Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, că din PNL în care s-a înscris în decembrie 1989 nu a mai rămas decât numele, „un nume glorios, dar un prezent deplorabil”. Liderul ALDE a precizat că va veni un moment în care liberalismul şi moştenirea Brătienilor vor renaşte iar din cenuşă.

„Pe la jumătatea secolului 19, într-o ceremonie grandioasă la castelul Windsor, Regina Victoria înnobila un reputat ofiţer englez, Stephen Bartlett Lakeman, care se remarcase pe câmpul de luptă în Africa, consolidând Imperiul Britanic. A devenit celebru mai ales după ce a impus culoarea kaki uniformelor britanice, contribuind decisiv la salvarea de vieţi omeneşti, pentru că roşul anterior transforma soldaţii în ţinte vizibile”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, vineri, pe Facebook.

Liderul ALDE a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei liberalismului în România.

„Puţini mai ştiu azi că în casa din Bucureşti a lui Stephen Bartlett Lakeman a avut loc, pe 24 mai 1875, naşterea marelui Partid Naţional Liberal, ctitorit de Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, Gheorghe Vernescu, Alexandru G. Golescu şi alţii. Astăzi se împlinesc 144 de ani de la acel moment măreţ în istoria modernă a României, apariţia celui mai important partid din istoria noastră. Faptul că actul de naştere s-a semnat în casa unui britanic poate fi considerat ca având o simbolistică aparte: un partid ai cărui membri au fost hărăziţi să aibă privirea mereu aţintită spre Europa şi să facă totul ca România să se integreze deplin în ea”, a explicat Tăriceanu.

Acesta a mai vorbit şi despre provocările cu care s-a confruntat PNL de-a lungul timpului, renăscând din cenuşă ca pasărea Phoenix.

„Prigonit de comunişti, PNL a rezistat şi a renăscut ca pasărea Phoenix, în decembrie 1989. Nu a avut o istorie uşoară nici în ultimii 30 de ani. Mereu au existat lovituri, trădări, tentative de a fi deturnat de la misiunea sa istorică, împingeri ba spre stânga, ba spre dreapta, în numele unor interese de moment. Mulţi s-au bătut să pună mâna pe el şi, uneori, au şi reuşit. Cei care astăzi l-au confiscat nu sunt nici măcar umbre ale liberalilor adevăraţi ci niste profitori care s-au cocoţat în vârf pe memoria miilor de vieţi curmate de temniţele comuniste. Martirii liberali care au murit pentru drepturile şi libertăţile românilor se întorc în mormânt când văd cum epigonii de astăzi le-au vândut pentru un pumn de galbeni”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, Tăriceanu a afirmat că liberalismul nu şi-a spus ultimul cuvânt în România, în ciuda faptului că din PNL a rămas doar numele.

„Din PNL-ul în care eu am intrat în decembrie 1989 nu a mai ramas decât numele. Un nume glorios, dar un prezent deplorabil. Cred, însă, că liberalismul nu şi-a spus ultimul cuvânt în România, că vor veni vremuri mai bune şi că moştenirea Brătienilor, a lui Ghica şi Rosetti va renaşte iar din cenuşă. La mulţi ani, PNL, simbol căruia i-am dăruit cei mai frumoşi ani ai vieţii mele şi pe care nu am să încetez vreodată a-l iubi, cu bune şi rele!”, a conchis preşedintele ALDE.

Reacţia acestuia vine în contextul în care PNL aniversează, vineri, 144 de ani de la înfiinţarea formaţiunii politice, începând cu ora 18.00. Liberalii vor găzdui un eveniment dedicat acestui moment în grădina sediul central al partidului din Capitală. La reuniune este invitat Preşedintele României, Klaus Iohannis, precum şi personalităţi din societatea civilă, mediu de afaceri, cultură şi membri ai corpului diplomatic.

4 COMMENTS

  1. Ti-o spun sincer, schiar daca m-ai blocat in 2012, dar nu mai faci parte din peisajul paginii tale. Inertia, imbecilitatea si “agramticalitatile” majoritatii celor care te urmaresc ar trebui sa-ti dea de gandit. Esti profund european, pro-NATO si cu vorbele la tine. Experienta la vara,n a fost folositoare, dart te sfatuiesc sa mergi mai departe. Ti-o spun din pura simpatie. Succes!

    • Pe asta cu “majoritatea celor care te urmaresc ar trebui sa-ti dea de gandit” nici eu nu inteleg criteriu Radu ,citesc cu spaima” cat de mult inteleg followers tai despre europa si despre NATO in postarile tale 0 pareri !

  2. Este bine cunoscut faptul ca domnul Tariceanu se pricepe la cuvinte de minune ,”sa ne aducem aminte” cum spune dumnealui des , de ce a demisionat din PNL ,pai ai placea PSD-ul de mic si aliantele ca si in prezent ,ALDE fara PSD ramane doar o cifra inutila ,o foarte buna caracterizare facuta de C .Antonescu spune despre “viitorul presedinte” al Romaniei ca : “Călin Popescu Tăriceanu – „client aspirant la ușa primului ministru” – s-a pus într-o postură ridicolă, într-o postură jenantă…”evident latura lui “liberala” al imbrancea la usa lui Ponta prin 2014, poate ,poate … revenim in prezent si constatam o asemanare izbitoare ,doar ca acum se vrea presedinte
    Deci esenta liberalismului este doar teoretica in viziunea lui Tariceanu,practic isi rupe genunchi tot pe la PSD ,ipocrizia continua…

Leave a Reply