite sau vazute prin lentila fumurie a ochelarilor ?

 9. Iar ministrul tudorel propus de Tariceanu cel luptător împotriva abuzurilor (care or fi fost alea) astăzi a propus modificarea abuzului în serviciu astfel încât folosul obținut în favoarea unei persoane care nu este ruda sau soț cu funcționarul abuziv nu mai este infracțiune. Scapă așadar Dragnea. Acesta nu este abuz în legiferare?

Leave a Reply