Poliția franceză se așteaptă la tentative ale jihadiștilor de a provoca deraierea unor trenuri, arată o notă al cărei conținut a fost confirmat de AFP.

O telegramă a Direcției Generale a Poliției Naționale (DGPN) expediată la începutul lui septembrie, dezvăluită de ziarul Le Parisien, afirmă că “din cauza unei instigări recente a propagandei jihadiste la planificarea deraierii unui tren, trebuie acordată o atenție deosebită oricărei informări referitoare la o intruziune au o tentativă de sabotaj în întreprinderile care au ca obiect de activitate circulația trenurilor”.

Documentul adaugă că “este important de subliniat apelurile recente ale organizațiilor teroriste adresate ‘lupilor singuratici’ care incită la provocarea deraierii unor trenuri, a unor incendii de pădure sau a otrăvirea alimentelor în Europa”. Transporturile “prezintă numeroase vulnerabilități structurale” și “constituie o țintă privilegiată”, în special în gări, unde forțele de ordine trebuie să fie mai vizibile, pentru a întări “caracterul de descurajare al dispozitivului”, a indicat DGPN.

Conducerea poliției cere vigilență și la obiectivele turistice și culturale, unde atacurile prezintă riscul “unui bilanț uman potențial grav” și al unor “consecințe importante pentru activitatea turistică”. “Managerii flotelor de vehicule, responsabilii cu personalul și conductorii” trebuie “să semnaleze fără întârziere furtul oricărui vehicul sau orice comportare suspectă”. Civilii și militarii purtători de uniformă sunt de asemenea ținte privilegiate ale jihadiștilor și trebuie să ia măsuri corespunzătoare, mai arată poliția.

Nota DGPN a urmat mai multor atacuri cu vehicule care au pătruns printre pietoni și unor agresiuni împotriva militarilor participanți la operațiunea Santinela, începută după atentatele din ianuarie 2015. Cel mai recent atac asupra forțelor de ordine a avut loc vineri, la Paris, unde un bărbat a atacat cu un cuțit un militar care patrula la metrou, scrie Agerpres.

 

Leave a Reply